22 Jul, 2022

Vår ökande, upplevda osäkerhet oproportionell den faktiska verkligheten

I en värld där blott en tweet eller ett inlägg på Instagram, Facebook, Tik Tok med flera kan skapa en fjärilseffekt så stark att få kan inse dess kraft är idag det nya normala. Nyheter sprids än snabbare idag än igår och ofta via flera, olika medier. Förr var det antingen en springande budbärare á la Inkariket, eller en budbärare resandes till häst. För att inte glömma gamla hederliga röksignaler. Förutom brevduvor kom därefter telegrafen, som följdes av telefonen och därefter gick det snabbt.

Ju mer nyheter vi nås av; ju mer utlåtanden, tankar, åsikter med mera vi får ta del av i valfri sociala media, desto mer information tvingas hjärnan att bearbeta. Detta är såväl positivt som negativt. Positivt då människors underlag för vidare tankeutveckling och (själv)reflektion ökar. Negativt då hjärnan avskyr att nå ”information overload”. Den vill ha det enkelt. Minsta lilla insats till maximal nytta. För mycket information skapar kortslutningar – ”men va!? Nej, så kan det inte vara?! Men… åhh…” Ständigt slits tankarna än hit, än dit. Så mycket fakta; så mycket alternativa fakta; så många åsikter, tankar och förståsigpåenden från alla och envar. Det är klart att allt känns som ”för mycket” för oss.

I tider när nyheter sprids lika snabbt som SBB hinner sälja av lite av sitt bestånd blir vår perception, vårt fokus och vår förmåga att klara av att ta ett steg tillbaka och analysera förminskad, ty hjärnan har fokus på överlevnad och letar alltid efter hot. Det är därför vi lockas att läsa alla negativa rubriker och dras till dysterkvistar och de som spår jordens undergång. Kan vi får reda på 1) när jorden kan gå under kan vi laga för att vi 2) kan vara proaktiva.

Vi hatar att ta del av negativa nyheter, för det ger oss ett obehag, men vi upplever att vi måste och behöver det, för kunskapen kan ge oss svaret på hur att överleva. När allt kommer omkring är vi ju rovdjur vars främsta fokus är just att överleva.

Idag är det många som säger att marknaden är mer osäker. Att en sådan osäkerhet som vi ser sällan har skådats. Det är förvisso sant att en osäkerhet föreligger och att det alltid finns en viss grad av sådan, men vi begår en tankevurpa att påstå att det är mycket mer osäkerhet idag än igår. Det var om inte lika mycket, så åtminstone en hög grad av osäkerhet 1929, 1939, 1973, 1987 och så vidare. Skillnaden är dock att världen är mer globaliserad idag (handelsavtal mm.) och tack vara den tekniska utvecklingen nås vi idag av mer nyheter och information. Och detta med en mycket snabb hastighet (jämför post med Internet). Det gör att vi upplever mer osäkerhet, men sett till hur mycket som har förändrats med handelsavtal, bolagsexpansioner med mera är den upplevde osäkerheten inte i paritet med den underliggande, faktiska verkligheten.

Ponera att du lever i södra USA anno 1962 och datumet är den 16 oktober. Du har inte läst några tidningar, eller diskuterat nyheter e.d. med någon annan. Du är inte en eremit, men lek med tanken att du är en nyhetseremit; ty du vet inget om USA:s och världens situation kring dessa dagar. Allt det du upplever osäkert är det du tar del av. Kanske är du osäker för din skörd, eller för ditt boskap, ty vädret har varit dåligt och många av dina kreatur har tyvärr drabbats av diverse åkommor. Kanske kommer du tvingas till att ta lån för att överleva vintern?

Du är inte medveten om att det just nu råder ett kallt krig och att Kubakrisen just blossat upp. Kärnvapen på Kuba. Robotar som kan nå mer eller mindre hela USA. Med blott ett knapptryck kan Chrusjtjov mer eller mindre utplåna hela USA, som kommer svara med minst samma vedergällning mot Sovjetunionen. Medan alla andra är mycket osäkra, rädda och oroliga är du likt en filbunke, trots att faran består. Den är betydande, men den skapar ingen osäkerhet hos dig, för du är inte medveten om den.

Idag måste vi lära oss, träna oss, att veta hur att dels ta del av information, dels hur att förhålla oss till den. Som investerare är det mycket viktigt att du skapar dig ett bra system och förfaringsätt, för annars är risken stor att du kommer famla bland såväl adekvata fakta som alternativa sådana. Att du kommer fastna och låta dig ryckas med i andra åsikter, tolkningar et cetera, innan du ens hunnit skaffa dig egna.

Osäkerhet var inte lika stor igår som den är idag, men vår exponering mot alla nyheter, kommunikationer med mera har ökat och således upplevs det mer doom & gloom än vad som kanske och egentligen är fallet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.