28 Apr, 2022

Kanonrapport från Holmen

Portföljbolaget Holmen rapporterar

Ett av Aktiepappas största innehav är "tråkbolaget" Holmen. Det intressanta med dessa tråkiga bolag är att de ändå har en tendens att tugga på fint över tid. I morse kom rapporten för första kvartalet 2022. Rörelseresultatet landar på 1.883 miljoner kronor för det första kvartalet 2022. Snittförväntningarna låg på 1.155 miljoner kronor.

En post på 266 miljoner i rapporten avser en skadad turbin som bör hanteras som "jämförelsestörande" Rensat för den så landar rörelseresultatet på 1.617 miljoner.

"Den europeiska ekonomin har under första kvartalet präglats av stigande inflationstryck drivet av brist på råvaror och energi".

- VD Henrik Sjölund

Försäljningen landade på 5.750 miljoner vilket kan jämföras med förväntade 5.409 miljoner.

Prishöjningar

Holmen har kunnat Höja priserna men effekten av det har delvis tagits ut av höjda kostnader för inköp av kemikalier och dyrare logistik. Konkurrensen från östeuropeiska länder har minskat vilket ökat efterfrågan och möjliggjort för prishöjningar.

Framtiden

Vi tror definitivt inte (tyvärr) att vi sett det slutgiltiga resultatet av krigets påverkan på material ännu och därför tror vi på Holmen även i framtiden. Deras gigantiska skogsinnehav gör att dom har en nästintill outtömlig källa på råvara till sin verksamhet. Hade vi inte ägt så pass stor del i Holmen hade vi mycket väl kunnat tänka oss att köpa fler aktier i Holmen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.