7 Jun, 2022

Svenskarnas kapitalinkomster

Jag såg att SCB idag publicerade statistik över svenskarnas kapitalinkomster. Rubriken anger att kapitalet är ojämnt fördelat och det kan man så klart hålla med om när man ser nedanstående bild.

Nu tänkte jag inte ge mig in i någon politisk debatt om huruvida det är orättvist eller om det är bra eller dåligt. Utan jag tänkte mer titta på siffrorna för att lära mig mer om hur läget rent faktiskt ser ut.

Som tävlingsmänniska är det dessutom alltid kul att se hur rik man är jämfört med övriga svenskar. Men siffrorna är svårtolkade. Dels skiljer det extremt mycket på medel och median, just för att det är en mindre grupp med stort kapital som höjer genomsnittet till en mycket högre siffra än medianvärdet.

Problemet om man ska jämföra sig med andra är också att kapitalinkomster kan vara så olika saker. Det mest självklara som man tänker på är ju inkomst av kapital i form av att äga aktier eller fonder. Och här kan det antingen handla om skatt på vinsten och man har en vanlig depå eller schablonskatten om man har ISK. Då ISK-skatten var ungefär 1% 2020 så handlar alltså medianvärdet på 1700 kr i kapitalinkomst ett kapital på runt 170 000 kr på ISK. För gruppen män 40-44 år, som jag tycker är lite extra intressant, krävs alltså ett kapital i ISK på runt 250 000 kr för att ligga på median och på upp emot 8 miljoner för att ligga på medel. Männens medelkapital ökar också väldigt mycket från 39 till 50 års ålder. Vissa män som drar upp snittet verkar allså lyckas bli väldigt rika åren efter att de fyllt 40 år.

Men siffrorna är som sagt svåra att tolka, då det inte bara handlar om kapital i en ISK. Det ligger siffror med från utdelning i fåmansbolag, uthyrning av privatbostad och inte minst kapitalvinst vid försäljning av bostäder som så klart kan slå väldigt mycket på individnivå från år till år. Det var ju många som sålde bostäder med miljonvinst 2020, men som kanske bara gör 1-3 sådana försäljningar under sitt liv.

Själv har jag bara en kapitalinkomst på runt 6 000 kr då jag har nästan alla mina investeringar i en kapitalförsäkring där skatten dras direkt på kontot och inte i deklarationen. Så jag antar att jag ser mycket fattigare ut i den här typen av statistik än vad jag verkligen är.

Så slutsatsen blir att det blir väldigt svårt att använda siffrorna ovan till att jämföra sig själv mot median och medel. Kanske kan man ändå dra någon intressant lärdom av siffrorna. Jag gjorde i alla fall ett försök.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.