11 Apr, 2022

Spara med appen Nowo

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

⎮BETALT SAMARBETE⎮

Sparappen Nowo har du säkert sett reklam för på TV och känner igen. Men att bolaget bakom appen är börsnoterat och heter Nowonomics AB (757 ägare på Avanza) är nog inte lika välkänt. Nowonomics har nu inlett ett samarbete med Trade Venue och jag kommer som en del i detta titta på dels appen Nowo för pensionssparande ur ett användarperspektiv och på aktier i bolaget Nowonomics som investering.

Vi börjar idag med själva appen och hur den fungerar som ett alternativ för långsiktigt sparande till exempelvis pension. Så återkommer jag kring bolaget och aktien Nowonomics som investering i ett kommande inlägg.

Fokus på min och andra ekonomibloggar är ofta att spara en väldigt stor del av lönen för att kunna gå i pension vid exempelvis 40 års ålder eller att hitta aktier med riktigt bra avkastning och bli väldigt rik. Båda dessa alternativ är så klart möjliga. Den som sparar 50% av lönen kan ofta gå i pension runt 40 års åldern och den som lyckas få 20% årlig avkastning under långa perioder (vilket duktiga investerare klarat) kommer snabbt bli otroligt rik.  

Vi förstår då att om det är möjligt att i lite mer extrema fall antingen sluta jobba vid 40 tack vare högt sparande eller få ihop 100 tals miljoner under ett arbetsliv tack vare riktigt bra investeringar så borde målsättningen att kunna sluta jobba vid låt säga 65 år ålder med en miljon eller två i sparkapital inte vara speciellt svårt. Trots detta oroar sig många för ekonomin som pensionärer samtidigt som de inte tar tag i ett långsiktigt sparande. Nyckeln är alltså att få dessa personer att i alla fall spara lite och få ok avkastning, man behöver inte spara jättemycket eller få bäst avkastning för målet att få en ok ekonomi som pensionär vid 65.

Nowos syfte är helt enkelt att nå den här gruppen. Ett sätt att motivera den stora breda massan att få i gång ett sparande som verkligen blir av och som blir uthålligt och skapa en avkastning från börsen.

När vi tittar på Nowo måste vi alltså ha den utgångspunkten. Kan appen fungera för att öka sparandet och få nya personer att spara långsiktigt med exponering mot börsen? Vi sparfanatiker får inte bli som elitlöpare som sitter och kritiserar ett nybörjarprogram som är gjort för den som vill klara av att jogga 5 km. Bara för att vi lyckats spara ihop våra miljoner utan någon app eller annan nymodighet.

Hur fungerar då Nowo?

Nowos mål är att främja ett långsiktigt sparande till pension. Det gör man rent konkret genom att underlätta så att ett sparande verkligen blir av och att pengarna kommer in i en fond med exponering mot börsen. Förutom det rent praktiska att dra pengarna och sätta de i arbete ligger ett stort fokus också kring utbildning och inspiration. Man ska se hur små avsättningar här och nu verkligen gör skillnad i framtiden. För om fler förstod hur lite som krävdes bara man var långsiktig och vågade ta risk på börsen skulle färre oroa sig för ekonomin som pensionär och i stället komma i gång och lösa detta egentligen ganska enkla problem.

Många som har svårt att spara konstaterar att pengarna tar slut runt den 24e varje månad. För en person som alltid har slut på pengar lagom till nästa lön är det så klart lite läskigt att dra igång ett autogiro där flera hundralappar eller tusenlappar av lönen direkt försvinner till ett sparande. Den spontana känslan är då att pengarna inte kommer räcka hela månaden. Här har Nowo ett antal lösningar:

Extra dragning på kortet

Tanken här är att man inte reagerar så mycket om en fika kostar 80 eller 84 kr eller om det kostar 100 eller 105 kr per person att spela padel. Genom Nowos app och en koppling till ditt betalkort kan du ställa in en procentsiffra av hur mycket som ska sättas av till sparande varje gång du drar kortet. I exemplet ovan med fika och padel är inställningen 5%, vilket som synes gör liten skillnad på det faktiska priset men som är ett tillräckligt sparande för att bli stora pengar till pension. Du låtsas helt enkelt att det du köper är lite dyrare, men betalar mellanskillnaden till ditt framtida jag.

Dagssparande

Om det känns mycket att sätta av 900 kr till sparande direkt när lönen kommer kan det för många kännas mindre dramatiskt att spara 30 kr om dagen. Pengarna dras från ditt kort varje dag och ganska snart slutar du nog tänka på dessa pengar utan ser det som något naturligt.

Snabbspara

Här gör du en manuell överföring på valfritt belopp. Blev kvällens restaurangmiddag inställd på grund av sjukdom, fanns inte tröjan du tänkte köpa i din storlek eller hoppade du över sista ölen på krogen. För över motsvarande belopp som du sparat manuellt. Vips har du glömt att pengarna har funnits och så får de ligga och växa till sig och bli väldigt många middagar, tröjor eller glas öl när du gått i pension.

Återbäring och enkäter

Metoderna ovan är egentligen bara olika sätt att spara dina egna pengar. Som ett alternativ till månadssparande via autogiro. Men Nowo erbjuder även andra sätt att få in pengar till ditt sparande.

Som ansluten till Nowo kan du få återbäring när du handlar på nätet. Du betalar precis samma pris som alla andra i vissa nätbutiker, men får en rabatt som automatiskt förs in till ditt långsiktiga sparande.

Nowo erbjuder också användaren att hjälpa företag med marknadsundersökningar genom att svara på enkäter. I stället för att man som i många andra enkätföretag får pengarna utbetalade i form av värdecheckar stoppas här ersättningen in i ditt sparande. Det går alltså att fixa till en högre pension genom att svara på en enkät varje dag på bussen på vägen till jobbet eller träningen.

Hur investeras pengarna?

Ditt sparande hos Nowo går in i ett ISK (InvesteringsSparKonto) vilket är det mest förmånliga sättet att spara skattemässigt. Där placeras pengarna i en blandfond som investerar både i aktier och räntor. Fonden har ingen fast avgift utan du betalar enbart avgift om fonden går bättre än sitt index. Läs mer om fonden här.

Syftet med Nowo är främst sparande till pension, men pengarna på ett ISK är inte på något sätt låsta till just pension. Du kan alltså ta ut pengarna när som helst under resans gång och Nowo har ingen uttagsavgift. Rent mentalt är det däremot klokt att kalla det just ett pensionssparande som ska rulla på under väldigt många år. Pengar som ska användas som buffert på kortare sikt bör inte sparas i ett ISK med en fond utan på ett sparkonto.

nowonomics aktie

Sammanfattning:

Jag själv är inte målgruppen för själva spartjänsterna då jag aldrig haft några problem med ett högt sparande via autogiro. Men nu när jag läst på lite mer om Nowo kommer jag ha det som ett verktyg när jag pratar med personer som av någon anledning inte kommit i gång med ett bra sparande eller som har så ojämna inkomster att ett autogiro på ett fast belopp känns svårt att sätta upp.

Läs mer om Nowo här på deras hemsida

Appen laddar du ner i Google Play eller Appstore.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.