15 Jun, 2022

It was the best of times, it was the worst of times

Det är svårt att inte, på något sätt, påverkas av den marknadssituation som just nu råder. Att se portföljvärdet minska med åtskilliga månadslöner och ha en negativ månadsavkastning som motsvarar en årslön sätter såklart något sorts avtryck. Jag berörs dock inte på ett emotionellt plan och inte heller ekonomiskt, för de pengar jag har investerar är satta att arbeta för mig i flera, flera år – ja, decennier. Jag har investerat med vetskapen att det är riskfyllt och att det inte finns några gratisluncher. Jag har bara investerat det kapital jag har bedömt mig ha råd att ”förlora” (läs: vara utan i +10 år) och således spelar vad det dags-, vecko- eller månadsaktuella värdet mig föga. Jag är inställd på att ha flera år där avkastningen är negativ, likt under finanskrisen. Emellertid är jag (naiv?) mycket trygg i min tro om att jag kommer stå än starkare och än mer robust när tidvattnet återkommer.

Det kan låta och kännas konstigt, men jag är tacksam. Tacksam för de möjligheter som infinner sig. Tacksam för de prövningar jag utsätts för. Tacksam för att jag har investerat med mina pengar och aldrig tagit något lån. Tacksam för att jag är inläst på portföljens bolag samt har lagt mycket tid på att verkligen lära känna mig själv och alla de psykologiska fallgropar jag är känslig för.

Att säga att jag är ”glad” för de branta kursfallen är inte en sanning. Jag är inte heller ledsen. Jag är relativt likgiltig. Dock är jag, som ovan skrivits; tacksam.

Jag är ödmjuk till vad som har hänt och vad som komma hända. Jag kan bara agera utifrån det jag vet och vad jag prognostiserar. Jag lurar mig inte att tro att jag sitter i ett sorts elfenbenstorn med Det Rätta Svaret. Jag är också ödmjuk till att jag kan och kommer göra misstag, men jag tror och upplever att dessa blir färre och färre för varje artikel jag läser, för varje podd jag lyssnar på, för varje diskussion jag har och för, för varje bok jag förkovrar mig i och för varje år som går. Erfarenhet tillsammans med införlivandet och applicerande av kunskap är en underbar utvecklingsprocess och rätt förvaltat kommer det leda till en mycket fin avkastning.  

Jag tycker inte att det är mer viktigt nu än i kraftiga uppgångar eller i ett ”neutralt” börssegment att ha fokus på målet och syftet med portföljen. Är det ”mindre värt” bara för att det råder hausse? Bara för att det är en neutral marknad? Målet är alltid lika essentiellt oavsett om solen skiner eller om det regnar. Med det sagt är det bra att ha målet och syftet nedskrivet för att ständigt påminna sig om/när man upplever ett sorts tvivel. Varför gör jag detta? Varför X och varför Y? Bara du har svaret och har du inte tänkt på dessa minst sagt vitala frågorna är risken stor att du kommer agera likt ett löv följer vindens riktning. Var inte lövet. Var stenen. Var berget!

Som alltid ska man lägga energi och fokus på det som man kan påverka. Med fokus på rätt saker blir det både tids- och nyttoeffektiv. Med fokus på rätt saker kommer du också känna att insatserna leder till ett mervärde.

“For those who are about to survive we salute you (läs: börsen)”
 

Jag har och fortsätter ha fokus på:

Mina inkomster samt utgifter och att sistnämnda alltid understiger förstnämnda. Jag har som mål att alltid ha en sparkvot överstigande 30 % (sedan 2015 ligger den dock på snarare 75 %...). Denna investeras sedan månad in, månad ut. Året efter år.

Bolagen och dess affärsverksamhet. Jag riktar fokus på deras balans- och resultaträkningar, studerar ägande samt deras fortsatta prognostiserade tillväxt. Är det ett bolag som 1) överlevt tidigare kriser och utmaningar och som 2) spås klara framtida sådana?

Fokus på avsatt tid för min portfölj är också essentiellt. Att sitta 24/7 365 tror jag inte kommer ge något mervärde, utan balans är lika viktigt här som gällande allt annat.

Att skilja på portföljen och det vardagliga livet är en central punkt för att långsiktigt klara av Mr. Markets manodepressivitet. Du är inte din portfölj och den är inte heller du. Det är pengar och de har inga känslor. Således ska du inte ha några känslor för dem.

Att sprida ut inköpen över tid är en självklarhet. Inte bara upplevs som ”skönare”, utan det gör också att du undviker att få en mindre otacksam position som kan ta en extra lång tid på sig att utvecklas till något positivt. Förvisso kan man ha tur och pricka botten, men jag väljer hellre att fokusera på den eventuella risken/nedsidan med att köpa allt på en gång.

Jag vill hävda att nu är en perfekt tid att dels som ny börja, dels som mer erfaren fortsätta spara och investera. Den bästa dagen att börja var igår och den näst bästa är idag. Förvisso stämmer ju inte det om vi tittar tillbaka en vecka, en månad eller ett halvår, men om +10 år tror jag att de flesta som köper idag kommer vara vinnare. Ja, till och med om 3 år tror jag de flesta kommer stå och vaska bubbel och sjunga ”ingen hejd på Plejd”, eller annan valfri signaturmelodi.

Nu får vi för första gången på över ett decennium se, känna och uppmärksamma vad börsen är. Vad den verkligen är. Det är en jaktmark där enbart de starkaste kommer överleva. Det är en lika hemsk som underbar plats, likt Dickens A Tale of Two Cities: “It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Du har ett val. Du kan välja om du vill se allas bår börs som en ”best of times” eller dess antonym. Du har makten i dina händer. Förvalta den väl och du kommer att bli belönad. Kom ihåg att investeringar är riskfyllt, därav begreppet riskkapital. Du ska räkna och reflektera utifrån fakta för att se till att sätta dig i en sådan liten riskposition som möjligt är – margin of safety.

Läs, lyssna, diskutera och skriv. Gör det och var ständigt ödmjuk samt öppen och du kommer att inte bara känna, utan även se en utveckling. Du kommer bli starkare, mer uthållig och kanske det bästa; du kommer att lära känna dig själv och det kommer göra dig trygg. Istället för ”die” vill jag gärna byta till ”survive”. Till dig, kära läsare: “For those who are about to survive we salute you (läs: börsen)”

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.