Redaktionen
18 Jul, 2022

KBT och börsen

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

KBT och Börsen

Nyfiken på att investera i företag som är inriktade mot psykologi, KBT, iKBT eller mindfulness? Psykisk ohälsa står för uppemot hälften av alla sjukskrivningar i Sverige och kognitiv beteendeterapi (KBT) är en av de ledande behandlingsformerna. Många av de mer framgångsrika bolagen som har riktat in sig på segmentet har kombinerat teknikens framfart med den mer traditionella kundkontakten vilket resulterat i höga värderingar. Nedan har vi sammanställt en kort översikt om segmentet.

Kort om KBT | Efterfrågan för KBT-baserade terapiformer växer kraftigt vilket speglas av antalet nya aktörer inom psyokologi- och health-tech sektorn med just inriktningen KBT eller iKBT (internetbaserad). Grundläggande för KBT är att man utgår från känslornas beständighet i individen för att sedan fokuserar på hur dessa samspelar med individens tankar och beteende. För psykoterapin och dess behandlingsformer innebär detta att KBT-programmet siktar på att lära om de tanke- och beteendemönster som ger upphov till obehagskänslorna. 

Nya metoder inom KBT | ACT-metodiken är en del av den acceptans-orienterade inriktningen som bygger vidare på traditionell KBT-behandlingen. Istället för att fokusera på att få bort och i viss mån förneka de negativa känslorna fokuserar ACT på att acceptera känslorna. Målsättningen är att ge förutsättningar för ett resilient och flexibelt psyke genom att bejaka känslorna och därmed höja livskvalitén. En populär teknik inom ACT-metodiken är medveten närvaro vilket är mer känt under begreppet mindfulness.

Aktörer | Bland de större (olistade) bolagen som är verksamma inom segmentet hittar vi PBM, Mindler och Psykologpartners. Dessa aktörer integrerar KBT med teknik såsom TeleHealth eller andra digitala verktyg som kräver självledarskap. Om man är intresserad av att investera i noterade bolag som använder sig av KBT och iKBT kan man bland annat vända sig till FemTech och HealthTech bolaget Bonzun, Learning 2 Sleep L2S och tinitus-motverkande Duearity.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.