Veckobrev
29 Apr, 2022
Veckobrev v.17

Veckobrev v.17

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

Under den gångna veckan har TradeVenue gått över från att bevaka fastighetsbolagen till att allt mer adressera tech- och finansektorn. I måndags kunde vi publicera ny rapportkommentar på Fastpartner och det dröjde inte länge innan SBB kunde offentliggöra sina siffror för kvartalet. Det kommer dock dröja till nästa vecka innan SBB summeras i veckobrevet men till dess kan ni ta del av analysen på TradeVenue i dagarna. För att ta vid på föregående vecka med fintechbolaget Nowonomics vars köpsignaler regnat tätt de senaste dagar tar vi oss en närmare titt på ett annat tech-orienterat bolag, investmentbolaget Increasor Tech Invest AB (Increasor).

Temat för veckan är tech och i veckans summering finner ni en översikt om Increasor, styrkebesked från Bonzun, Carnegies provportfölj samt en summering av Fastpartners rapportkommentar.

Styrkebesked från Bonzun. Från föregående vecka kunde vi rapportera hur Försäkringskassans utökade satsningar mot att stävja utvecklingen av sjukfrånvaro numera innebär att även Bonzun Evolve godkänns som stödinstans vid rehabilitering och förebyggande åtgärd. Detta innebär att de arbetsplatser som använder Bonzun Evolves tjänster kan få bidrag på upp till 200 TSEK per år per arbetsplats inom ramen för bidrag för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Att kunna få detta godkännande är inte bara helt rätt typ av positiv signalering för iKBT-programmet utan sänker även trösklarna för nya kunder. Kapitalmarknaden reagerade positivt på beskedet med en kursuppgång om 7%. Med tanke på hur bolag som Mindler banat väg för digitala självhjälpsprogram inom KBT ska det bli intressant att följa hur Bonzuns aggressiva maknadssatsningar kan stärkas av den ökade legitimiteten.
Bonzun är idag ett fullbevakat bolag på TradeVenue. Nästa vecka planerar vi att publicera vår första bolagsanalys men till dess kan ni ta del av bolagsbeskrivningen nedan.

Följ bevakningen av $BONZUN här

Nytt investmentbolag till börsen? Tech-inkubatorn Increasor har mött en snabbt växande efterfrågan under de senaste åren och befinner sig i idag på sluttampen i den förvärvsmotiverade emission som stänger den 30e april. Bolaget grundades först år 2020 men består idag av drygt 20 medarbetare spridda över Sverige, Indien och England. Increasor är en integrerad affärspartner för startup-bolag och mindre tillväxtbolag genom att erbjuda ett ekosystem av stödfunktioner. Den nuvarande koncernstrukturen består av de helägda dotterbolag; Corporate Services, Tech Agency, Increasor Accounting och Duplotryck, vilka inkluderar funktioner som PR & marknadsföring, IT-lösningar, redovisning och designverktyg. 

Inför emissionen uppgår Increasors pre-acquisition värdering till 275 MSEK vilket innebär an hög värdering per försäljningskrona om ca 167x – notera att omsättningen grundar sig på ofullständigt första verksamhetsår. Vid fulltecknad emission avses emissionlikviden om 15 MSEK användas till slutförande av förvärv. Sett till den aggressiva förvärvsledda tillväxtstrategi, de goda förutsättningarna att utvinna synergier mellan förvärven samt den potentiella förvärvsportföljen spår vi en spännnade tid framöver för Increasor som planerar att börsnoteras i juni. Om bolagets målsättningen om en omsättning om 48 MSEK håller – där hälften ska vara organiskt genererad – framstår en framtida värdering om 6x per försäljningskrona som betydligt mer intressant.

Bli delägare i Increasor innan notering här

Sänkta trösklar till private banking utmanar befintlig förmögenhetsportföljen. För sjätte året i rad har Carnegie utnämnts till Sveriges bästa aktör inom private banking (Kantar Prospera) och nu öppnar analyshuset upp dörrarna för nya unika investeringsmöjligheter. Om du förfogar över 5 MSEK i kapital erbjuder Carnegie såväl nya som befintliga kunder kostnadsfri konsultation inom ramen för vad de kallar provportföljen. Provportföljen är en sammansatt portfölj baserad på Carnegies bästa investeringsidéer som är helt skräddarsydd efter dina preferenser. 

Ta del av de senaste investeringsförslagen här

Rapportkommentar Fastpartner: "Lägre investeringstakt att räkna med"
---------------------------------------------------
- Ökade hyresintäkter i jämförbart bestånd
- Inflation och ränteuppgång
- Lägre investeringstakt att räkna med
---------------------------------------------------

Kort sammandrag:
Det har varit ett relativt stabilt kvartal för Fastpartner med god utveckling av hyresintäkterna. Uthyrningsgraden har även utvecklas väl och ligger numera på en mycket hög nivå om 92%. Den relativt sparsamma värdeuppgången på orealiserade fastigheterna indikerar dock den motvind som är att vända från ränteuppgången. Då i stort sett alla hyresintäkter är inflationssäkrade sitter ändå Fastpartner relativt väl i båten trots inflation och ränteuppgång. Till det kommer också en stor portfölj med ränteswappar vilket mildrar ränte-effekterna även om företag kan komma att se över sina behova av kontorsytor i spåren av pandemin.

Fastpartner befinner sig i en stabil finansiell situation med en belåningsgrad om 42% och räntetäckningsgrad om 4,5 gg. Vid nuvarande lånesituation innebär det enligt vår prognos att räntekostnaderna stiger med ca 35 MSEK i år för att under nästa år stiga med drygt 60 MSEK.

Om vi tittar framåt gör vi bedömningen att hyresinäkterna kommer stiga med 8% och driftnettot med ungefär lika mycket. Till följd av finansierings kostnaderna och en osäker uthyrningsmarknad spår vi en lägre investeringstakt vilket kommer innebär försiktiga åtagande i termer av om- och tillbyggnationer samt att inga större externa förvärv kommer att ske. I relation till Fastpartner målsättning om att investera för 600-800 MSEK per år tror vi att de kommer landa i den lägre delen av spannet. Aktien handlas för närvarande med en betydande substansrabatt och till det bedömer vi att det finns ett betydande övervärde i bolagets stora portfölj av outnyttjade byggrätter. 

Läs rapportkommentaren här

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.