10 May, 2022

Börsen kraschar - hur ska man agera?

 

 

Börsen "kraschar"

 

Det kan inte ha undgått någon att börsen fått sig en rejäl törn det senaste. Inte ens den som inte har något större börsintresse eller kanske inte ens äger några aktier genom direkt ägande kan ha missat det. Igår fick både vi och antagligen alla andra, se rejäla värden försvinna ur portföljen. Igen. Det börjar nästan bli en dålig vana nu för tiden för börsen har gått ner en längre tid nu. Ingen vet hur börsen kommer utvecklas framöver men vi kan i alla fall förklara hur vi tänker.

 

Hur agerar vi i dessa tider?

 

För er som följt bloggen en lägnre tid så vet ni att vi äger aktier på lång sikt och köper vad vi tror är bra bolag med förhopp ningen om att marknaden  förr eller senare ska förstå samma sak som vi. Ibland funkar det bra, ibland mindre bra. I den här kraschen har vi mer eller mindre suttit fullinvesterade sånär som på en liten del kontanter. Vi sedan i höstas suttit på en del just kontanter i vår risk management-strategi som ni kan läsa om nedan. Strategin är väldigt simpel och innebär att vi ska ha lite mer kontanta medel än vi normalt har för att dels kunna handla med och dels kunna köpa fler aktier vid en eventuell dipp. Delvis har det fungerat men som vanligt köpte vi lite för fort. I alla fall för en del av pengarna. 

Nu sitter vi faktiskt ganska still i båten och väntar och försöker hålla koll på de bolag vi äger och de vi vill äga för så länge inget förändrats i bolaget i sig så tror vi att de kommer komma tillbaka. Det är dock tråkiga tider att se hur pengar försvinner från depån men så är det att äga aktier Det går inte bara upp vilket alla investerare får uppleva nu.

Helt klart är i alla fall att vi ser aktier som en mycket bra sparform och vid nedgångar som dessa så närmar vi oss allt mer det perfekta köpläget. Frågan är bara när botten är nådd. Tyvärr tror vi att nedgången får nya investerare att bli rädda för börsen vilket är synd. Det här börjar likna ett gyllene läge att starta sin börskarriär.

 

Extra stora svängningar

 

De seanste åren har vi fått se vad vi upplever som extrema svängningar på börsen. Det går upp mer de dagar börsen går upp och det går ner mer de dagar börsen går ner. Det kan bero på flera orsaker men en stor del i det är handeln som automatiskt eller nästan automatsikt agerar utifrån sentiment. Går det ner så säljer man och går det upp så köper man. Det eldar på såväl uppgång som nedgång.

 

Läs mer om hur vi agerar på börsen

Risk management by Aktiepappa

Aktiepappas portfölj

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.