2 Jul, 2022

Andra delen från Spargeneralen

Nedan text är från allas vår Spargeneral. Jag har enbart copy&paste till bloggplattformen. Jag vill tacka Spargeneralen för hans såväl tid som energi.

I mitt tidigare gästinlägg skrev jag lite om min investeringsfilosofi och om min största portfölj (multiasset). I detta inlägg tänkte jag skriva om min aktiva handel med min näst största portfölj.

I min aktiva handel varierar det ganska mycket hur länge jag håller en position, men allt mellan 2 veckor till 12 månader är normalt. Man skulle kunna klassa handeln här som “swing trading” och “position holding”. När jag handlar mer aktivt använder jag främst handelsterminalerna på CMC markets och IG markets. De har ett stort utbud av bl.a ETF:er som inte finns tillgängliga via de vanliga mäklarna. Man har dessutom tillgång till hävstång om man önskar det. Nackdelen är såklart att det inte är ISK, men å andra sidan kan man göra avdrag för förluster och deklarationen sköts automatiskt.

Tanken är att jag en dag i framtiden ska ha ca 50 % passivt (i form av den portfölj jag skrev tidigare om), medan 50 % ska vara mer aktivt, i form av en sådan här portfölj. Om eller när jag blivit tillräckligt bra på detta kommer förhoppningsvis den “överavkastning” som jag ev. lyckas skrapa ihop i den aktiva delen att successivt flyttas till den mer passiva delen, till skillnad från idag där jag fyller på stora portföljen uteslutande via månadssparande.

Detta är för mig ytterligare ett sätt att dra ner på risk och samtidigt skapa en långsiktig stabilitet i mitt investerande. I nuläget utgör denna portfölj bara 1/3 av den stora, men förhoppningsvis växer den i takt med att man blir bättre på detta. Jag har nämligen inte gjort några nya insättningar på över 15 månader, samtidigt som jag nallat lite på portföljen (ibland måste man unna sig lite :)

Som jag nämnde i tidigare inlägg lägger jag större fokus på sektorer och råvaror än enskilda aktier, återigen “stora penseldrag” och diversifiering i syfte att minimera risk. I denna portfölj håller jag, likt den stora, flera positioner samtidigt. Som exempel ser det ungefär ut såhär i skrivande stund. “K” står för köp - (lång position) och “S” för sålt (kort position).

En skillnad här från den stora portföljen är att jag handlar mycket mer med hjälp av teknisk analys och nyttjar stopp loss (har en helt annan risk management här). Dessutom spelar jag vissa positioner mot varandra, d.v.s. nyttjar jag hedgar eller har “hedgeliknande” positioner som ofta gör motsatta saker eller inte korrelerar med varandra. Ett enkelt exempel är när jag t.ex. håller både guld och USD samtidigt. Ibland kan jag också nyttja index i form av en “pair trade”, där jag bettar på att det ena indexet kommer prestera bättre, som i fallet ovan där jag är lång Sp500 och kort nasdaq100.


Hur och när tar jag en position?

Det jag brukar börja med är att titta på de sektorer som tagit mest stryk eller gått bäst senaste månaden eller senaste kvartalet. Jag tittar alltså mycket på performance för varje sektor. Här nyttjar jag mina listor från bl.a. sidan Finviz.

Om jag är ute efter att handla styrka, dvs. sektorer som går bättre relativt andra sektorer och index, listar jag fram de 10 ETF:er som är top performers. Därefter går jag in i varje enskild ETF av dessa för att få en bild av hur priset rör sig och hur det ev. skulle kunna röra sig en kommande tid i respektive ETF. Här letar jag t.ex. formationer där det går starkt, om en konsolidering skett i en uppgående trend, indikatorer kylts av och om det troligen kommer fortsätta vidare upp med en bra risk/reward. Jag tittar framför allt på ”Break outs” mot uppsidan efter kortsiktigt fallande trender, återtest av tidigare nivåer och flaggformationer.

