28 May, 2022

Ett brev till mig själv …

… att ta fram och läsa vid nästa nedgång som kommer drabba världens börser. Må den vara om ett år, eller om tio år.

Du ska vara nöjd, glad och framför allt stolt. Stolt över att du klarat av att vara mentalt och psykiskt stark; att du inte drabbats av någon savannistisk panik och slängt dig på säljknappen i övertygelsen om att du genast måste rädda ditt kapital för att säkra din fortsatta överlevnad.

Du ska vara nöjd, glad och framför allt stolt. Stolt över att du aldrig har lockats att aktivera den kreditlina som finns kopplad till portföljen, då du vet att du kommer ha svårt att fullt ut slappna av. Detta med vetskap om det rationella vore att ha en viss hävstång via belåning. Att du har haft en krigskassa samt ett buffertsparande har hjälpt dig att sova gott samt att kunna vara och verka i vardagen. Visst har det varit tråkigt och ledsamt att se värdet på portföljen minska, men samtidigt har du även känt en sorts… om inte lycka så åtminstone tillfredsställelse; tillfredsställelse i den betydelse att du har kunnat investera månadssparandet till billigare kurser i bolag som du vill äga långsiktigt. I vissa fall ”för alltid”.

Du ska vara nöjd, glad och framför allt stolt. Stolt över att du har påmint dig själv om att det är ett maratonlopp att investera. Att bygga en portfölj tar tid och att stressa och skynda på processen kan leda till ett allt annat än önskat resultat. Att ständigt återgå till ditt ”varför” och ditt ”Qui Bono” har varit – och ska fortsätta vara – essentiellt.

Du ska vara nöjd, glad och framför allt stolt. Stolt över att du inte köpt för mycket och för fort, utan att du har spritt ut dina inköp i flera bolag och över en längre tidsperiod. Du ska också vara nöjd, glad och framför allt stolt över att du också köpt bolag noterade i utlandet och som med det handlas i andra valutor. Ja, det är ansträngande att investera i amerikanska bolag när dollarkursen ligger kring 10 SEK, eller när den kanadensiska noterar ATH. Dock kan varken du eller någon annan veta om valutakurserna är här för att stanna, eller om de kommer sjunka eller öka de kommande månaderna eller åren. Att du haft fokus på bolagen är således bra och något du ska fortsätta med. Fortsätter du köpa över tid kommer troligtvis valutakurserna att gå på ett jämt ut.

Du ska vara nöjd, glad och framför allt stolt. Stolt över att du har en bred, enligt många säkert för mycket, diversifiering. Du har som strategi att nå utdelningar som, när du vill trappa ned på löneslaveriet, ska täcka alla dina omkostnader och lite till och då inte till en standard om barkbröd och havregrynsgröt. Att då ha fler än färre kassakor i form av utdelande bolag är mer passande än dess antonym. Med denna strategi vet du att du aldrig kommer överprestera valfritt index och därmed kunna skärmdumpa Twitter sönder och samman med olika grafbilder. Likt livet vore en tävling där man ska mäta sig med allt och alla... Du kommer inte vara likt savannens apor som står och slår sig på bröstet: ”Kolla hur stor, stark och mäktig jag är! Knäböj för mig! Och ni honor – det är mig ni ska para er med, ty jag är störst, bäst och vackrast!” Och du vet att du inte heller vill detta; har heller aldrig velat detta; kommer aldrig vilja detta. Du vill bara leva och njuta; veta att du har det som är viktigt och passande för just dig. Du vill enbart nå ”enough”.

Du ska vara nöjd, glad och framför allt stolt. Stolt över att du månad efter månad, dag efter dag fortsatt att månadsspara och återinvestera dina utdelningar. Du har sett förtjänsten av detta i såväl upp- som nedgång och att du under våren 2022 kunnat se att sedan sommaren 2015 har dina utdelningar ökat med ca 534 %.

Fråga dig: Har inte det totala kapitalet ökat rejält sedan du började? Och gäller inte detsamma med utdelningarna? Och, till följd av dessa, men kanske främst sistnämnda, har inte det också gjort att du känt en större frihet och trygghet? En vetskap om att om skiten träffar fläkten står jag tryggt, stabilt? Hur kan du rasera detta? Genom att göra exakt det motsatta till hur du har gjort de senaste +10 åren. Alltså ska du inte göra det, utan fortsätta på tidigare inslagna väg tillika strategi. Precis som vanligt. På det sättet kommer du bli den vinnare du vill bli. Inte den som den breda massan suktar efter, utan den just du vill vara. Och det är vad som räknas. Vad du siktar på. Vart du vill nå. Dina drömmar. Ditt liv. Din tid.

Det är inte svårt, egentligen, och du vet det. KISS och allt det där. Månadsspara. Investera. Återinvestera utdelningar. Investera i bolag med solida affärsverksamheter samt med lika stabila finanser. Repetera. Dag för dag, månad för månad och år för år.

Fortsätt också läsa och förkovra dig. Läs brett om allt från hur att analysera via idé- och kulturhistoria till de mer mentala aspekterna av investeringar. Var öppen och ödmjuk, både till dig själv och mot andra. Du har hittills klarat av denna nedgång, spå verkat sedan 1 januari 2022, på ett bra och passande sätt. Fortsätt nu som du har gjort. Keep It Simple enligt dina egna mått mätt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.