11 May, 2022

Investera i Nowonomics AB?

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

⎮BETALT SAMARBETE⎮

För en månad sedan tittade jag i ett blogginlägg på sparappen Nowo som erbjuder ett antal olika metoder för att pensionsspara. Fokus ligger på att regelbundet spara små belopp under en lång tid vilket genom ränta på ränta kan bli ett betydande tillskott till pensionen.

Idag tänkte jag i stället titta lite närmare på bolaget Nowonomics AB, som alltså är företaget som äger tjänsten Nowo.

Du hittar bolagets aktie exempelvis här hos Avanza.

Nowonomics beskriver sig själva som ett fintechbolag baserat i Stockholm som ska hjälpa till att lösa samhällsproblemet med låga pensioner. När vi ska titta på bolaget ur ett investeringsperspektiv är det några saker vi bör ha i åtanke:

  • - Bolagets verksamhet är som för nästan alla digitala bolag väldigt skalbar. Det vill säga kostnaden för att driva bolaget, drift av appen och fondförvaltningen kommer inte stiga speciellt mycket även om antalet kunder skulle tiodubblas.

  • - Fokus ligger på mikrosparande. Det betyder att kunderna avsätter relativt små belopp varje månad till ett långsiktigt sparande, snarare än flyttar stort befintligt sparkapital från en annan aktör. Pengarna kommer därmed in i långsam takt från en ny kund.

  • - Bolaget har bara varit i gång sedan 2015 med stor kundtillströmning de senaste åren. Det vill säga många av kunderna har fortfarande väldigt små belopp sparade i tjänsten. Bolaget säger själva i årsredovisningen för 2021 att kunder som tillkom under 2018-2019 under 2021 började bidra med nettopengar till affären. Det vill säga det är något års startsträcka för en ny kund att bli lönsam.
     
  • - Bolaget investerade runt 10 miljoner i marknadsföring under 2021. Vilket är väldigt mycket för ett bolag med nettoomsättning på 1,5 miljon under samma år. Detta bidrog till 15 000 nya kunder vilket så klart är bra. Men det syns inte i någon större omfattning på intäkterna för 2021, dessa nya kunder behöver stanna kvar och fortsätta spara pengar för att börja generera intäkter på allvar inom ett par år.

Utifrån ovanstående blir det alltså en fråga för oss investerare att fundera kring framtida potential snarare än att stirra sig blind på 2020 eller 2021 års resultat för bolaget. Något jag som utdelningsinvesterare som vill kunna leva på aktieutdelning här och nu inte är så van att göra.

Då man valt en rörlig fondavgift så riskerar intäkterna just nu att svänga väldigt mycket från år till år beroende på om man lyckas slå jämförelseindex och ta ut en avgift eller inte. Detta blir dock en ren strategifråga för bolaget om man tycker denna svängighet i intäkterna är ok att leva med eller om det vore att föredra att ha en lägre fast avgift.

Över lite sikt tror jag inte vi behöver grubbla exakt på vilket avgift man tagit ut ett visst år via den rörliga avgiften. Utan att man snarare bör räkna med 1-1,5% i förvaltningsavgift per år i genomsnitt, vilket ligger i linje med ett genomsnitt för fonder i Sverige. Då Nowo är en tjänst som ska inspirera och göra fondsparande lättillgängligt och enkelt bör man inte behöva konkurrera enbart på pris, men det blir troligtvis svårt att växa sig riktigt stor med en avgift klart högre än marknadens snitt.  

Om vi då räknar med 1-1,5% i avgift per år i snitt kan vi räkna baklänges och se vilket förvaltat kapital som skulle behövas för att komma upp i låt säga 20, 50 eller 100 miljoner per år i fondavgifter. I nästa steg kan vi då se hur många kunder och genomsnittlig förvaltat kapital hos dessa kunder som kommer krävas.

Exempelvis 100 000 kunder som i snitt har 100 000 kr i investerat kapital = 10 miljarder i förvaltat kapital x 1% årlig avgift = 100 miljoner om året. Bara för att ta ett väldigt enkelt exempel.

Detta kan sedan sättas i relation till 2021 års kostnader som låg runt 20 miljoner kronor. Samt dagens börsvärde på cirka 200 miljoner kronor. Ja skulle man lyckas med siffrorna ovan inom 5-7 år bör det bli en väldigt bra investering.

För att en kund ska komma upp i 100 000 kr i sparat kapital krävs ett månadssparande på 1 000 kr som ger 7% avkastning under 7 år, vilket inte bör vara några fantasisiffror. Då vi pratar pensionssparande så handlar det så klart förhoppningsvis om betydligt mer än 7 år för många kunder, men då är vi också väldigt många år fram i tiden, vilket så klart blir en osäkerhet att räkna på.

Nyckeln till Nowonomics långsiktiga framgång blir som jag ser det att vara uthållig och få kunder som stannar och som fortsätter spara. Faran blir om Nowos app upplevs som ett kul och bra sätt att mikrospara några procent varje gång man drar kortet och att kunderna gör det under en period men sedan tar ut pengarna och sätter in i någon annan fond eller konsumerar upp pengarna när kapitalet kommit upp i låt säga 30 000 kr. Då tappar vi hela skalbarheten och den långsiktiga ränta på ränta-effekten som gynnar såväl sparare som förvaltare i behov av ett stort totalt investerat kapital. Att hela tiden värva nya kunder som börjar från noll blir en dyr affär.

Som investerare bör vi alltså titta noga i kommande rapporter på dels antalet nya kunder och det totala förvaltade kapitalet och se hur det utvecklas i förhållande till vår egen långsiktiga prognos. Detta är enligt mig viktigare än den kortsiktiga resultatutvecklingen. Jag har fått upp ögonen för Nowonomics och kommer följa det med intresse kommande år för att se hur antalet kunder och förvaltat kapital utvecklar sig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.