10 Jun, 2022

Hoi Publishing - IPO

Uppdaterad:
31 Jan, 2024
Hoi publishing aktiepappa

⎮BETALT SAMARBETE⎮

Hoi Publishing notering

Hoi Publishing är ett bokförlag som grundades 2010 och har som affärsidé att digitalisera förlagsverksamheten i samarbete med ”sina” författare. De har gått in i 2020-talet med allt vad digitalisering och modern teknik innebär. Genom att samarbeta med författarna i vad de kallar Hoi-modellen delar förlaget och författarna på möjligheterna och riskerna som är inblandade i förlagsverksamhet. Ett nära samarbete mellan författare och förlag på flera plan helt enkelt. Varje år ger HOI ut 200 titlar. Planen är att erbjuda sina kunder en bred katalog som genererar lönsamhet för både författarna och för förlaget.

Hoi-modellen

Hoi-modellen innebär att författaren är med och investerar i utgivningen av sin egen bok. Givetvis efter en noggrann kvalitativ granskning av manus. I såväl marknadsföring som i beslutsfattande har författaren en större del än i traditionella förlag. Även när det gäller ekonomisk uppsida för författaren får han/hon en större del av vinsten. Ett attraktivt erbjudande för drivna och framgångsrika författare helt enkelt.

Hoi Publishing har en given roll i förlagsvärlden genom att de hjälper den att utvecklas på ett mer demokratiskt sätt där författare enklare kan få sina böcker utgivna och fler böcker är bra för samhället i stort. I januari 2022 förvärvades temaförlaget Tallbergs förlag. Tallbergs är ett förlag med inriktning på minoritets- och HBTQ-frågor.

 

Skalbarhet och tillväxt

Hoi Publishing förväntar sig att deras affärsmodell kommer gå att skala upp i andra länder när de startar sin internationella satsning på allvar. I dagsläget ligger Danmark först på tur i denna satsning följt av Finland och därefter Norge. Bokkatalogen beräknas uppnå 1000 st unika titlar 2023.

De ekonomiska siffrorna är förhållandevis försiktiga och 2020 omsatte Hoi Publishing 9,4 MSEK med en förlust på 172.000 kr. För helåret 2021 hade omsättningen växt med 14 % till 10,7 MSEK och förlusten vänts till en vinst på 260.000 kr. Första kvartalet 2022 erbjuder en tillväxt på 12 % jämfört med samma period förra året men det beror till största delen på förvärvet av Tallbergs förlag. Vi förväntar oss faktiskt ingen brutal tillväxt i bolaget utan det är mer lite lägre stabil och lönsam tillväxt vi ser framför oss.

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna: 21 juni 2022

Första dag för handel: 8 juli 2022

Teckningskurs: 4,5 kr per aktie

Minsta teckningspost: 1.000 st aktier (4.500 kr)

Storlek på erbjudandet: 20 MSEK

Totalt bolagsvärde efter notering: 38 MSEK

Börs (lista): Nordic SME

Ticker: HOI B

Listingpartners: Hagberg & Aneborn Fondkommission och Nordnet

 

Varför notering?

Noteringen sker för att bredda ägarbasen och för att ta in pengar till ytterligare expansion via förvärv. Noteringsemissonen är avsedd att användas till Förvärv till 50 %, till att bygga upp organisationen till 30 % och till produktionsutveckling med 20 %.

 

Ankarinvesterare

Ankarinvesterare har lämnat teckningsåtaganden på 5,1 % av erbjudandet och ytterligare 25 % av erbjudandet är täckt via garantiåtaganden. Bland ankarinvesterarna återfinner vi Dividend Sweden, BGL Management, LOC AB, Pronator AB, Montana AB, Fredrik Attefall ,mfl.

Lock-up

Storägaren och VD Lars Rambe med bolag har ingått avtal om lock-up i 12 månader. Lars kontrollerar 51 % av bolagets aktier via A-aktier.

Våra tankar

Vi tycker Hoi Publishing har en intressant och relevant affärsidé som verkligen ligger i tiden och trots att den tillväxt som går att se i diverse digitala plattformar och SaaS-bolag de senaste åren så tror vi att stabila och jordnära verksamheter definitivt har en plats på börsen. Det är bara att se de senaste månadernas krasch i digital teknik. Lite stabilare, och i vissas ögon tråkiga, bolag har klarat sig mycket bättre och vi ser Hoi Publishing som ett stabilt jordnära bolag snarare än en snabbväxare. Det demokratiska ansvar som Hoi tar är inte heller det något som vi tycker är negativt.

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

Det går fint att teckna via Nordnet eller direkt via Hagberg & Aneborn. Länkar nedan.

 

Läs mer om Hoi Publishing

 

Information om erbjudandet

Teckna via Hagberg & Aneborn (via mobilt Bank-ID)

Teckna via Nordnet (länk)  

 

Investeringar i IPO:er är ibland lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er eller i nyemissioner. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.