1 Jul, 2022

Första halvåret i pensionsportföljen

Då var juni månad över och därmed kan vi sammanfatta det första halvåret 2022. I min pensionsportfölj som jag har hos Nordnet och där ni kan följa mina affärer i realtid på Shareville har det varit ett ganska aktivt och skakigt år så här långt.

Bakgrunden är att jag sätter av 10% av vinsten i min firma till ett pensionssparande på ett IPS-konto. Det betyder att jag gjort insättningar på runt 15-20k om året de senaste åren. I normala fall brukar man inte rekommendera pensionssparande eller löneväxling om man inte tjänar över gränsen för statlig skatt. Detta eftersom man inte betalar så hög skatt på lönen här och nu och man samtidigt sänker avsättning till allmänna pensionen och sjukpenning etc genom att pensionsspara, då det sänker den taxerade inkomsten. Det vill säga man kan lika gärna skatta på lönen och sen spara på tex ett ISK om man inte har så hög lön. Men jag ska inte använda någon sjukpenning och tror att jag med ett sparande som går in i 100% aktier har goda chanser att slå den allmänna pensionen där bara en mindre del förvaltas på aktiemarknaden. Så jag bryter medvetet mot tumregeln.

Pensionsportföljen är liten jämfört med huvudportföljen och jag kommer inte åt pengarna på över 10 år. Det gör att jag här tar högre risk och helt ignorerar utdelning som en faktor vid investering. Det gör också att jag använder pensionsportföljen lite till att göra de chansningar som jag inte är villig att göra i den stora portföljen. Här kan jag testa mina briljanta idéer medan jag ligger kvar i indexfonder, investmentbolag och tråkiga utdelare i huvudportföljen.

Så hur har du denna mer aktiva investering betalat sig det första halvåret 2022? Tanken är som sagt att ta större risker och tillåta mig att avvika mer från index än i stora portföljen. Men trots denna ambition och en koncentrerad portfölj med ett fåtal bolag ligger jag väldigt nära svenskt storbolagsindex under det första halvåret.

2020 och 2021 var goda år för portföljen och på lite längre sikt ser det bra ut. Jag är trots ett tufft första halvår hoppfull och tycker jag äger intressanta bolag som från den här nivån borde ha goda chanser att gå bättre än index kommande år. Värdet i portföljen är idag runt 400 000 kr. Största innehavet är Evolution och jag har nyligen köpt in mig i SBB B till en snittkurs på 18 kr per aktie. Två aktier jag inte har i huvudportföljen.

Lite mer om IPS
IPS (individuellt pensionssparande) var en sparform som var vanlig fram till 2016 då även en vanlig löntagare kunde spara avdragsgillt. När avdragsrätten försvann så försvann också mycket av intresset för IPS. Det finns dock två grupper som fortfarande kan spara avdragsgillt i IPS.
1. Du som saknar tjänstepension på ditt jobb som anställd
2. Du som har enskild firma.
I båda dessa fall tycker jag IPS kan vara ett förmånligt alternativ. Som jag skrev tidigare i inlägget är dock grundrådet att du bör tjäna över gränsen för statlig skatt för att det ska löna sig på riktigt. 

Fördelarna med IPS för dig som tjänar över gränsen för statlig skatt. 
- Du minskar andelen av lönen som du får betala hög skatt på. Du som saknar tjänstepension kommer ha lägre pension än dagens lön och chansen finns därmed att du kommer få betala lägre skatt på pensionen än vad du nu gör på översta delen av lönen.
- Den årliga schablonskatten är lägre i IPS än i ISK/Kapitalförsäkring.
- Du har alltid fri flytträtt i din IPS och kan köpa både aktier och fonder (vilket inte alltid gäller för tjänstepension).

Du kan följa min IPS-portfölj och se mina investeringar i realtid hos Shareville.

Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna (tex hur låg schablonskatt det är och hur den beräknas) här hos Nordnet.

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mina egna. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.