22 Jul, 2022

Boktips för sommaren

Många sommaraktiviteter är lite väderberoende. Men läsa en bra bok kan man göra både utomhus i solen och inne framför brasan en regnig dag. Så här kommer ett litet boktips för er som har några veckor semester kvar framför er. Jag har de senaste dagarna läst finansmannen Gustaf Douglas bok "Med blicken på stigen" och kan varmt rekommendera den.

Jag ska inte säga att jag hade någon jättebra koll på Gustaf Douglas innan jag läste den här boken (jag hade så klart hängt med lite och även läst om honom i boken "Svenska Miljardärer"), men min bild var att han kom från ännu starkare ekonomiska förhållanden med tanke på att han är son till en greve och diplomat. Men Gustaf jobbade exempelvis på mentalsjukhuset Beckomberga för att få ihop pengar som ung. Sen fick han visserligen ärva lite mer pengar än vad genomsnittet födda på 30-talet fick och hade lite chefsposter på SVT och DN med en högre lön än genomsnittet. Men det var i sammanhanget väldigt små pengar och det var först efter han fyllt 40 som det tog fart på riktigt. I en intervju som 34 åring sa han till och med att han "bestämt sig för att inte bli så oerhört rik". Ändå blev det några årtioneden senare en plats på listan med Sveriges 10 rikaste personer.

Så kan man tänka sig att nå 100 miljarder först när man fyllt 80 så är det inte för sent att komma igång på allvar med byggandet vid 40. Själv tror jag att jag avstår att ens försöka.

Många ekonomiintresserade kan säkert uppleva boken som lite småseg i början då den handlar om hans uppväxt, studier, jobben på SVT och DN etc. Men jag tycker även den delen var givande. Så jag kan rekommendera boken rakt av. Men då ska det nämnas att jag är väldigt svag för just genren böcker om svenska finanspersoner.

Här kan du läsa lite mer om Gustafs förmögenhet som till största del består av investmentbolaget Latour i en 1,5 år gammal artikel. Det är alltid lite kittlande att läsa om personer som har aktier för 200 miljoner i ett bolag vilket utgör 0,2% av totala portföljen.

Det kanske är kanske lite sent att ta rygg på en 84-åring i sina placeringar, men för den som vill kolla in Latours portfölj är det som vanligt enklast att gå via IB-index. Där ser vi även att Latour är det bolag som handlas till högst premie av alla investmentbolag just nu. Det vill säga kanske inte bästa köpläget men ett toppbetyg till hur marknaden ser på Gustaf Douglas bolagsbygge.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.