30 Jun, 2022

Riksbanken höjer styrräntan till 0,75%. Bunden eller rörlig ränta?

Bunden eller Rörlig ränta

 

För 1,5 år sen valde jag att binda bolånet under 4 år för 0,99% ränta vilket visar nu att det var ett bra beslut. Idag hade riksbanken sitt kvartalsmöte och  höjde styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,75%. 

Det här kommer så klart att resultera i att främst rörliga räntan kommer också att hänga med upp och när det gäller mitt bolån så kommer jag att amortera väldigt stor andel när villkoren ändras om 2,5 år är det tänkt. Belåningsgraden ligger på ungefär 50% och nedan har jag räknat ut mina boendekostnader. Mina lån finns hos SBAB.

Bolån, Låg ränta, SBAB

Mina hyreskostnader, ränta och amortering ligger idag med 0,99% på;
Hyra 5613
Amortering 2200
Ränta 2116

Totalt 9929kr

Om jag istället skulle räkna med en rörlig ränta på 3% så skulle det bli
Hyra 5613kr
Amortering 2200
Ränta 6412 kr

Totalt 14225 kr.

Så lite som 2 procentenheter höjer mina kostnader med 43%. Tror att många som har bolån inte inser vilken stor effekt en höjning på räntan ger på boendekostnaderna. Räknar också med att hyran kommer höjas då även Bostadsrättsföreningen har lån. Om jag hade haft en rörlig ränta idag och inte bunden skulle jag fortsätta med att ha rörlig och ökat amorteringen kraftigt. Sen är det också väldigt individuellt på hur man vill ha det. Man kan alltid dela upp lånet i olika delar med olika räntesatser om man är osäker. Det viktiga är hitta banken som ger en bra ränta innan man binder sig. När du väl bundit räntan kan du inte byta bank.

Penningspolitiska rapporten nedan från Sveriges Riksbank,

"Inflationen har fortsatt att stiga snabbt och prisökningarna sprider sig allt mer i ekonomin. För att se till att inflationen återgår till målet och motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja styrräntan från 0,25 procent till 0,75 procent. Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år."

Bolån, ränta, Sveriges Riksbank

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.