10 May, 2022

Återinvesterade utdelningar

Som säkert ingen missat har börsen haft det lite kämpigt hittills i år. Vår portfölj är ner 12% vilket får anses ok med tanke på att storbolagsindex i Stockholm är ner runt 17% och bredare index i Stockholm ner ytterligare lite. En rätt stor andel globalfonder och tillväxtmarknadsfonder som bara tappat 7% och några tappra aktier som Johnson&Johnson och Telia som till och med ligger på plus i år har räddat upp totalen. H&M, Castellum, Volvo och Investor är exempelvis ner 25-30%.

Så idag när jag fick utdelning från både Investor och Volati Pref kändes det toppen att få köpa  för runt 30 000 kr till något som förhoppningsvis på lite sikt kommer ses som reapris. En aktie som jag tycker blivit otroligt nerpressad är SBBs D-aktie (och även dess B-aktie så klart som jag inte äger, men den kom från en rätt upptryckt nivå).

På dagens kurs får vi hela 8,7% direktavkastning i SBB D, och det kan inte förklaras av bara högre inflation och ränta då den gått ner så mycket mer än många andra D-aktier och preffar som även de missgynnas av högre ränta/inflation. Så det måste helt enkelt handla om misstro mot bolaget. Själva påstår SBB att de inte har några problem att höja den ordinarie utdelningen för B-aktien trots en ränta på 10% vilket är mycket högre än någon tror på. Och då har alltså D-aktien ytterligare tre lager av säkerhet där utdelningen för B först kan låta bli att höjas, sen sänkas och sen slopas helt innan D-aktiens utdelning ska behöva ställas in.

Jag tror bara jag köpt D/pref till över 8% direktavkastning en gång tidigare och det var under en mycket mycket kort period när jag kunde köpte några Volati Pref för under 500 kr i mars 2020 där marknaden i stort sett hade slutat fungera för preffar och D-aktier under några dagar i värsta coronaraset. Kommer inflationen ner till runt 3-4% i höst för att på sikt komma ner till 2-3% så måste en D-aktie baserad på samhällsfastigheter till 8,7% direktavkastning för en person som vill leva på 4% plus inflation vara extremt fördelaktigt. Ska direktavkastningen någon gång i framtiden hamna på 6,5% får vi 30% kursuppgång. Plus de årliga 8,7% utdelning. Återstår då ren bolagsrisk som snarast måste handla om rena oegentligheter med siffrorna för att D-aktiens utdelning ska vara i fara.

Jag tryckte i alla fall till och köpte några hundra stycken SBBD, köpte även lite Investor till 18% substansrabatt samt lite pliktskyldigt köp i portföljens minsta bolag Diös. Och vips var 30 000 kr satt i arbete. Imorgon kommer det mer utdelning och jag kör då vidare på samma spår.

Jag har även lite Investor i mina lilla pensionsportfölj och där gick utdelningen till några aktier i Evolution, ett bolag som jag bara äger i pensionsportföljen och som där är överlägset största innehav. Men portföljen är liten jämfört med huvudportföljen så på totalen är Evolution ett bolag som väger runt 1,5%. Pensionsportföljen går att följa via Shareville.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.