30 May, 2022

Tips på sommarläsning

Jag tänkte komma med lite boktips här inför sommaren. Det är två böcker som jag båda läste för några månader sedan och tänkte skriva om här på bloggen då, men så föll det lite mellan stolarna och jag glömde sedan bort det. Så här kommer nu ett samlat inlägg med två roliga och bra böcker inför sommaren, eller kanske en studentpresent till någon.

Den första boken är Pengars Psykologi av Morgan Housel, översatt av Ludvig Rosenstam Åhman (Ludvig som även skrivit den utmärkta boken 101 tankar om aktier som jag skrev om här på bloggen för 2,5 år sedan). Boken består av 19 fristående kapitel och innehåller mycket sånt som jag gillar att läsa om det vill säga att man ska spara, vara långsiktig och att lycka inte ligger i ökad konsumtion. Så jag kan inte säga att boken fick mig att tänka om direkt, utan mer att jag fick vatten på min kvarn och lite roliga exempel och nya tankar inom redan inslagen bana.

Två roliga grejer jag kommer ihåg från boken är dels ett exempel med Warren Buffett som bygger på att om han fått exakt samma genomsnittliga avkastning som idag men instället för att hålla på i 75 år (när boken skrevs, ännu lite längre nu) och istället hade pluggat, festat och rest runt och roat sig med minimalt sparande fram till han fyllde 30 och sen gått i pension och börjat ta ut pengarna när han fyllde 60 så hade hans förmögenhet varit 99,9% lägre än vad den verkligen blev (11,9 MILJONER dollar istället för 84,5 MILJARDER dollar). Trots samma årliga avkastning alltså, bara under 30 år istället för under 75 år.

Ett annat exempel som jag tänkte en del på sen jag läste boken är "att ingen är lika imponerad av dina prylar som du själv". Det bygger på att när man ser en riktigt snygg bil så tänker inte så många "oj vilken cool kille som kör den där bilen", utan man tänker istället "tänk om jag själv hade en sån där bil, då skulle alla tycka jag var jättecool". Och det här tror jag verkligen det ligger jättemycket i. Sen tror jag det här gäller mycket mer än rena prylar och materiella saker. Man tycker troligtvis inte att chefen på jobbet är någon som man beundrar (i alla fall inte enbart tack vare dess position på jobbet), men ändå inbillar man det vore lite status att själv bli chef i framtiden. Du har säkert någon kompis som har jättebra handicap i golf eller som tar 150 kg i bänkpress, men inte går du runt och är speciellt imponerad av dessa personer hela dagarna just baserat på dessa prestationer. Och det skulle kräva mycket jobb för dig själv att nå dit och troligtvis skulle inte så många bry sig om dig heller. Så vill du bli stark eller bra på golf ska du göra det för din egen skull, inte för att imponera på andra.

Ja det var bara två exempel på grejer som jag hade top of mind nu när jag tog fram och fotade boken. Den innehåller som sagt väldigt mycket matnyttigt och kan verkligen rekommenderas.

Boken finns exempelvis på Bokus för 189 kr.

Den andra boken som jag tänkte tipsa om är 120 år av misstag & felbeslut, en bok som togs fram av Affärsvärlden för att fira sitt 120 års jubileum. Boken tycker jag främst var riktigt underhållande och lärorik som en historiebok, snarare än att det utvecklade mig som investerare. Jag gillar att läsa om den gamla tidens börsbolag och har läst massor av böcker om Ivar Kreuger, Wallenbergarna och liknande. Så jag såg boken mest som underhållning och kuriosa.

Men det går så klart att lära sig massor av historien också. Alla misstag och bubblor som funnits de senaste 120 åren har antingen redan upprepats eller kommer säkert upprepas i framtiden. Eller som författarna skriver i förordet: Allt feltänkande går i repris! De dumheter som ägde rum på 1910-talet är i stort sett släkt i rakt nedstigande led med misstag som gjordes på 1970-talet. Kreugerkraschen är inget annat än subprimekraschen fast med lite annorlunda instrument. 2020-talets serieförvärvare har ruskigt mycket gemensamt med 1920-talets emissionsbolag.

Kul grepp, underhållande och lättläst tycker jag boken var!

Lite svettig prislapp på boken då den kostar 329 kr på Bokus.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.