11 May, 2022

Nordic Property Search - Nyemission

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

 

 

Nordic Property Search (NPS)

I dagarna fick vi se ett erbjudande från Aqurat Fondkommision där de marknadsför ett erbjudande om att teckna aktier i Nordic Property Search. Bolagets business innefattar ett erbjudande  till fastighetsmäklare att annonsera sina bostäder på någon av NPS:sidor. Enligt prospektet har Nordic Property Search "ingåt samarbetsavtal med bädde dessa (Svensk fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån) samt med övriga ledande mäklarkedjor i Sverige och har idag en marknadstillgänglighet som uppgår till cirka 90 5 av de idag verksamma mäklarföretagen i Sverige." Det låter ju riktigt bra det och vi blev nyfikna och gick in och tittade och det visade sig att NPS via sin sida Sjö & Fjällhem (som var den enda svenska sida vi hittade) har hela 190 st bostäder till salu.

Siktar på en stor del av kakan

NPS anger i prospeket att de siktar på att ta 25 % av den svenska marknaden fram till år 2026. En marknad som enligt prospektet uppgår till 1 miljard kr. Pengar som NPS anger att mäklarna betalar. De anger också Hemnet som den svenska konkurrent de siktar på och här vet vi inte riktigt vad NPS menar. Mer än att NPS tydligen har en plan för att de ska ta hand om hela mäklarkårens marknadsföringsbudget genom att ta de pengarna för objektannonsering. Mäklarföretagen betalar vad vi förstått inget till Hemnet utan det gör kunderna och mäklarna får istället betalt av Hemnet för att sälja in Hemnet-annonser till sina kunder. I samband med Hemnets notering så tror jag den kick-backen var på 50 % men det var tal om sänkning i samband med någon rapport. Hur som helst så blir det nog svårt att få mäklarna att betala för en annons på en helt okänd sajt när den främsta sajten inte bara är gratis, den ger desttuom mäklaren betalt för att annonsera där. En annan bostadssajt är Boneo som ju ägs av mäklare och jag kan inte förstå varför de mäklare som är anslutna till Boneo skulle betala (eller ens skänka legitimitet till sidan genom att annonsera där) för att visa sina bostäder på NPS:sidor.

 

Ännu inte lönsamma

Bolaget har satt upp ett mål om en omsättning på 250 MSEK och en vinst före skatt på drygt 60 MSEK årligen. Det är rejäla mål det och vi tycker att det ser ut som att dom siktar lite mot stjärnorna här. Tittar man på Allabolag.se så ser man att siffrorna för 2020 är en aning mer blygsamma med en omsättning på 116.000 kr till en förlust på 2,3 MESK. Kämpa NPS. Dessa siffror kan jämföras med Hemnet som samam år omsatte 550 MSSEK till en vinst på 87 MSEK.

 

Kort fakta om NPS och erbjudandet

 

VD: Niclas Larsson

Erbjudande: 25 MSEK (plus en övertilldelningsoption på ytterligare 7 MSEK)

Teckningskurs: 10 kr/aktie

Minsta teckningspost: 800 st aktier (8.000 SEK)

Teckningsperiod: 27 april - 17 maj 2022

Emissonsinstitut: Aqurat Fondkommision

 

Ledning och styrelse

Styrelsen och ledningen i Nordic Property Search består av grundarna till bolaget och dessa är kompletterade av en ordförande som i prospektet hänvisar till någon form av merit i att ha noterat ett bolag på NGM. När vi letar efter detta bolag hittar vi det inte. Det visar sig efter en del undersökning att bolaget avnoterats från börsen. Inte riktigt den merit vi vill se i något av de bolag vi investerar i. Ytterligare en styrelseledamot verkar vara fastighetsmäklare och franschisetagare på "två av de mest framgångsrika Husman-Hagberg-kontoren i Stockholm". Jätteduktigt låter det som men återigen inte riktigt det vi vill se i ett noterat bolag.

Teckningsförbindelser

Teckningsförbindelser och ankarinvesterare brukar vara en bra indikation avseende om vi tror på en aktie i ett sådant här tidigt skede. I det här fallet visar det sig att "ett antal" av bolagets aktieägare (alltså inte alla) har tecknat sig för 11,52 % a verbjudandet. Det är inte jättemycket det.

Tecknar inte

Vi landar i att vi kommer inte delta i denna nyemission men vi önskar gänget på NPS lycka till med sin emission och sedemera noteringa v bolaget.

 

Läs mer om noteringar och IPO:er

 

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

 

Onoterade investeringar och IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar  i noterade aktier och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i den här typen av investeringar. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.