5 Jun, 2022

Veckans fråga: Om billigt protein

Kul att det kommit in en del frågor, så nu har jag några på lager. Det har varit lite fokus på pension och långsiktigt sparande, uttagsstrategier etc men jag bryter upp med en fråga inom ett helt annat ämne så vi får lite variation. Så får ni som längtar efter mer pensionssnack ge er till tåls en vecka till.

Fråga:
Jag har extremt höga matkostnader och vill få hjälp med att få ner dom. Mycket är rent slarv som att jag inte kollar priser, äter lunch ute och beställer hem mat med utkörning. Men nu ska det bli bättring! Med stigande inflation och boränta behöver jag skärpa till mig. Jag gymmar seriöst och vill få i mig 200 gram protein per dag. Hur långt ner tror du jag kan komma i matkostnad utan att göra avkall på kvalité, nyttighet och smak?

Jag vet att du är duktig på att äta billigt och har för mig att du tränar och bryr dig om proteinintaget också.

Svar:
Kul utmaning. Kan väl börja med att säga till er som inte brukar väga och räkna näringsämnen i maten att 200 gram protein per dag är mycket. Jag själv har aldrig strävat högre än 150 gram per dag och genomsnittsvensken äter runt 75 gram protein per dag. Protein är helt klart den dyra ingrediensen i maten om vi håller oss till rena näringsämnen. Sen finns det så klart saker som är dyra som äts för smakens skull och inte för näringens.

Det var länge sedan jag räknade på mina matkostnader så jag visste inte exakt vad jag skulle sikta på. Konsumentverket räknar med en matkostnad på 2 920 kr för en vuxen person som äter alla måltider hemma, så jag tänkte om man skulle sikta på hälften av det trots att proteinmängden ska vara 2,5 gånger högre än vid vanlig svenssonkost. Det skulle göra att vi behöver hamna under 50 kr per dag. Det skulle på gränsfall insåg jag direkt när jag räknade lite i huvudet. Så jag satte mig vid excel.

Här kommer nu ett exempel på två dagar:


Den första dagen klarade jag målet med 50 kr per dag och 200 gram protein på pricken. Dag 2 fick jag lite för bra självförtroende och spårade ur lite vilket gjorde att det drog iväg till över 60 kr.

Några reflektioner:
- Jag är medveten om att måltiderna kan sakna vissa tillbehör som sås, kryddor, stekfett etc som bör läggas på, men orkade inte räkna för detaljerat. Dessutom har jag räknat med att man plockar 18 kg blåbär och fryser in varje år så man kan äta 50 gram per dag året runt gratis. Påverkar dock inte proteinmängden under dagen, så för exemplet skull kan man hoppa över det.
- Vi ser att det finns rätt många proteinkällor av hög kvalité som ligger väldigt lika varandra i pris. Priset per gram protein ligger väldigt nära varandra på kvarg, proteinpulver, ägg och tonfisk i burk i mitt exempel. Här finns det fler olika alternativ tex fläskytterfilé och många olika typer av kyckling som ligger på samma nivå. Så det skulle gå att variera mycket mer än dessa två dagar.
- Inflationen har ställt till det lite för mig jämfört med Konsumentverket där jag använt 2021 års siffror. 500 gram kvarg kostade fram till för ett par månader sedan 9,90 på Willys, nu kostar den 13,90. Jag har använt aktuella priser i så stor utsträckning jag kan. Dock inköpta på kampanj och billig butik. På proteinpulver har jag räknat med höga 200 kr per kg vilket var priset jag såg just nu utan kampanj. Fram till nyligen köpte jag ofta för 125 kr per kg, men vet inte hur inflationen slagit här och om under 150 kr är ett minne blott. Jag använder själv bara proteinpulver i samband med styrketräning dvs cirka 2 gånger i veckan x 30 gram pulver. Så ett kilo räcker länge för mig.
- Jag har utgått ifrån att det är en person som ofta äter ute och beställer hem mat. Det vill säga måltiderna ska vara lättlagade och snabba. För den som kan tänka sig att göra egen ärtsoppa blir det mycket billigare än mitt exempel med en 500 grams plastkorv med färdig ärtsoppa. Den som kan lägga linser i blöt och göra en linsgryta har en proteinkälla där samma mängd protein som kostade 13 kr från kycklingfärsen skulle kosta under 5 kr istället.
- Jag har räknat med frukt och grönsaker i rimlig mängd även om det inte tillför något protein att tala om.

Så svaret på frågan blir att jag tror det är möjligt att komma under 2 000 kr per månad för en person som är lite lat när det kommer till matlagning och som vill äta väldigt mycket protein. Den som kan tänka sig minska proteinmängden och laga mer mat med exempelvis torra linser som grund kan säkert komma ner till runt 1000 kr per månad.

Själv räknar jag inte längre men skulle tro att min del av matkostnaden för matlagning hemma ligger på strax över 2 000 kr numera. Plus att vi äter ute ungefär en gång i veckan som ligger utanför ovanstående pengar. Men då ingår det onödiga saker som kaffe, Pepsi Max, Halloumi (nja är nog "grillost" dvs någon kopia utan namnet Halloumi vi brukar köpa om jag ska vara ärlig), avocado och lax. Och godis eller glass ibland. Men det är sånt man kan lyxa till det med efter 15-20 sparsamma år när portföljen passerat 10 miljoner.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.