Mitt andra sätt att leta efter potentiella positioner (detta tycker jag är mest tillfredsställande) är att titta på de sektorer som gått allra sämst senaste 3–6 månader eller längre, för att här hitta en kursrörelse som är på väg att göra en ”break out” mot uppsidan eller har gjort en konsolidering som laddar för uppgång.

Praktiskt exempel

Nedan är ett exempel på några saker jag brukar titta på när jag vill plocka in en sektor som tagit mycket stryk under lång tid. I det här fallet kör exemplet från min trade i ETFen KWEB (KraneShares china internet), som är viktad mot kinesisk tech.
I mer än ett år hade kursen en fallande trend och det var inte förrän för några veckor sedan man började se något som ser ut att vara ett bottenbygge. Detta skedde efter en sista riktigt kraftig våg ner, kraftig både i hastighet och i volym, som följdes av en kraftig rekyl samt “higher lows” och senare “högre highs”, samtidigt som det bröt över flera viktiga trendlinjer. Kursen lyckades också etablera sig över ma50 och ser just nu ut att bygga en flagga som skulle kunna ge mer uppgång.

I denna trade ligger jag  lång sen första återtestet efter den stora vågen ner. För mig är det dock viktigt att kursen fortsätter att etablera sig över trendlinjerna och klarar av att bygga den där bullflaggan, om jag ska se det som en bekräftelse på att trenden har skiftat. Bryter det under och fortsätter under de tre bottnarna, under blå trendlinje är risken stor att detta bara var en “fake out” och kniven fortsätter att falla.

Att titta på just volym och inflöde i ETFer (och aktier) ger en bra guidning om vad “folket” tycker och hintar om var kursen ska. Just nu ser det bra ut i alla fall.

Den “timeframe” jag tittar på är oftast “daglig” eller “4h-graf". Oftast är 4h-grafen det jag använder för “entry” och daglig graf för en “exit”.
Jag jobbar mycket med att skala in och skala ut, att inte ta för stora positioner på en gång. Jag brukar t.ex. börja med att ta 25% av tänkt size, för att öka med 50% när det är bekräftat att kursen är på min sida, för att slutligen vid tydligt nytt återtest plocka in resterande 25% av tänkt size. Därefter ser jag till att mina stoppar hamnar åtminstone på “break even”

Handlar jag på kortare sikt, säg en vecka eller två, är jag mer konsekvent med att stänga ner en trade som går emot mig. Handlar jag däremot på 6-12 månader och har stark convition på en sektor kommer jag ha betydligt mer tålamod och förslutmarginal innan jag stänger ner en trade, samtidigt som min size är mindre där. Oavsett är det viktigt att man är konsekvent och gör sig snabbt av med sina förlorare, om man inte har en förutbestämd plan eller hedge för att hantera en orealiserad förslut, och vågar ”rida vågen” om man väl ligger rätt.

Två lärdomar jag tagit till mig de senaste åren är att tålamod lönar sig och att man ska hålla allt så simpelt som bara går. Man ska inte vara ”för aktiv”. Man behöver inte handla precis allt som rör sig eller titta på precis allt man kan se, allt är inte viktig! Man ska våga ha is i magen (inte drabbas av FOMO) och lyssna på det väsentliga marknaden försöker säga dig. Framförallt ska man fokusera på det som ger bäst edge och bäst beslutsunderlag för just dig. Det är ofta då man kommer man att se de där guldkornen som kan bli riktigt fina trades. Har man tålamod får man dessutom god tid på sig att stegvis planera sin handel innan man faktiskt tar sin position. Detta leder oftast till bättre resultat!

Tack för ert intresse!

 

Med det vill jag, Cristofer, ännu en gång tacka Spargeneralen. I torsdags, den 30/6, påbörjade PUG Förlag sin sommarrea. Med koden "semester" får du 20 % på alla titlar - kanske finns något för dig eller någon vän? Kolla gärna in shopen för t-shirts med mera.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.