23 Jun, 2022

En bra kris

Churchill lär ha sagt "låt aldrig en bra kris gå till spillo" och det är en devis jag levt efter när det kommer till börssparande. I alla fall fram till idag. Jag tänkte titta lite på de lite större börsnedgångar jag varit med om. Kanske kan någon som upplever en större nedgång på börsen för första gången få med sig något.

2000-2002
Under IT-kraschen hade jag inga pengar att tala om då jag inte hade börjat jobba än. Men jag sommarjobbade och satte nästan hela lönen i aktier vid Ericssons nyemission på 3,80 kr som skedde hösten 2002. Jag hade börjat köpa aktier på runt 20 kr och snittat ner mig lite på vägen och sålde dem sedan runt 10 kr vilket ändå blev en ok affär tack vare det lite större köpet på 3,80 kr.

2007-2008
När finanskrisen började hade jag kommit upp i runt 500 000 kr i kapital tack vare några år med jobb och högt sparande. Jag hade en del pengar i räntefond som jag började med att flytta över till aktiefonder. Sen sparade jag som en dåre varje månad genom hela krisen och avslutade med att låna 100 000 kr med lägenheten som säkerhet. Vilket gjorde att jag snabbt kom över miljonen när börsen gick starkt 2009.

2011
Jag hade nu kommit upp i runt 2 miljoner i kapital och när börsen gick ner rätt ordentligt över sommaren var det första gången som jag inte ens var nära att kunna möta nedgången med nya insättningar. Men lönen hade gått upp och jag levde fortfarande sparsamt så här var första gången som jag bröt igenom 20 000 kr i månaden i sparande. Så även om det inte stod emot nedgången där och då när Eurokrisen slog till på allvar mitt under semestern så blev det ändå fina köp på lite längre sikt med de runt 250 000 kr som trycktes in under 2011. När börsen sen gick upp 10-20% om året 2012-2014 gick jag över de magiska 3 miljonerna som gav lägre ränta på bolånet (och mentalt viktiga 10 000 kr per månad enligt 4% regeln). Delvis tack vare insättningarna under raset sommaren 2011.

2020
Nedgången under coronavåren 2020 skiljer sig rätt mycket från nedgångarna ovan, då den var så kort men ändå djup. I februari 2020 när börsen började gå ner väldigt mycket hade jag sedan ett par år inte längre något nysparande då jag och min fru levde på hennes deltidslön och lite småjobb jag gjorde. Men det hade ändå blivit lite pengar över som vi lagt i en pott för roliga extragrejer och resor. Vi hade dessutom redan bokat en resa till sommaren 2020. När resan blev inställd och vi fick tillbaka pengarna och våra omkostnader gick ner lite pga pandemin och vi hade lite pengar liggande utanför börsen lyckades vi ändå köpa aktier för nästan 100 000 kr under perioden slutet på februari till slutet av april. En del av det utgjordes av utdelningar som vi redan hade planerat att köpa för, men rätt stor del var ändå nya pengar. Det betyder att en väldigt stor del av de nya pengar vi stoppat in på börsen under perioden 2019-2022 stoppades in under en mycket kort period våren 2020.

2022
??

Ja vad som ska hända i denna börsnedgång vet jag faktiskt inte riktigt. Utdelningarna återinvesteras enligt plan och hittills delar alla bolag ut enligt förväntan. Men frågan är om det är läge att återigen försöka få in lite nya pengar på börsen? Vi har lite olika buffertkonton för allmän buffert, resor, husrenovering, roliga potten, kommande bilbyte etc. Dessutom fylls min frus lönekonto på med någon tusenlapp varje månad som vi inte gjort av med och jag har en del pengar på min firmas konto (enskild firma så tar inte ut någon fast lön varje månad utan tar ut pengar i klump när det blivit lite väl mycket pengar där). Och lägger man ihop alla dessa blir det nära 200 000 kr. Dessutom har vi lågt belånat boende (där vi har utrymme att få loss pengar utan ansökan bara genom en knapptryckning) och helt obelånad portfölj (även den med kredit som redan är beviljad som ligger och väntar).

Portföljen har minskat med runt 2 miljoner (15%) sedan årsskiftet. Så på sätt och vis känns det inte som något avgörande att stoppa in 150 k från sparkonton. Och jag tror ju pengarna vi har kommer räcka för evigt, inte minst om vi kan återinvestera utdelningarna något år till. Så frågan är om det är värt att öka risken genom att få loss 500-1000k genom belåning? Samtidigt tror jag faktiskt att det börjar närma sig ett riktigt bra långsiktigt köpläge.

För er som befinner er i ett läge mer likt det jag hade 2000-2011 och som är motiverade att skapa en ekonomisk frihet är läget klockrent och strategin tydlig. Ni bör fokusera på en enda sak just nu och det är hur ni ska få in så mycket pengar som möjligt i ert långsiktiga sparande under sommaren 2022. Med det sagt så kan det säkert fortsätta gå ner en bra bit till, så det behöver inte vara läge för belåning eller stoppa in stora klumpsummor just nu. Men du som kan månadsspara ett belopp motsvarande 1-5% av portföljvärdet ska bara vara glad om börsen går ner motsvarande de nya pengarna du stoppar in. Kan man genom nya insättnignar få portföljens värde att ligga still under en period när börsen går ner tar det förr eller senare fart uppåt. Det har det i alla fall alltid gjort historiskt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.