1 Jun, 2022

OODA

System 1 och system 2 är numera(?) lika kända bland de flesta småsparare som det är att måndag, tisdag, torsdag och onsdag i korrekt ordning. Jag är en stor förespråkare av att reflektera metakognitivt och att alltid ta de fåtal sekunder det tar att aktivt kicka igång den andra systemet; det som förvisso kräver mer energi, men som ger desto mer valuta i form av mer rationellt och logiskt tänkande – ett som inte bara tänker de närmsta sekunderna, utan mycket längre. System 2 är inte en garanti att du tar rätt beslut och ibland kan det bästa vara att blanda de två samman och ibland att bara gå på magkänsla. Emellertid tenderar de två sistnämnda i allmänhet, men den sistnämnda i singular sällan vara ett ”säkert kort”.

En mental tankemodell jag ofta använder mig av är OODA, en modell skapad av en amerikansk korpral vid namn John Boyd (1927-1997). Han var verksam inom flygvapnet och visste hur viktigt det var att inte bara kunna fatta beslut, utan så kloka och logiska sådana på kortast möjliga tid. Föreställ dig att du är pilot och befinner dig i ett fientligt luftrum. Luftvärn öser kulor från marken och överallt ser du fientliga flygplan i batalj med dina vänner. Det krävs mycket av den enskilda för att lyckas överleva en sådan prövning.

Vad som krävs är en förmåga att skapa bästa möjliga beslut utifrån all tillgängliga data. Om detta tror jag vi är få som motsätter oss. I luften behövs beslutet ofta tas asap, gärna igår, medan vi som investerar oftast kan tillåta oss att vara mer lugna och ge varje beslut den tid de behöver. Oavsett om det behövs fattas att snabbt beslut, eller ett där vi har lång tid att reflektera är oväsentligt i den modell Boyd skapade, för faktum är att den fungerar oavsett om du sitter med pistolmynningen mot pannan eller ej.

Modellen kallas kort och gott för OODA, vilket står för ObserveOrientDecideAct. På svenska: Du ska först observera – hur ser situationen ut? Varför si och inte så? Orientera dig och var du befinner dig i denna situation. Du kan även föreställa dig andras positioner och hur de orienterar sig givet de fakta som ligger på bordet. Efter detta tar du ett beslut som du exekverar.

För många låter det som så man alltid, mer eller mindre så att säga. Visst finns sanningskorn i dessa utlåtanden, men oavsett är det mitt starka råd att du börjar införliva nämnda mentala modell, för när du går steg för steg kommer du märka att du blir mer uppdelad och konsekvent i dina beslutsfattanden. Du kommer steg för steg skapa dig underlag för de två sistnämnda stegen, nämligen besluta och exekvera.  

Einstein lär ha yttrat ”keep it as simple as possible, but not simpler”. För mig är ett sätt att hålla det enkelt, men inte enklare, att applicera OODA i de situationer jag upplever modellen passande. Om du är tveksam uppmuntrar jag dig att inte på förhand avböja modellen och dess eventuella potential för dig, precis som ett ungt barn säger ”nej. Tycker inte om” till 99 % av allt på restaurangens meny som inte stavar hamburgare – detta trots att den unge aldrig har testat eller smakat något av alla alternativ.  Ge den en ärlig chans och ta först därefter ett beslut om den är dig passande eller ej.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.