20 Jun, 2022

Nu hjälper vi Ingves

Stefan Ingves är snart inne på sista halvåret av sina nästan 20 år som riksbankschef. Och det riskerar att bli en lite kämpig avslutning. Inflationen är som vi alla vet hög och att höja räntan för mycket riskerar att slå mot såväl privatpersoner som ekonomin som helhet. Nu vet jag inte om Ingves förtjänar någon hjälp av oss läsare, han har väl bra betalt för att stå ut med sitt huvudbry och många anser att riksbankerna runt om i världen får skylla sig lite själva att situationen har uppstått. Men oavsett om vi tycker synd om Ingves kan vi hjälpa oss själva på samma gång.

Inflationen är ju driven av ökade kostnader för råvaror och energi. Vilket gör direkt att bensinpriset har gått upp men i led två även till dyrare mat. För ska både Arla och ICA behålla sina marginaler måste osten bli dyrare. Och då blir även pizzan på pizzerian dyrare. Så långt inget konstigt. Men nu har jag noterat att även tjänster som till 90% eller mer utgörs av arbetstiden för utföraren höjs i pris. Till exempel massage och hårklippning. Samtidigt som flera av fackförbunden är tydliga med att de inte ska jaga inflationen i kommande avtalsrörelse eftersom det leder till en ond spiral bara där högre löner driver högre inflation som driver högre löner. Vilket även minskar Sveriges konkurrenskraft på en internationell marknad. Det vill säga arbetarna får ta en smäll under en period här med en lön som ökar mindre än kostnaderna, med förhoppning om att riksbanken så snabbt som möjligt ska få ner inflationen till runt 2% igen. Och om då industriarbetare ska ta en smäll och offra sig och bara få 3% löneökning samtidigt som matpriserna stiger 10% funkar det så klart inte att det ska bli 20% dyrare att klippa sig. Bara för att frisören tycker maten blivit dyr.

Så härmed uppmanar jag alla läsare att omedelbart bojkotta varor och tjänster som höjt priset mer än vad som kan motiveras av ökade kostnader för företaget i fråga. Även vi som egentligen har råd att betala 10% mer måste dra vårt strå till stacken och få stopp på detta otyg. Sveriges framtid och konkurrenskraft står på spel! Så ifrågasätt varje prisökning. Kan den motiveras av ökade kostander? Om svaret är nej skjut upp ditt användande av denna tjänst minst 6 månader!

Jag kommer se på möjligheten att ta fram hårsnoddar med texten "Stoppa inflationen" (med inspiration från polisens mycket lyckade kampanjer med armband för att stoppa tafsande på festivaler) som ni kan sätta upp håret när det börjar bli långt om denna orimliga situation håller i sig i mer än 1 år.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.