21 Jun, 2022

Ska VD sitta i Styrelsen?

 

Vi stöter förhållandevis ofta på noterade bolag där VD inte bara är VD utan även sitter i styrelsen. Därför ska vi försöka bena ut lite av frågetecknen kring detta.

 

1. Är det lämpligt att VD sitter i styrelsen?

2. Varför ska VD inte sitta i styrelsen?

3. När kan det vara lämpligt att VD sitter i styrelsen?

4. Sitter VD ofta i styrelsen i börsbolag?

5. Vilka börsbolag har VD i styrelsen?

 

Är det lämpligt att VD sitter i styrelsen?

 

När Aktiepappa gick en av sina styrelseutbildningar via Styrelseakademien i Göteborg fick han lära oss att det var inte lämpligt. Det var till och med direkt olämpligt. Vi hittade även en artikel i VD-tidningen som har intervjuat Sven Erik Sjöstrand, professor på Handelshögskolan, som är inne på samma linje även om han är lite mer pragmatisk och uttrycker "Det generella svaret är att VD inte ska sitta i styrelsen" på frågan -Anser du att VD ska sitta i styrelsen? Koden för svensk bolagsstyrning stipulerar dock inte att det skulle vara dåligt med VD i styrelsen utan där står det att det är ganska vanligt att VD sitter i styrelsen. Däremot får enligt koden, VD inte vara ordförande samt att endast en person från styrelsens ledning får sitta i styrelsen. Den enda större aktör som agerat mot att VD sitter i styrelsen är faktiskt Swedbanks fondbolag Robur som för några veckor sedan gick ut och tog ställning och förklarade att dom kommer rösta emot alla VD:ar som föreslås som styrelseledamöter.

 

Varför ska VD inte sitta i styrelsen?

 

Styrelsensn uppgift är att utse VD samt att utföra kontroll av VD. De ska även avsluta VD:s uppdrag och ge honom/henne sparken och det blir svårare att vara opartisk och det är lätt att en inte helt hälsosam "förbrödning" sker mellan styrelse och VD om de ingår i samma styrelse.

 

När är det lämpligt att VD sitter i styrelsen?

 

I små bolag är ofta VD, styrelse och ägare samma person och då blir det ju orimligt att ta in en extern VD eller styrelse. Vi ska inte glömma att hela 1/3-del av alla Sveriges drygt 1,2 miljoner företag är enmansföretag. Då har vi rensat bort Brf:er mm men den siffran inkluderar ett stort antal enskilda firmor där det faktiskt saknas en VD. 37 % av alla företag i Sverige är aktiebolag. I vissa noterade bolag utser facket styrelserepresentanter som ska företräda de anställda och då kan det bli lite skevt om inte VD också får sitta i styrelsen. Vi håller inte riktigt med där då VD nästan alltid är närvarande vid styrelsemötena. Dessutom kan storägare i vissa bolag även vara VD och då vill man ju såklart även ha en del att säga till om även som ägare. Det blir ju skevt där om storägaren måste invänta årsstämman för att fatta sina beslut och i de lägena är det såklart inte olämpligt med VD i styrelsen.

 

Sitter VD ofta i styrelsen?

 

Ja. Det är förvånansvärt ofta VD också sitter i styrelsen i Sverige. Utomlands, och då framförallt i USA är det närmast standard att VD ska sitta i styrelsen vilket är en konstig kultur då ungefär samma mekanismer med att styrelsen utser och kontrollerar VD gäller där borta. I Svenska bolag benämns fenomenet i Svensk kod för bolagsstyrning hämtar vi nedanstående citat:

Enligt Koden får högst en av styrelsens bolagsstämmovalda ledamöter arbeta i bolagets ledning eller i ledningen av dess dotterbolag. Oftast upptas denna plats av verkställande direktören. Det är emellertid också vanligt att ingen från bolagsledningen ingår i styrelsen.

 

Vilka svenska börsbolag har VD i styrelsen?

 

Här går det knappt att räkna upp alla men vi kan plocka fram de som vi följer och äger/har ägt och då kan vi börja med de gamla Sverker Martin-.Löf bolagen Industrivärden, Handelsbanken vilket kanske inte är så förvånande då de visat sig vara komplett maktgalna i den sfären. Enligt en nyligen publicerad artikel i DI sitter hela 1/3-del av alla börs-VD:ar i sin egen styrelse. Sen har vi ett bolag där vi är ägare och där vi tycker det är motiverat att VD sitter i styrelsen: SaveLend. Här är Ludwig storägare och VD och då företräder han sig själv som storägare genom styrelsen och sen har han en roll som VD också. Lite komplicerat men ändå korrekt.

 

Läs mer om VD i styrelsen

 

VD tidningen om VD i styrelsen

Svenskk kod för bolagsstyrning

Swedbank röstar nej till VD i styrelse

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.