19 Apr, 2022

JNJ kan man lita på

Idag kom Johnson&Johnson med rapport och det var det tillfället på året då de även meddelade om den årliga höjningen av utdelningen. Jag är rätt säker på att nästan alla inlägg jag skrivit om bolaget de senaste 5 åren har publicerats just i samband med utdelningshöjningen i april. Och inte så mycket nytt har hänt sedan jag bloggade om det senast för två år sedan.  Jag äger fortfarande 190 aktier varav merparten (150 stycken) köptes vjd två tillfällen sommaren 2015 för 100 resp 92 dollar. Utdelningen var då $3 per år och aktie, vilket ska jämföras med att den efter dagens höjning ligger på $4,52 per år. En utdelningsandel på under 50% då prognosen ligger på runt $10 i vinst per aktie i år. Så det bör finnas utrymme både att investera i framtiden och fortsätta höja utdelningen.

Årets kommande utdelning på $4,52 i förhållande till min snittkurs runt $100 är fortfarande ingen fantastisk YOC (dvs det egentligen rätt värdelösa måttet där man tittar på dagens utdelning i förhållande till det historiska priset man betalade), men visst är det skönt med ett bolag som höjt utdelningen varje år i 60 år i rad. Och under de åren jag ägt aktien har de höjt utdelningen med mellan 5 och 7 procent varje år. I år blev höjningen 6,6%. Så kan bara inflationen krypa ner mot 2-3% igen så kommer tiden göra att en utdelning som höjs med mer än dubbla inflationen till slut bli riktigt bra.

Under de åren jag följt bolaget har det funnits några korta tillfällen som exempelvis sommaren 2015 och den korta coronadippen 2020 som man kunnat köpa bolaget till över 3% direktavkastning, men för det mesta har den legat runt 2,5-2,7%. Aktien gick upp lite idag och räknar vi på kommande års utdelning i förhållande till dagens stängningskurs så är direktavkastningen 2,47%. Det är väl ok om de kan fortsätta höja utdelningen med 6% om året i snitt även de kommande 60 åren, men troligtvis inget fynd om jag får gissa. Får man läge på 3% igen kanske man däremot ska slå till. För det behöver kursen gå ner från dagens 183 dollar till 150 dollar.

I väntan på eventuellt läge att någon gång köpa de sista 10 aktier som saknas upp till mitt mål 200 aktier får befintliga innehavet tugga på och pynta portföljens troligtvis mest pålitliga utdelning fyra gånger om året.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.