11 Jun, 2022

Veckans fråga: Om uttagsfasen

Då var det återigen helg och dags för succékonceptet veckans fråga. Fortsätt gärna skicka in era frågor på bloggmiljonaren@hotmail.com. Även om inte alltid jag har ett bra svar finns goda chanser till vettiga diskussioner i kommentarsfältet.

Fråga:

Inom kort fyller jag 57 år och jag börjar känna att slutet på arbetslivet närmar sig även om jag inte har några konkreta planer för utfasning från arbetsplatsen just nu. Jag har under ett antal år regelbundet satt in pengar i en kapitalförsäkring. Kapitalet har nu växt till cirka 1,8 Mkr. Fördelningen har hela tiden varit 75 % aktier och 25 % företagsobligationer med hyfsad rating. Jag har tänkt ta ut de här pengarna under en period på 9 år med start när jag fyller 59 år. När jag fyller 68 år ska pengarna vara slut. Tanken med den här kapitalförsäkringen är att jag ska underlätta utfasningen från arbetslivet. Gå ner i arbetstid när jag vill det utan att det blir alltför kännbart ekonomiskt. Jag är statligt anställd med bra lön och när jag fyller 61 år har jag möjlighet att börja ta ut en ganska stor förmånsbestämd tjänstepension om jag skulle vilja det. Samtidigt innebär uttag av pension så tidigt hög skatt. Men jag har svårt att se en situation där jag blir helt beroende av den här kapitalförsäkringen för att betala de viktiga räkningarna.

Ska jag behålla fördelningen mellan 75 % aktier och 25 % företagsobligationer i kapitalförsäkringen även under uttagsfasen? Eller borde jag vikta om fördelningen när jag sätter igång utbetalningarna? Med en uttagsperiod som är så pass lång som nio år så tycker jag det känns alltför defensivt att placera om allt till en penningsmarknadsfond.

Svar:

På kort sikt tycker jag inte du ska fördela om någonting. Börsen har gått ner lite i år och även om det så klart kan fortsätta ner mycket mer så känns det inte som ett läge att försöka tajma ett uttag från börsen just exakt nu på cirka 10 års sikt. Och i nuläget är ju sparhorisonten 11 år på en del av pengarna. Så jag håller med om att du under de kommande 5-6 åren minst bör kunna ligga kvar med nuvarande fördelning.

Allt blir enlig mig trots allt en fråga om risk och här är det svårt att ge råd till andra, det blir mycket en fråga om personlighet och riskvilja. Du säger att du inte har några konkreta planer på att gå ner i arbetstid redan nu och att du inom 4 år kommer kunna ta ut en så hög pension att du kommer betala en hög skatt. Så även om inte ett kapital på 1,8 miljoner är några fantasisummor så låter det ändå som du har väldigt goda marginaler och kan ta lite risk utan att riskera din basala privatekonomi.

Men precis som man bör fundera på hur illa det skulle vara om kapitalet minskar med 50% bör man fundera på hur mycket nytta man skulle ha av en uppsida på låt säga 100%. Om du inte känner att livet skulle bli så mycket bättre av att din kapitalförsäkring var värd 3,6 miljoner om några år när du vill börja ta ut pengar är det ändå frågan om risken med hög exponering mot börsen är värd att ta.

Som ett försök på svar på frågan tycker jag alltså det mer handlar om hur viktiga är dessa 1,8 miljoner för din levnadsstandard. Hur illa skulle det vara om det minskade till 0,9 miljoner lagom till att du skulle börja ta ut pengarna? Och hur mycket bättre skulle ditt liv bli om det ökade till 3,6 miljoner? Att riskera pengar man behöver för att tjäna pengar man inte behöver låter inte som någon klok idé.

Med det sagt så ligger jag troligtvis ungefär lika nära ett uttag som dig i år räknat, med en lägre pension som ligger betydligt fler år bort (dvs jag är mycket mer beroende av mitt privata kapital än dig) och jag har ändå en betydligt högre aktievikt än dig i portföljen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.