10 Jun, 2022

Investera i Esport

Som de flesta som växte upp på 80 och 90-talet spelade jag en hel del tv- och datorspel under barn- och ungdomsåren. Totalt har det blivit många timmar Super Mario Bros, Prince of Persia och Warcraft II. Sen år 2000 har det däremot blivit rätt lite spelande och även om jag så klart följt med på distans och hört tals om E-sportens framväxt kan jag minnas två specifika tillfällen då jag ändå blivit väldigt förvånad över fenomenets framväxt.

Det första var när jag hörde talas om att ett gymnasium i Falun med nationellt intag för landets mest lovande ungdomar inom exempelvis skidor, cykel och simning även hade en inriktning för idrotten E-sport. Ja de listade faktiskt E-sport under de ”idrotter” som man kunde ha som inriktning under sin utbildning.

Nästa chock, som jag måste säga var ännu större, var när en bekants son i tonåren tackade nej till att komma tillbaka till förra årets sommarjobb eftersom han hade spelat in över 500 000 kr på Fortnite sen det förra sommarlovet. Att klippa gräs för 90 kr per timme kändes tydligen inte lika lockande längre.

Kan man vinna 500 000 kr långt innan man är myndig och välja E-sport på ett idrottsgymnasium är det bara att inse att det är något annat än när jag och mina kompisar var besatta av att försöka varva Super Mario Bros 1 på under 9 minuter i slutet av 80-talet. Så när jag via Trade Venue fick chansen att titta på ett bolag inom just träning för E-sport tycker jag det var riktigt intressant!

Bolaget som nu genomför en nyemission heter By Mates och driver sajten Mates.gg som är en plattform för aktiva inom E-sport. Här kan de ta hjälp av personliga tränare för att utveckla sitt spelande, anta utmaningar för att vinna priser och umgås med andra spelare. Bolaget beskriver sig själva som en digital fritidsgård, men erbjuder alltså även mer strukturerad träning mer likt idrottsrörelsen.

E-sportsbranschen som helhet är i snabb tillväxt och målgruppen unga personer är attraktiv för många företag.

Företaget By Mates grundades 2017 och hade i maj i år 27 000 användare. Tillväxten i antalet användare har verkligen tagit fart nu i år med över 100% tillväxt per månad under början av 2022. Som alla digitala modeller är det väldigt skalbart och det krävs fortsatt tillväxt med fler användare för att få riktig snurr på intäkterna.

De tar nu in 10 miljoner kronor som ska användas främst till marknadsföring för att få plattformen att växa, men även utveckling av nästa version av plattformen som kommer lanseras nu i höst. Kundanskaffningskostnaden, det vill säga kostnaden i marknadsföring i snitt för varje ny kund, låg för några månader sedan på strax under 12 kr. Så pengarna i nyemissionen bör räcka till att växa plattformens användarantal många gånger om. Det kan däremot bli aktuellt med flera nyemissioner i framtiden, vilket du som ägare bör vara förberedd på.

By Mates tycker jag alltså skall ses som en spännande investering med högre risk där långsiktighet blir ännu viktigare än för noterade bolag som redan nu tjänar pengar.

Bolaget siktar på notering på NGM Nordic SME, Nasdaq First North eller Spotlight Stock Market inom 12-18 månader.

Teckningsperioden pågår fram till 2 juli och bolaget tar som sagt in 10 miljoner kronor (med option på att ta in ytterligare 5 miljoner vid överteckning). Värdet på bolaget innan emissionen (så kallad pre money värdering) uppgår till 89 miljoner. Minsta belopp för teckning är 7 500 kr det vill säga 150 aktier x 50 kronor.

Du kan teckna aktier och läsa mer här

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.