17 Jun, 2022

Hos och för mig har inget ändrats

Människan har alltid en benägenhet att överskatta förändringen som kommer ske på kort sikt, men underskatta den som kommer ske på lång sikt. Nu spår alla en inflation så hög att folk inte kommer ha råd med tre mål mat om dagen och att det kommer vara ett dagligt VM i sökandet av pantburkar. Absolut går vi en mer utmanande ekonomisk värld till mötes, men att så snabbt och kraftigt agera behöver nödvändigtvis inte vara det bästa och klokaste. Tid för att läsa, reflektera, diskutera och sedan införliva. Tid att tillåta sig sitta ned och tänka inverterat, för som bekant har ett mynt två sidor.

Jag kan enbart utgå från mig själv och min strategi har inte ändrats på grund av de senaste 4-6 månadernas händelser. Innan kriget, nedstängningen i Shanghai och den stigande inflationen samt de stigande räntorna investerade jag i bolag jag fann passande givet min jakt på pålitliga, stabila utdelande bolag. Över tid skulle samtliga av nedan nyckeltal vara i stigande trend.

Nettoomsättning

Vinst

Eget kapital

Utdelningstillväxt

Utöver det spelar skuldsituationen en viktig roll. Absolut och helst önskas bolag som är skuldfria, likt Nintendo eller T Rowe Price Group, men ofta har de flesta bolag en skuld. Denna varierar också beroende på sektor, såsom att fastighetsbolagen sällan har en skuld som understiger 30 %.  Skulden ska vara rimlig sett till bolagets EBIT samt dess tidigare historiska skuldsättning.

Jag ser också gärna att bolaget gör återköp. Det är inget krav, likväl önskvärt.

Till ovan tillkommer, såklart, fokus på ledning, styrelse, ägande et cetera. Emellertid är inlägget inte ämnat att fokusera på varje parameter, utan på det faktum att inget har ändrats hos mig och min strategi bara för att inflationen och räntorna skjutit i höjden. Det är fortfarande exakt samma fokus för mig.

 Jag må vara naiv(?), vilket vi först kommer se i efterhand, men jag är en obotlig (och realistisk?) optimist som tror på världen och på såväl samhällelig som ekonomisk utveckling. Börsen, som är ett derivat av världen, kommer att stiga. Den kommer att återta förlorad mark och även bryta ny sådan. Om inte har vi andra saker att oroa oss för och jag lovar att det inte direkt kommer vara en rolig situation. Dagligen en kamp på liv och död om ICA Basics ravioli, vapen, ammunition samt vatten. Wasteland? Fallout? Ha – verkligheten kommer, tyvärr, överträffa fiktionen.

Hittills har min (naiva) optimism betalat sig. Absolut har jag aldrig kunnat posta en tweet, eller ett inlägg, där jag kunnat visa att jag har störst, bäst och vackrast avkastning. Jag har alltså aldrig fått mäta min s***p. Men… det har och är aldrig mitt syfte. Jag investerar för att få erhålla stigande utdelningar och jag är beredd att satsa allt på att samtliga av mina bolag kommer att fortsätta generera vinster och således fortsätta ösa ut kapital till mig. Vissa år kommer vissa bolag tvingas sänka sin utdelning, men en majoritet kommer att höja. Till detta fortsätter jag månadsspara samt återinvestera min utdelning. Ränta. På Ränta. År ut och år in. ” Människan har alltid en benägenhet […] underskatta den som kommer ske på lång sikt.”

Min vy och min horisont är mycket lång tillika mycket bred. Ett, två, tre år… det är en piss i Mississippi; en fis i rymden (pardon my french). I’m in it for the long run. The really long run. Och som långsiktig har jag redan förberett mig på att det kommer vara tider när jag får mottaga såväl en pungspark som ett slag under bältet. Jag är inställd på att en börstid likt denna kommer att komma med jämna mellanrum de kommande +100 åren.

Historiskt har vi sett att kriser kommer i cykler och innan finanskrisen var det mer normala att cirka vart 7–8 år drabbades Mr. Market av en extra stark manodepression. Att då gå in på börsen och säga sig vara långsiktig men inte förbereda sig för kraftiga nedgångar är inget annat än naivt och farligt.

Alla kan och ska utgå från sig själva, men stressa inte dig själv till aktioner du djupt inom dig vet är skadliga. Stressa inte dig själv till att göra aktioner du vet att du kommer att ångra. Var öppen, ödmjuk och närvarande. Ifrågasätt känslor och tankar – skriv ned dem och syna dem. Vilka kommer och varför? ”Jag känner panik just nu för att…”. Ja, för att vadå?! Här brukar tankarna sluta, för varför känner vi panik? ”Pengarna ska ta slut och då…”. Menar du samma pengar som du redan innan har sagt ska ligga på börsen i +5 år? De som var ämnade att vara långsiktiga och som du så sent som förra veckan bedömde dig kunna vara utan i många, många år? Om svaret är ”ja” är den där känslan och tanken om ”panik” inget annat än system 1:s lösning på ett tillfälligt obehag. Det är din rest från savannen som talar. Lyssna, absolut, men måste du verkligen göra verkstad av tankens snack? Exakt! Och ta nu med dig det. Ta med dig att du är stark. Du har kontrollen över ditt förhållningssätt. Du kan inte kontrollera vad du tänker och känner, men… Du. Kan. Kontrollera. Hur. Du. Förhåller. Dig. Till. Dina. Tankar. Och. Känslor.

Ta den!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.