7 May, 2022

Sitter och reflekterar samt svamlar

Jag läser mycket. Jag promenerar och reflekterar också mycket. En stor del av min lediga tid är jag ensam, men har aldrig mer än ett telefonsamtal, meddelande e.d. längre än att besöka och umgås med såväl en som flera vänner. Jag bo i en liten stad där det är gångavstånd till allt och alla, inget och ingen. Idag, denna lördag, har jag arbetat en del och även om det ”tar emot” är det inget annat än roligt och lugnande att se hur väl mina elever har presterat på årets nationella prov i svenskämnet. Det brukar skämtsamt sägas att det bästa sättet att känna igen en lärare under maj och början av juni är att leta upp den minst solbrända på ICA Maxi/Willys och du har hittat rätt. Jag har ännu mycket kvar och sedan är högen med andra examinationer inte direkt liten. Betygstider…

Börsen ger och tar. Vissa år är allas vår bekanta Mr. Market lyrisk likt solen aldrig kommer att gå ned. Ibland tvärtom och inte ens Ior, Kafka eller någon annan pessimist kan då mäta sig med vår gemensamma bekanta. Vi kan titta på vilket index som helst så kan vi se att den långa, långa trenden alltid är positiv. Sedan kan vi också se att vissa nedgångar har varit korta, medan andra varit långa. Det ska även adderas att inte alla bolag överlever, ty ett index har den inbyggda funktionen; survivorship bias.

Äger jag bolag som kommer överleva den härdsmälta många nu väljer som begrepp att belysa Mr. Market? Jag är beredd att satsa mycket på det. Såklart kan varken jag eller någon annan med en hundraprocentig säkerhet hävda något. Kommer jag ens överleva natten? Kommer jag gå upp inatt för att tömma blåsan, men snubbla på ”den där j***a tröskeln”, ramla framåt och slå huvudet i handfatet?

Jag har analyserat mina bolag och vet att de har en bra, sund finansiell ställning. Beträffande bostads- och fastighetsbolagen kommer räntan såklart spöka, framför allt ju längre den är gällande. Alla har än så länge lång bindningstid kvar på de lån de har, men frågan kommer bli mer vital när de ska omförhandlas. Dock är det flera år fram i tiden och var världen befinner sig då vet, ännu en gång, ingen. Historiskt har bolag såsom Castellum och Peab klarat både den ena och andra utmaningen. Även om historik inte är framtid och således ingen garant för en återupprepande skapar det ytterligare en lugn hos mig.

Jag har byggt upp en kassa under över ett års tid och en del av den har börjat invadera portföljen och likt en metamorfos blivit aktier. Peab, Investor, Fastator, Lundbergs med flera. Jag har även ökat lite franska Amundi samt tagit in Kering, som jag skrev om förra veckan. Jag känner mig tämligen lugn, trygg och säker att detta är bolag som inte kommer vara de första att segla över världens kant. Sedan kan, såklart, saker och ting ändras, men givet de fakta som idag finns på min pulpet känner jag mig lugn.

Just lugnet är essentiellt för mig. Oroa är en av människans bästa allierade, ty den säger oss när vi ska aktivera vårt sympatiska nervsystem. Utan en oro skulle vi aldrig intagit en försiktig position, eller backat undan, när det prasslade i busken för en sisådär +10 000 år sedan. Följden av det skulle ha varit att ingen av oss skulle finnas här idag. Oron har hjälpt oss att överleva, vilket är din, min och alla andras främsta uppgift. Överleva. Till varje pris.

Oron gjorde oss observanta, närvarande. Den gjorde våra sinnen alerta – redo för fight or flight. Samma idag – vi oroas och dras till negativa skriverier, för vi vill överleva och för att göra det måste vi veta om och identifiera var farorna finns. Pengar är medel för överlevnad och när börsen sjunker uppstår en oro. Utan pengar, ingen mat, bostad och så vidare. Således ingen överlevnad. Emellertid är det viktigt att sätta aktieportföljen i relation till alla dina andra tillgångar; bankkonto, hus med mera. Sedan ska den sättas i relation till din placeringshorisont samt om du har ett lönearbete. Detta tenderar att negligeras när system 1 skriker ”red alert”. Då är det enkelspår och avsaknad av periferi.

För att dämpa oro och ångest finns två bra förfaranden, men innan jag ger mig an dem vill jag dock klargöra vad ångest är. Enkelt förklarat, och med hopp om förståelse och överseende, kan ångest förklaras som en upplevd stress och oro för en (eventuellt!) kommande stressituation (och därmed oroskänslor). Du är, med andra ord, orolig och stressad för du tror (”vet”) dig komma bli det imorgon, eller när X eventuellt inträffar. När man läser det såhär ter det sig ”komiskt”. Hemskt, eller hur?

Det första du kan göra är att tänka på andningen. Hjärnan lugnas av lugna, metodiska och kontrollerade andetag. Fokus ska ligga på utandningen och den ska vara längre än inandningen. Försök att ha en inandning på cirka 4 sekunder och en utandning på cirka 6 sekunder. Upprepa i 1-3 minuter och du kommer känna ett påbörjat lugn.

Det andra du kan göra är att skriva och beskriva dina tankar och känslor. Amygdala och insula – våra ”centrum” för känslor – sitter bakom vår pannlob. Denna pannlob har två delar – en som fokuserar på dig/egocentrism och en som fokuserar på omvärlden. När vi pratar, skriver och sätter ord på tankar aktiveras den del som fokuserar på omvärlden, vilket gör att vi per automatik intar ett mer distanserat förhållande. Därmed minskar också amygdalans och insulans starka kraft (känslor).

Börsen ger och börsen tar. Så länge du ej drabbas av panik, äger sunda och finansiellt starka bolag, har en lång placeringshorisont samt inte experimenterar med en hög belåning är sannolikheten stor att du om flera år kommer vara avsevärt mycket monetärt rikare. Jobba och månadsspara. Månad efter månad, år efter år. Under tiden ska du berika dig och ditt liv; läs, laga mat, umgås med mera. Det är lördag. Sitt inte och läs den här texten, utan gör det bästa av den tid som finns kvar av denna lediga dag. Själv ska jag fortsätta med en av de två böcker jag just nu läser och därefter väntar nästa försök att lyckas med den perfekta pasta vongolen…  

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.