15 Apr, 2022

Europris - vinnare av högre inflation?

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Lågprishandel har länge setts som något mindre attraktivt att investera i dels då människor i allmänhet har fått det ekonomiskt bättre ställt de senaste åren med löneökningar samtidigt som inflationen var mycket låg, dels då många sett hur jättar såsom Amazon växer och tar allt fler marknadsandelar. Således har bolag såsom norska Europris, finska Tokmannin, amerikanska Dollar Tree och brittiska B&M European Value Retail inte setts som bolagen framför övriga att investera i. Dock kanske detta är på väg att ändras?

Ponera att vi kommer ha en inflation som kommer snitta cirka 5–6 % 2022 och åren därefter kring cirka 3 %. Ponera också att löneökningarna inte kommer stiga lika snabbt och kraftigt som inflationen. Allt annat lika betyder det att allt fler kommer ha det något sämre, rent ekonomiskt. Vissa saker kommer man fortsätta köpa – det som är värt något just för dem, såsom just den osten eller just den hudkrämen, men man kommer samtidigt söka billigare alternativ på de flesta basvarorna. Här kan Europris vara ett alternativ. Jag är inte någon expert på städ- och hygientillbehör, men såpa är såpa oavsett om det är märke X eller märke Y. Absolut ska man studera innehåll och eventuella farliga tillsatser, men jag hoppas min poäng levereras. 300 st av Dollars Stores bomullspinnar för 10 kr eller 50 st från märke Z för 15 kr? För många är mellanskillnaden på fem kronor mycket och många bäckar små gör att ekonomin går ihop envar månad.

Förvisso hotar Amazon, men frågan är hur stort och reellt det hotet egentligen är. Marginalerna på ett schampo motsvarande ICA Basic är näst intill obefintliga och hur många näthandlar dessa varor? Det är möjligt att man köper just basvaror om man samtidigt är på Amazon för att handla annat, såsom en stereo, en ny TV eller köttklor á la Wolverine eller Shredder. Dock tror jag det max går 2-3 på dussinet här. Amazon är nog inte heller så fokuserade på de basala, billiga basvarorna, utan siktar främst på att sälja sådant där de har en någorlunda marginal. Jag kan absolut ha fel, men så går mina tankar för stunden.

Det är ofta lätt att man fastnar i sin egen (livs)värld och vi som har investeringar som hobby, eller yrke, har det ofta relativt gott ställt. Med gott ställt menar jag att vi har råd med alla våra fasta kostnader samt att unna oss både det ena och det andra. Handen på hjärtat tror jag att du nu, bara sådär, skulle kunna klicka hem såväl ett PS5 som en totalt ”onödig” kabbelhållare till formen av en stormtrooper. Så är inte fallet för många i såväl Sverige som i andra länder. Långt ifrån. Det är den skara av människor som kommer bli än mer lidande med stigande inflation.

”In more difficult times, our concept should do well. When customers must watch their pennies, having good products at low prices is an advantage. A broad product range and low prices have been a relative market winner for many years – not only in Norway, but also in the rest of the world. Confidence in discount variety stores is increasing, and customers are ever more positive to trying private labels. While it used to be considered “cheap” to shop in such places, the “smart” customers are now flocking to this part of the market.” (Espen Eldal, årsrapport för räkenskapsåret 2021)

Europris har täckts av Börsveckan såväl i mitten av 2021 som i mars 2022. Jag rekommenderar dig att läsa dessa och kommer inte upprepa allt matnyttigt som de skriver. Kort sagt finns stabila finanser, en aktieägarvänlig ledning, en historik av att såväl ledning som styrelse har mer rätt än fel samt att de har en stark marknadsposition. Jag gillar framför allt att man har ett ägande i Ö&B med en option att kunna köpa ut hela bygget.

Studerar vi lite nyckeltal framkommer att de just nu handlas till ett P/E om 8,7. Detta är fortfarande lite coronadopat, men inte lika kraftigt som för 6 månader sedan. Under 2022 kommer vi få se en mer normalisering gällande vinst, kassaflöde, marginaler et cetera men oavsett hur jag räknar hamnar P/E inte över 10. Det finner jag lockande givet att de växer och har sin starka finansiella position (en sjunkande nettoskuld ska alltid hyllas).

Även om jag är emot relativvärderingar, för alla bolag är unika på sitt sätt, kan konstateras att Tokmannin handlas till P/E 10,9, Dollar Tree till 29,8 och B&M European Value Retail till 12,6

Europris PEG-tal ligger just nu på 0,25, vilket är bra. Dock är som sagt vinsten fortfarande lite dopad av Corona, men även om vi räknar med en lägre vinst blir PEG inte alls dyrt, speciellt inte för ett bolag som verkar inom en sådan stabil sektor (lite lös jämförelse med Axfood m.fl.).

Nedan bilder är från Börsdata, en tjänst jag varmt rekommenderar.










Jag äger inte aktier i Europris, men just nu lutar mycket åt att jag kommer ta in bolaget givet att kursen ej sticker iväg. Vad är dina tankar om sektorn i allmänhet, men Europris i synnerhet.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.