18 May, 2022

To Pixar and Beyond

Jag kommer ihåg när mina vänner och jag för första gången gick på bio själva. Året var 1995 och filmen var Toy Story – en film som jag då fann mycket, mycket bra och som jag än idag betraktar som en av de absolut bästa animerade filmerna. Kanske är jag påverkad av hela bioupplevelsen och allt som kom till med att gå själva till att vi hade mycket roligt såväl innan som efter?

Säkert är filmen ingen nyhet för någon och ej heller företaget bakom filmen – Pixar. Idag är bolaget synonymt med berättelser av världsklass och animationerna håller sällan lägre nivå, tvärtom. Kvalitén har alltid funnits där och ett bevis på det står att finna redan 1984, dvs. elva år innan vi fick lyckan att uppleva Woody, Buzz, Rex och övriga leksaker från Toy Story.

Bolaget har faktiskt funnits sedan 1979, då som en del av Lucasfilm Computer Divison. Det var först 1986 som man blev fria och Steve Jobs blev majoritetsägare. Mannen känd för en viss frukt hade året innan, 1985, blivit utmanövrerad av Apples styrelse och låg ej på latsidan, då han förutom att köpa Pixar även startade sitt eget bolag NeXT. Revanschlustan hos honom var enorm – något man kan läsa mer om i b.la. Isaacsons Steve Jobs.

Boken är skriven av Lawrenece Levy, som togs in på Pixar av Steve Jobs cirka ett år innan premiären av Toy Story. Vi kastas således rätt in i hetluften. Jobs vill komma ur sin investering, då den kostar honom enorma summor för varje år, då bolaget inte gör någon vinst. Pixar har även ett kontrakt med Disney, som inte direkt är gynnsamt för förstnämnda. Disney har varit likt varje stor aktör är; hårda förhandlingar mot de små och alltid med fokus på att mer eller mindre all risk och nedsida finns hos motparten i kontraktet.

På cirka 250 sidor får vi följa hur Toy Story blir en succé, hur Jobs vill börsnotera bolaget och hur utvecklingen med Disney fortlöper. De som kan sin historia vet hur det slutar, men jag tänker inte skriva det här. För dig som ej orkar läsa, men ändå vill ha en summering av hela händelseutveckling rekommenderas denna länk

Om du vill läsa, eller på annat sätt förkovra dig, mer om PIxar kan dokumentären The Pixar Story och boken Creativity Inc. varmt rekommenderas. Vill du gräva vidare om Disney kan Robert Igers bok The Ride of a Lifetime rekommenderas (återkommer med en recension. Läste ut den sommaren 2021, men har ej skrivit om den).

Jag tror att vi är många som både har sett en eller flera filmer från Pixar och har en viss relation till såväl bolagets som dess filmer. Berättelser, som Erik och jag skriver i vår gemensamma bok, berör verkligen. Denna lista med filmernas utmärkelser är inget annat än imponerande. Fram till 2020 har studion vunnit 18 Oscars och varit nominerade för 27.

När jag läste boken började jag surfa runt på Pixars hemsida och blev fast. Det finns mycket innehåll för varje film de har producerat. Allt från skisser till småklipp med intervjuer och lathundar hur berörd film kom till. Superhjältarna länkas här.

Söker du en bok till sommaren kan jag varmt rekommendera den här.

På tal om böcker till sommaren - vad kommer du läsa och vad kan du rekomendera?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.