14 Jul, 2022

Inflationstips

Dagens inflationssiffror gjorde avtryck i min mailkorg. Inte mindre än tre personer mailade idag och frågade om tips på hur man skulle hantera den höga inflationen. Och det är väl rimligt att en hög inflation i kombination med låga löneökningar och svag börs gör att man börjar fundera.

Det bästa tipset är nog ändå låga kostnader i grunden. För om du spenderade 15 000 kr i månaden för ett år sedan så har 8,5% inflation kostat mycket mindre än om du började på 40 000 kr. Dessutom innebär låga kostnader förmodligen att du kunde spara pengar varje månad och det är givetvis bättre att gå från att kunna spara 10 000 kr i månaden till att numera bara kunna spara 8 000 kr i månaden än att gå från att gå plus minus noll varje månad till att nu hamna på minus.

Så det som alltid funkat funkar nu också. Låga fasta kostnader som bara rullar på. Det vill säga kolla upp så du har bästa möjliga bolån, inte betalar onödigt mycket för mobil och försäkring etc. Och gör medvetna val på det som man aktivt köper varje månad. Det vill säga handla maten på kampanj i billig butik och frys in. Prioritera det du tycker är viktigast och ger mest glädje och våga välja bort annat. Inga revolutionernade nyheter men lite tuffare tider kan kanske vara läget att ta tag i något av ovanstående. För kanske har man redan innan kunnat spara låt säga 20% av lönen och varit nöjd med den nivån och inte orkat göra uppoffringar för att kunna spara 22% av lönen, men om nu sparandet går under det mål man satt upp kanske det kan vara läge att ta tag i lite lågt hängande frukt i form av onödiga kostnader.

Vi själva har egentligen inte gjort några tydliga skillnader i våra inköp. Just för att vi haft goda marginaler och låga kostnader från början. Men visst lite fattigare känner man sig kanske och det är möjligt att vi undermedvetet väljer ett billigare alternativ i några fall.

Något jag själv funderat lite på är om den höga inflationen skulle kunna möjliggöra någon typ av investering eller besparing som tidigare inte riktigt lönat sig. En investering idag som skulle kunna minska de löpande kostnaderna framåt och om kostnaderna framåt stiger skulle det bli lättare att räkna hem. Jag tänker något i stil med att en investering i värmepump eller isolering som har en återbetalningstid på 20 år som tidigare verkat vara ett dåligt alternativ till börsen. Även om det inte är säkert (eller ens troligt) att avkastningen slår börsen så är det så klart lite värt att veta att man kommer ha en lägre boendekostnad de kommande 20-30 åren och blir inflationen riktig hög kanske det ändå går att räkna hem något där man tar kostnaden idag och får en besparing under många år i framtiden. För några veckor sedan efterlyste jag denna typ av lågriksinvestering som ger några procent per år i besparing/avkastning som skulle gynnas av hög inflation, men fick inga idéer som jag slängde mig över direkt. Kanske har ni några tips eller smarta uträkningar att bjuda på?

Solceller på taket för den som bor i villa? Investera i solceller på annan plats som ger lägre elpris eller högre avkastning om elpriset stiger? Isolera huset? Bergvärme? Köpa elbil och hoppas att prisskillnaden mellan el och andra drivmedel blir större i framtiden?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.