27 Apr, 2022

Fråga om börsen på halvlång sikt

Jag fick en kommentar för ett par inlägg sedan om vad jag trodde om börsen på ungefär 6 mån till 1 års sikt. Och gärna ett lite fylligare svar än "sitt still i båten".

Till en början måste jag vara så tråkig och säga att jag inte vet hur börsen ska utvecklas på 1 års sikt. Så med tanke på det kanske "sitt still i båten" ändå skulle vara det bästa jag kunde skriva. Men jag ska ändå försöka utveckla det lite mer eftersom det specifikt efterfrågades. Notera att ingen vet, allra minst jag och att det nedanstående är rena gissningar från en amatör som främst håller på med börsen som en rolig hobby för att jag vill cykla MTB i skogen istället för att jobba. 

Hur börsen ska gå generellt blir ju en fråga om vad man menar med "börsen". Pratar vi globalt index så ska jag försöka förutspå aktiepriserna för tusentals olika bolag vilket så klart ännu svårare. Så jag tänker att jag snävar åt det hela lite till OMXS30 det vill säga storbolagsindex i Stockholm. Fortfarande så klart väldigt svårt att ha någon uppfattning, men ändå lite mer greppbart att motivera gissningen.

OMXS30 är ner cirka 15% i år och det finns så klart en anledning till det. Oro för högre inflation med stigande räntor, kriget i Ukraina och vem vet när nästa pandemivåg kommer. Och så här är det ju alltid. När man sitter och tänker tillbaka på olika tillfällen i historien ser det alltid ut som klockrena köplägen varje gång börsen har gått ner, men när man är mitt i det finns det alltid någon oro eller anledning som gör att det inte ser riktigt lika självklart ut. 

Men med det sagt tycker jag det känns riktigt motiverande att köpa aktier på dessa nivåer. Jag tycker de rapporter som jag tittat på har varit ganska bra och att det känns mer prisvärt att köpa många aktier nu än i december.

Verkstadsbolagen tjänar fortfarande riktigt bra med pengar och fyller i många fall på en redan överfulla kassor. Om vi tar Volvo som exempel (då det är enda verkstadsbolag jag äger "dubbelt" utanför investmentbolagen) kan de mycket väl dela ut 10-15 kr även nästa år utan problem vilket ger en direktavkastning på 6-10%, vilket borde kunna stå emot vid fortsatt nedgång. Marknaden oroade sig lite för dålig orderbok men Volvo säger själva att de medvetet hållit igen lite med att fylla på då leveranstiderna är långa och de inte vill bygga på för lång kö av leveranser med tanke på stigande priser. Det vill säga de säljer så mycket de hinner tillverka. 

Bankerna är en stor del av OMXS30 och även här har det varit stabila rapporter. Vinster som slår esitmenten, kreditförlusterna är fortsatt låga och en ränteuppgång kommer snarast vara positivt. Stora utdelningar som så vitt jag förstår borde kunna hållas kvar på liknande nivå kommande år i kombination med återköp av egna aktien borde även här begränsa nedsidan.

Telecombolagen på OMXS30 det vill säga Tele 2 och Telia har gått emot strömmen och klarat inledningen på 2022 bra kursmässigt. Här är det som vanligt tråkigt och stabilt med hög direktavkastning i kombination med extrautdelning hos Tele 2 och ett återköp av egna aktier på runt 5 miljarder från Telia. Ser inget som talar för att dessa ska gå ner 20-30% i pris.

Nu är det inte bara gamla storbolag på OMXS30 längre utan finns lite snabbväxare som Evolution också. Här har ju inte rapporten kommit än, men det mesta talar väl för en vinst runt 40% högre än under första kvartalet 2021 samtidigt som aktiekursen är runt 40% lägre än för ett år sedan. Här handlar det så klart med om framtiden och att fortsätta växa snarare än årets vinst och utdelning som krockkudde i bolagen ovan. Så vi får väl se om det kommer några tecken på långsammare tillväxt eller försämrade marginaler som kan förklara nedgången i aktiepriset. Fortsätter de växa med minst 30% om året med bibehållna marginaler samtidigt som aktiepriset står still eller fortsätter ner blir snart Evolution en ren utdelningsaktie som kanske platsar i min huvudportfölj (nu finns den bara i pensionsportföljen).

Nu var detta bara några väldigt korta exempel och skrapande på ytan i ett försök att täcka in de största branscherna/kategorierna på OMXS30. Där jag alltså är rätt positiv och inte tycker fundamenta i det som rapporterna visat motiverar framtida stora nedgångar. Men som sagt det finns orosmoln och allt är inte guld och gröna skogar, för då hade inte börsen redan gått ner 15% i år. 

Ser vi utanför de mest omsatta aktierna så är fastighetsbolagen en viktig kategori för många privatsparare. Och här snackar vi ju ränteoro på riktigt och kurser som gått ner 20 till 50% hittillls i år. Här följer jag personligen Castellum mest noga och VD Rutger trodde inte fastighetspriserna skulle påverkas om räntan gick upp 1-1,5% eftersom det är förväntat. Går räntan upp mer än så kan det påverka avkastningskravet det vill säga man vill ha högre avkastning i procent på huset, vilket motiverar ett lägre pris. Hyrorna är i 99% av fallen knutna till inflationen, men visst en klart högre ränta kommer slå även om man kan höja hyran. Under den perioden jag följt Castellum är en direktavkastning på 4% som vi får idag inget som vi varit bortskämda med. Enda frågan för mig som tänker mig köpa och behålla för evigt är om de över mycket lång tid kan höja utdelningen med minst 3-4% om året från dagens nivå (målet är 10% ökning av förvaltningsresultatet och därmed utdelningen per år). I så fall är det snarare köpläge än säljläge på dagens kurs. Det verkar som Castellum själva kommer fortsätta återköpa aktier på denna kurs som motsvarar en rabatt på runt 25% jämfört med fastighetsvärdet (som alltså VD själv tror kommer stå sig även om räntan stiger drygt 1%).

Avslutar vi med att titta lite på pref och D-aktier så är de ju väldigt räntekänsliga och har också kommit ner en del i pris. Det går nu att köpa D-aktier i stabila fastighetsbolag till runt 7% direktavkastning. Om inflationen ska ligga kvar över 4% en längre period är det för dåligt för någon som vill plocka ut 4% om året från portföljen. Men tror man att inflationen kommer ner till 2-3% igen är det inte helt fel att köpa lite fast utdelning till 7,5%.

Sammanfattningvis är jag alltså positiv och har snarast svårt att välja var jag ska återinvestera de utdelningar som kommer in nu närmaste veckorna. Men utan att egentligen fokusera på kursrörelserna på 6 månaders sikt där jag inte har någon åsikt och egentligen inte bryr mig. Mer än att det så klart hade varit bättre att sitta på lite kassa och återinvestera utdelningar om 6 månader om jag trodde allt jag ville köpa skulle vara 20% billigare då. Men jag trycker in pengarna så snabbt det bara går och tror att köp idag kommer möjliggöra mitt mål att plocka ut 4% plus inflation på investerade pengarna resten av livet. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.