11 Jun, 2022

History doesn't repeat itself...

“History dosen’t repeat itself but it often rhymes”. “History dosen’t repeat itself, man does.” Två citat som kan anses lika uttjatade som de är aktuella. Såväl i förrgår som igår. Tulpankraschen 1637 föregicks av ett mönster vi har kunnat se gång på gång. 1929, oljekrisen, 1987, dot.com-bubblan, finanskrisen och även nu, 2022. Vad det här året kommer bli hågkommet som kan inte sägas förrän först vi bytt till år 2023 och mycket kan och kommer hända fram till dess. Många, inklusive jag, ansåg det högts osannolikt att tappet i mars 2020 skulle kunna tas igen på ett och samma år, men index slutade kring samma nivå som den högsta noteringen strax innan corona bröt ut. Osannolikt, likväl fullt möjligt.

Vad näst intill alla krascher har gemensamt är att de föregås av att allt fler börjar att spekulera, inte investera. Att investera är att gå in med riskkapital i ett bolag man vill vara delägare i och där man ser en ekonomisk uppsida. Man vet att det är riskfyllt, därav riskkapital. Man vet också att det ofta tar tid för bolag att utvecklas och att man därmed ska vara beredd på en lång resa som sällan är problemfri. Investerare vet om för- och nackdelar. Et cetera.

Ett par år innan skiten träffar fläkten brukar pöbeln, massan, de som älskar rikedom och ofta ser med avundsjuka på de suttna bli intresserad, för aktiemarknaden kan ju bara stiga, eller hur? De som nu börjar hitta till börsen är de som inte har kunskaper om vad investerande egentligen är. Det är inte en lottsedel, eller en piltavla där bullseye är oavsett var man träffar. Emellertid är det just det till en början (jmfr. Corona och att du troligtvis blivit en vinnare oavsett vilken aktie du köpt, för allt gick upp). Rykten sprids och helt plötsligt är det än fler spekulanter på börsen. Vad många av dessa har gemensamt är att de inte bara inget kan om hur att investera och analysera, utan också inte har någon ambition att förkovra sig. ”I’m in it for the money, baby! The quick money!”.

Allt går bra till en början och varför bry sig om allt från fundamental analys till att läsa på om de psykologiska faktorerna som styr oss människor? ”Jag är ju kung/drottning och igår gjorde jag f*n 3 tusen pix på en kort trade. Det du! Varför i h****e ska jag ’läsa på’ för?! Hahaha. Loser”

Såhär håller det på och bubblan byggs upp. Den här gången, 2022, har även världens centralbanker haft ett finger i syltburken och vi ska ej glömma Corona, kriget i Ukraina, Kinas fortsatta nolltollerans med mera, men mycket just nu är s.k. ”korkade pengar”.

I veckan har vi fått läsa hur ovana unga har spekulerat bort ”allt” på börsen. Jag lider med dem och hoppas att de dels inser varför det blivit som det blivit, dels vågar återkomma till den fantastiska plats som börsen faktiskt är. Detta givet att de drar lärdom av tidigare misstag och mer och mer går från att spekulera till att investera. Emellertid tror jag många blir de som kommer fortsätta leva ett liv skiljt från allas vår aktiemarknad. ”Det är ju bara spel och dobbel! Och allt är riggat. Jävla kapitalistiska svin som styr och ställer.”

Vad alla krascher/kraftiga nedgångar också, högts troligtvis, har gemensamt är att när skiten sprids med fläktens evinnerliga snurrande börjar också annan skit kastas till andra som ifrågasätter investeringscase, analyser, åsikter med mera. ”Om du inte håller med mig är du dum i huvudet. Punkt!”. Ungefär så tycks vara det nya normala på många sociala medier, inte minst Twitter. Det är synd, för ska inte fokus vara på konstruktiva diskussioner där fakta är det som behandlas? Om ett argument/motiv inte sakligt kan bemötas är ju det en positiv sak, eller hur? Om jag hävdar att TROW är en bra investering och får ett motargument som tydligt, ingående och adekvat presenterar att bolaget är allt annat än en bra investering är ju det bra, för annars är ju risken stor att jag fortsatt köpa/öka, helt ovetandes om risken/riskerna. I det här fallet ska jag vara tacksam!

Att diskutera, lyfta fram motiv och argument – det är guld värt och ska alltid vara det centrala. Men när det övergår tillpersonliga påhopp för att man antingen inte vill diskutera sin ståndpunkt, eller inte har argument att bemöta motargumenten med blir det ju allt annat än givande. Vem vinner på det? Alla är och fortsätter vara förlorare.

”Jag hävdar att Azelio är ett bra bolag att investera i nu och alla som inte tycker det är totalt dumma i huvudet. J***a idioter som ska blockas och ignoreras!”. Läs det igen, för det tycks vara lite av det normala nu. Är det… bra? Passande? Vem vinner på det? Vem utvecklas? Et cetera.

Även om det är och upplevs som jobbiga tider – snälla, låt dig inte tappa modet, hoppet eller ditt sätt att föra dig på. Vi var vuxna innan och ska fortsätta att så vara. Dessa rader ska egentligen inte behöva skrivas, men när människor och pengar är de två huvudingredienserna i soppan visar såväl historiken som dagsläget att det inte finns några hinder på hur man för sig. Var större. Bemöt sakliga motiv och sakliga argument med desamma, men gå aldrig längre. Vi är här för att finna motivation, uppslag, utveckling, kunskap med mera. Vi är inte här för att bli kallade ”pajas” eller att själva vara de som kommer med bottenlösa anklagelser. Förstör inte den underbara plats finanstwitter är!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.