22 Apr, 2022

Ständigt där, ständigt närvarande

Ju mer jag vet, desto mer inser jag att jag inte vet. Likt en hydras huvud dubbleras för varje gång jag avskiljer den dess huvud upptäcker jag att för varje kunskapssten jag lyfter finns något nytt, något jag tidigare ej visste om eller hade tänkt på. Vad jag dock vet är att jag alltid kommer att exponeras mot ett dagligt brus, vare sig jag aktivt söker det eller inte; vare sig jag vill det eller inte. Jag vet också att många saker och händelser har en tendens att följa tidigare mönster. Den kunskapen kan jag – bör jag – använda till min fördel.

Likt pojken som skrek varg skriker idag många ”den höga inflationen är här för att stanna” samt att ”räntorna kommer höjas och det nya ’normala’ kommer vara högt.” Kanske kommer allt bli en sanning, kanske inte. Kanske kommer det bli en sanning, men en kortvarig sådan. Kanske en mer långvarig sådan. Ingen vet – alla gissar. De som gissar utifrån dagsaktuella fakta kallar sig analytiker och prognosmakare, men faktum är att det rör sig om kvalificerade gissningar. Med det sagt inget ont om analytiker och prognosmakare. Allt handlar om hur du, jag och alla andra väljer att förhålla oss till dem; dess brus, vilket det är – brus.

Människans främsta uppgift är att överleva. Den mänskliga rasen skapades inte för att dö ut, ty dess syfte var världsherravälde… För att överleva måste vi ständigt ha ögon och öron öppna efter hot och andra faror. Vi måste snarare vara progressiva än reaktiva. Att reaktivt möte ett lejon är ju omöjligt, ty vi är redan uppätna. Bättre då att hålla utkik efter det och samarbete för att eliminera det, eller hur? Ögon och öron alltid öppna; alltid vakter på murarna; alltid rörelsesensorer, Teslacoils med mera såväl innanför som utanför vallgravens murar.  

Att överleva kräver mat, skydd samt en partner att fortplanta sig med. Utan dessa tre kan människan, som släkte, inte överleva. Förr jagade vi efter mat. Vi sökte och byggde även skydd. Idag använder vi pengar att betala för det. Vi förvärvsarbetar och för lönen bekostar vi, på individuell nivå, vår egen överlevnad. Många, likt du och jag, investerar även pengar i syfte att öka vår möjlighet till att inte bara överleva, utan även överleva med marginal och med guldkant. Tillsammans blir vi en flock; en omedveten flock. Emellertid kommer vissa av oss vara mer medvetna än omedvetna; mer analyserande och kalkylerande, men som snitt en blind, korkad och mycket orolig flock. Syftet för den är densamma som ditt och mitt; mer pengar à mer trygghet à ökad överlevnadsmöjlighet.

En flock kan, som grupp, vara mer beräknande och analyserande, men tyvärr är fallet som så att den sällan är just det. Den har en tendens att alltid tänka kortsiktigt – alltid följa system 1. Den har även en tendens att överreagera åt såväl det ena som det andra hållet. Ibland får den rätt, ibland fel. Oftast mindre rätt.

Brus har alltid funnits och kommer alltid finnas. Flockbeteende har alltid funnits och kommer alltid finnas. Vi kan inte bli immuna mot vare sig det ena eller det andra, men vi kan välja hur vi förhåller oss till dem. Genom att vara medveten och genom att alltid applicera ett metakognitivt tänkande ökar du sannolikheten för ett positivt utfall. Det är ingen garant, men sannolikheten för snarare sol och värme än regn och kyla ökar. Markant.

Lär känna dig själv och var radikalt ärlig. Erkänn dina historiska tillkortakommanden. Erkänn att du idag måste utveckla A och B och jobba sedan för att det ska bli en sanning. Radikal ärlighet, tydliga och, i allra högsta mån, mätbara mål samt öppenhet för hjälp kommer hjälpa dig. Misstag kommer ske, felsteg tas, men tappa aldrig modet att fortsätta. Glöm dock vikten av att aldrig drabbas av hybris.

”A fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool.”

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.