29 Apr, 2022

Hur föds ett intresse?

När jag i söndags bloggade om en intervju med Andreas Cervenka i DN om orättvis lotto-ekonomi kom jag i kontakt med en målgrupp jag inte så ofta möter. Jag tweetade om det och tweeten har i nuläget nått cirka 140 000 personer, vilket så klart innebär att den nått personer som inte brukar följa mig på Twitter eller blogg. 

Jag tänker då främst på personer som själva säger vara väldigt ointresserade av ekonomi, vilket så klart inte är så vanligt bland mina vanliga läsare/följare. Det som jag tycker är lite intressant är att många av dessa personer jag kommit i kontakt med dessutom gör en poäng av att de inte har några pengar, men är glada ändå.

"Det är skönt att bo i hyresrätt idag när alla pratar om högre ränta. Alla borde få ha den känslan av att inte vara beroende av marknadens svängningar när det gäller boendet" och "Jag har aldrig öppnat mitt orangea kuvert och kommer säkert få lägsta möjliga pension, tur det finns viktigare saker än pengar" är bara två av många exempel. Och så här får man så klart tycka om man vill.

Det jag funderar på är om det kanske är ganska vanligt att framgång föder intresse och att intresset sen möjliggör ytterligare framgångar inom ett visst område, som skapar större intresse. Och när man känner att något är svårt eller att man inte är så bra på det eller inte haft "samma tur som andra" så blir det tråkigt och man intalar sig även i nästa steg att det inte är så viktigt. Nu känner jag inte personerna som skrev citaten ovan om pengar, men tycker mig känna igen tendenserna inom ett antal olika områden från min omgivning och mig själv. Jag tänkte därför testa teorin på er med ett påhittat exempel.

Kalle har slutat jobba vid 40 års ålder efter att ha byggt upp ett kapital på 6 miljoner kronor. Det möjliggör ett uttag på 240 000 kr per år enligt 4% regeln, vilket är mindre än vad Kalles jämnåriga kamrater som jobbar heltid tjänar. Kalle trivdes inget bra på jobbet och uppskattar friheten mer än hög konsumtion.

På sin fritid spelade Kalle en del schack när han jobbade och var jämnbra med några kompisar som han brukade spela mot online. Nu när han plötsligt frigjort 40 timmar i veckan tänker han verkligen ge schackspelandet en chans. Han ska gå från 1000 rankingpoäng till 1500 på ett år. Och krossa alla sina kompisar som inte hinner träna schack utan bara spelar någon snabb match i veckan på kvällen när barnen lagt sig.

Det börjar bra. Efter ett par veckor har Kalle spelat jättemycket och kollat klipp på Youtube och är redan uppe i 1100 rankingpoäng. 1500 innan året är slut blir en barnlek. Schack är jättekul och att han har lite mindre pengar än de som jobbar spelar ju ingen roll när det finns ett så roligt gratisnöje som att kolla schackklipp på Youtube. Det blir inga problem att leva på 20 000 kr i månaden. Han ägnar inte sina investering en tanke, de får ligga i en billig indexfond så kan han lägga tiden på roligare saker ån att fundera på pengar och investeringar. Spela schack till exempel.

En månad senare har Kalle fortfarande 1100 rankingpoäng. Trots att han läst böcker, kollat klipp och tränat så blir han inte bättre. Han verkar nått sin maximala nivå och inser att 1500 poäng nog bara är att glömma. Just när det känns som mest meningslöst med schack kommer Kalle på en riktigt bra affärsídé som med ganska lite och framförallt väldigt roligt jobb kommer generera 10 000 kr i månaden efter skatt under de kommande 10 åren. Helt plötsligt känns det här med pengar mycket roligare och viktigare. Att leva på 20 000 kr i månaden är ju inte alls lika kul som att leva på 30 000 kr, eller kanske leva på 25 000 kr och lägga 5 000 kr i månaden på roliga investeringar som komplement till de tråkiga indexfonderna. Och vad spelar det för roll om han har 1100 eller 1500 rakningpoäng i schack? De bästa i världen har ändå långt över 2000 poäng.

Det vill säga när Kalle hade mindre pengar än sina kompisar och schackspelande gick bra så intalade han sig att schack var viktigt och roligt och pengar oviktigt och tråkigt. Men när förhållandet lite senare var det omvända var helt plötsligt oviktigt med schack men mer intressant med pengar.

Det här blir så klart en höna och ägget-historia. Bryr man sig inte om pengar och pensionssparande för att man har dåligt med pengar eller har man dåligt med pengar för att man inte bryr sig. Men det jag funderar på är om små grejer som kan få bollen i rullning i tidigt läge kan skapa ett intresse. Precis som att vi väl alla är överens om att den som är duktig på fotboll på lågstadiet tycker det är roligare att spela och i större utsträckning söker sig till en klubb och skillnaden därmed blir ännu större mot klasskamraten som alltid blir vald sist på gympan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.