4 May, 2022

SKF och tar upp en gammal hobby

Under den nedgång som varit sedan 2022 äntrade scenen har jag plockat upp två bolag jag länge följt, varav ett av dem är SKF – sedan länge tagare av en platts bland de tråkigaste bolagen på gubblistan. Jag tror det är få som inte vet vad de är verksamma med och inom, men upprepning sägs vara kunskapens moder. Således…”SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar. ”

Det är inte tal om några digitala affärssystem, eller digitala produkter. Kanske kan det sägas finnas en sorts SaaS-tjänst, men 97 % av SKF är traditionell, hederlig verkstad. En sådan som störs av komponentbrist, leveransproblematik, inflation med mera. Varför då investera i dem? Är det inte som att slänga pengar i sjön?

Jag vill först betona att jag är långsiktig och följaktligen bedömer jag tillfällen som nu, när analytiker tävlar om att komma med lägsta riktkurs med argumentet att det är (tillfälliga) utmaningar inom produktion- och leveranskedjan. Jag har inga problem med att köpa in mig i bolagen då många gissar (vilket är det mer fulare ordet för ”prognos” är) att det kommer vara ett förlorat år för dem. Det är samma med t.ex. Electrolux. Ja, de kommer ha problem med allt från att tackla prishöjningar på inköp och överförandet till slutkund till utbuds- och fraktproblem. Jag utgår från att nämnda bolag kommer tvingas stå för en liten del av kostnaden. Ja, det kommer vara mindre tillväxt i 2–4 kvartal. Ja, det kommer vara utmaningar med valutor, inköp och allt som hör verkstadsbolag till. Men… jag investerar på lång sikt. Ett år är inte mycket i min bok.

Nya VD:n, Richard Gustafsson, sedan första juni 2021 har kommunicerat att de ska höja sina marginaler, framför allt rörelsemarginalen, och jag förstår att många ställer sig aviga till hans utlåtande, för det är samma som hörts från Electrolux de senaste 12–18 månaderna. Dock har sistnämnda nu börjat närma sig sin marginal om 6 % och jag tror – hoppas – att samma kan ske i SKF. Det kommer inte ske på en dag, men så länge jag ser tecken på att det är två steg fram och max ett bak är jag nöjd. Sedan ska man alltid akta sig att köpa allt som en VD säger, för det är en sak att snacka och en annan att… förlåt, göra verkstad av snacket (jag hittar ut själv). NCC är ett bolag där VD kom in, städade och nu tycks man skörda frukterna. Innan dem var det PEAB som gjorde samma. Jag tror att Gustafsson kommer lyckas med en majoritet av det han åtagit sig att göra och givet detta tycker jag att R/R är helt acceptabelt.

Just nu kan du handla SKF till historiskt låga värderingar. P/E ligger kring 9,7, EV/EBIT kring 8,5 och EV/EBITA 6,5. Nettoskulden mätt i procent är nere på lika historiskt låga siffror och samma om den istället ställs mot EBITA. Det är således ett mycket finansiellt starkare SKF än för bara ett par två tre år sedan.

Det är ett tråkigt bolag, men som tillverkar produkter som är essentiella för många, många olika sektorer. De har funnits sedan 1907 och kommer finnas kvar om 10, 15 och 20 år. Kanske inte i exakt samma form som idag, men kvar är jag övertygad om att de är. Kan jag år efter år inkassera lite trevliga utdelningar medan bolaget fortsätter öka sin vinst är jag inte först i ledet bland de klagande.

Historisk utdelning får det nog inte den extrema utdelningsjägaren att hoppa till framför skärmen, men givet att bolaget är finansiellt starkare nu, tycks få ordning på marginalerna samt fortsätter växa, såväl organiskt som via förvärv, är min bedömning att det kommer blir mer höjningar framöver. Min position är långt ifrån stor och hittills har jag bara köpt en position som motsvarar 1/3 av den jag har som ambition att slutligen ha.

I rubriken skrev jag att jag tagit upp en gammal hobby och precis när jag tryckt hem denna kom nyheten att SKF ska lansera ett nytt lagerset för skateboard. Ödet? Jag har länge gått och känt att jag skulle vilja återuppta just skateandet igen – något jag inte gjort sedan jag gick på högstadiet och på mitt första år på gymnasiet. Jag är lite orolig hur mitt knä ska stå sig, men hittills har det känts riktigt bra. Så länge jag inte åker för länge tycks det hålla.

De som är jämngamla med mig kommer säkert ihåg hur spel såsom Tony Hawks Pro Skater kom till Playstation och hur det skapade en sorts renässans för sporten. Om jag varit lika duktig i verkliga livet som jag var i spelen hade jag nog varit världsmästare idag…

Många av mina vänner anammade sporten och jag rycktes med, men gav aldrig mitt allt. Jag sparade ihop till en flipbärda med independenttruckar. Om jag minns rätt hade jag hjul från märket World Industries, men det kan även ha varit Spitfire. Oavsett byggde jag ihop mig en relativt bra bräda och visst kunde jag åka, men det blev aldrig mer än en enkel fritidssyssla att ägna sig åt när inte fotboll eller annat pockade på tiden.

Jag sökte runt och kom i kontakt med Skateprylar.se, som var extremt tillmötesgående och behjälpliga. Jag berättade om mina preferenser och de gav mig olika alternativ. Det blev ett par mail, men jag upplevde aldrig att jag fick generiska svar, utan de besvarade varje fråga/mina preferenser på ett bra sätt. Jag valde att följa deras råd om denna, fick brädan dagen efter beställning(!) och nu inväntar jag bara på att vårens/sommarens första benbrott infinner sig. Skulle ni märka att det blir 10 blogginlägg per dag så kan ni utgå från att något ben eller fot har brutits…

Hoppas att det kan bli en härlig syssla under lugna sommardagar och målet är att sätta en kickflip innan sista augusti. Högt ställt mål, men jag är positiv till att det kan nås. Kanske ska jag se om jag kan komma över ett par kullager från SKF…

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.