5 Jun, 2022

Fastighetsbolag

 

 

Fastighetsbolagen står inför flera risker

Alla som följer börsen har såklart inte missat att det svängt rejält i en del branscher det senaste. Tech-aktier har ju gjort en rejäl djupdykning och det har även fastighetsbolagen. De senaste årens älsklingar har helt enkelt ratats av alla investerare. I det här inlägget tänkte vi dock prata om fastighetsaktierna. Som ägare till fastighetsbolag går man på nitar om räntan går upp och man går på nitar om börsen går ner osv. 

Räntan

Räntorna har fått en liten skjuts uppåt pga riksbankernas höjningar av styrräntan. Denna höjning har i sin tur snabbt tagit sin in på bankens räntelistor. Det tycks för övrigt gå väldigt snabbt för bankerna att anamma räntehöjningar. Det går inte riktigt lika fort när det rör sig om sänkninga är en reflektion som vi gjort. Hur som helst så kommer räntehöjnignar såklart påverka de fastighetsbolag som har lån (och det är alla). Ju högre lån och ju kortare bindningstider desto snabbare kommer kostnaderna öka. Ett fastighetsbolag som tidigare haft en ränta på 1 % och som istället hamnar å 1,4 % får en kostnadsökning på hela 40 % för sina lån.

Dubbel smäll

Värdet på fastigheterna är en inte helt oviktig del i fastighetsbolagens vardag. och enligt reglerna för svenska noterade bolag skall värdeförändringar på fastigheterna tas upp i resultaträkningen. De senaste åren har det idel varit värdehöjningar i mer eller mindre alla fastighetsbolag men om räntan och avkastningskraven höjs kommer värdet på fastigheterna inte öka i värde utan snarare sjunka i värde. Det kommer i så fall synas i resultaträkningarna för de noterade fastighetsbolagen. Först en räntehöjning som ökar kostnaderna och sen en värdeförändring som levererar en förlust kommer inte vara uppskattat av investerarna. Visst vet de insatta att det är förvaltningsresultatet man ska fokusera på men jag tror ändå att väldigt många har köpt aktier i fastighetsbolag utan att riktigt särskilja på förvaltningsreultat och vinst i de aktuella bolagen.

Som en extra bajs-bonus kommer en lägre värdering även sänka substansvärdet vilket riskerar att skrämma iväg de investerare som köper utifrån substansvärde i fastighetsbolagen också.

Avstår en stund till

Som ni säkert vet sitter vi tungt i egna fastigheter och är i dagsläget inte alls exponerade mot fastighetsbolag på börsen (förutom via investmentbolagen vi äger då). Vi avstår fortsatt från att köpa aktier i fastighetsbolagen trots att aktiekurserna på flera håll kommit ner i lite trevligare nivåer än de legat på de senaste åren. Det kommer säkert en vändning uppåt framöver men vi tror inte den kommer i det närmaste. Men vi håller faktiskt ögonen på några av de svenska fastighetsbolagen för tillfället och kan tänka oss att gå in i fastighetsaktier framöver när vi sycker oss se en stabilisering. Efter besök på en fastighetsmässa för några veckor sedan kan vi också notera att fastighetsbolagen och dess företrädare agerat blixtsnabbt på den nya verklighet vi lever i och man kan utan att överdriva säga att känslan i brasnchen just nu är inte superpositiv. Detta ger såklart den som är solvent och köpsugen ett och annat bra köpläge.

Flera fastighetsbolag har tappat tungt på börsen senaste 12 månaderna

Balder -44%

Castellum -19%

SBB -30%

Wallenstam -30%

 

Läs mer om fastigheter

Förädla fastigheter

Förhandla matvarupriserna

Elsparkcyklar är ett hån mot oss fastighetsägare

Hur gör man för att (inte) få hyra en lägenhet?

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.