28 May, 2022

Veckans fråga: Om man måste spara hela tiden

Så var det återigen helg och därmed dags för en ny fråga. Som vanligt tar både jag och frågeställaren mer än gärna emot kompletterande svar och åsikter i kommantarsfältet.

Fråga:
Jag och min man har nyligen flyttat till ett hus och det har stora renoveringsbehov. Ett par större akuta grejer har vi tagit höjd för via bolånet vilket inte känns så farligt då vi har under 50% belåningsgrad. Andra lite mindre kostnader som byta vissa fönster, vitvaror och tilläggsisolering kommer vi ta från vår vardagsekonomi. Dessa kostnader är inte lika stora, åtgärderna inte lika akuta och vi vill inte dra på oss ett för stort lån. Det innebär att under de 2-3 första åren då kostnaderna för huset blir mycket högre kommer vi inte kunna spara något till vårt långsiktiga sparande. Vi har tidigare sparat cirka 10 tkr i månaden i fonder under flera år och dessa pengar har vi kvar, men kommer alltså troligtvis inte kunna sätta in några nya pengar att prata om i fonderna. Utan vi kommer få lägga dessa 100-120 tkr om året på huset istället. Hur illa är det att pausa insättningarna under flera år? Saker som höjer värdet på huset blir väl ändå en typ av sparande?

Svar:
Allt är ju en fråga om vilka mål man har med sitt sparande. Behövs det någon miljon till i kapital för att uppfylla ett mål som till exempel att kunna sluta jobba och man vill nå målet så snabbt som möjligt är det så klart inte bra att stoppa insättningarna under flera år. Men är man 35 år och redan sparat ett antal tusenlappar i månaden under 10 år och räknar med att jobba minst till man fyller 55 skulle jag inte säga att ett par år utan insättningar är något att bråka om. Att ha sparat bra summor under flera år, kunna flytta till hus utan att ta från det långsiktiga sparandet och ligga runt 50% belåningsgrad tycker jag låter som något de flesta bara kan drömma om.

Det absolut viktigaste för den som vill få en ekonomisk trygghet är trots allt att få pengar över i sin löpande ekonomi. I det här fallet låter det ju som att det även nu med huset kan bli 100 000 kr om året över efter att de vanliga räkningarna och omkostnaderna är betalda. Och att då lägga dessa pengar på sitt hus under några år låter väl bra. Enda faran är som jag ser det att det hela tiden blir nya projekt med huset och när vissa fönster och vitvaror är bytta så kommer man på att man behöver byta alla fönster för att det ska bli enhetligt och byta skåpsluckor i köket för att det ska passa med de nya fina vitvarorna. Och sen vore det trevligt med altan, och spabad och uterum och få ordning på alla hål i gränsmattan och strax är det dags att byta vitvaror igen. Då är man snart fast i ett system som kräver 100 000 kr om året varje år och vips är hela överskottet i den löpande ekonomin ett minne blott och de tillfälliga kostnaderna något som blivit en återkommande del i den löpande ekonomin. Inte bra.

Jag skulle nog heller inte räkna nya vitvaror och fönster som investeringar som höjer värdet på huset mer än marginellt. Men som så klart gör det mycket trevligare för er själva att bo där, vilket är nog så viktigt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.