9 Jun, 2022

Arbitrage i livet

Arbitrage handlar om att göra lönsamma men riskfria affärer/byten. Ett exempel skulle kunna vara ett din ena granne odlar potatis och din andra granne har höns. Grannarna är ovänner och vägrar prata eller byta grejer med varandra. Men båda byter villigt grejer med dig. Eftersom de båda har överskott av ägg respektive potatis är den ena villig att byta 2 ägg mot 1 potatis och den äldre vill gärna byta 2 potatisar mot 1 ägg. Genom att agera mellanhand kan då lätt gå fram och tillbaka mellan grannarna och till slut ha väldigt mycket ägg och potatis själv.

I en drömvärld skulle ju ovanstående även kunna vara dollar och euro eller olja och guld istället för ägg och potatis och då sitter du minst sagt på en guldgruva. Men på en effektiv marknad finns det sällan några rena gratispengar då fler än du skulle upptäcka det och prispressa bort felprissättningen. Ibland uppstår det ändå lite konstiga prissättningar som går att utnyttja, som exempelvis är A och B-aktier i samma bolag växlar mellan vilken som är dyrast. Här kan det handla om att fonder behöver köpa eller sälja den aktie som ingår i ett index eller har bäst omsättning. Eller att en storägare vill komma åt de röststarka aktierna. Men för den som är långsiktig ägare som bara har aktien för utdelningens skull och inte äger fler aktier än att omsättningen duger i båda aktierna går det att alltid byta till den billigaste aktien när priset skiftar. På så sätt får man lite fler aktier och därmed högre utdelning efter varje byte.

Det handlar alltså ibland om att bytet är helt ok för dig men inte för andra och det är därför som prisskillnaden uppstår. Säg att du hatar sol och värme och därmed att vara utomhus på sommaren, då vill du bara sitta inne dygnet runt. Då skulle du kunna köpa en bostad på Gotland, sen hyr du ut den juni, juli och augusti och hyr under den perioden istället en bostad i Sveg. För andra skulle det låta som ett dåligt byte även om det gick att skära emellan några kronor på hyran, men för den som har andra preferenser än genomsnittet är det inga problem.

Ett mer lockande upplägg för den breda massan än att byta Gotland mot Sveg skulle kunna vara att jobba och tjäna pengar i ett västland men bo i ett billigt land i tex Asien. Antingen genom att ha en passiv inkomst på pengar man tjänat och investerat i väst innan man flyttade till Asien, eller att sitta i Malaysia och jobba på distans mot företag i USA där man får en amerikansk lön. Detta brukar kallas geo-arbitrage. En mindre form av det har vi själva gjort då vi "gjorde karriär" och tjänade våra pengar mellan 25 och 40 i en storstad och sen flyttade till en mindre stad, då vi skulle jobba mindre och vara mer ute i naturen. Lönerna och karriärmöjligheterna var absolut bättre i Stockholm och bostaden billigare och naturen finare på en mindre ort, men i övrigt skiljer det inget på levnadskostnaderna skulle jag säga. En pizza, hårklippning och liter bensin kostar inte mindre här än i Stockholm.

Ett sätt att hitta möjliga "personliga arbitrage" är helt enkelt att ha helt annan smak än den stora massan. De flesta är överens om att det är lite bökigt att jobba natt, men för den som av någon anledning tycker det är bättre att jobba natt än att jobba dag kan i vissa yrken tjäna mer per timme på att göra exakt samma jobb. Obekväm arbetstid för den ena blir kanske bekväm arbetstid för den andre, och att få högre lön för bekväm arbetstid är så klart en typ av arbitrage.

Har du några exempel på personliga arbitrage? Det vill säga byten, affärer eller andra upplägg där du kan få samma eller bättre värde för mindre pengar? Trots att kanske inte andra skulle uppleva detta byte som lika attraktivt?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.