25 Jul, 2022

Hyresförhandling

 

Hyresförhandling 2022

För någon månad sedan blev årets förhandlingar klara och när det är klart så får man som fastighetsägare ett brev med Postnord med information om hur utfallet blev. I år blev höjningen 1,4 % för mina fastigheter.

Inflation 7 %

Ni som vet vad inflation är och som har följt dess utveckling i år förstår säkert att i ljuset av det så är 1,4 % ingenting. Byggnadsmaterial har skjutit i höjden, elen har skjutit i höjden och det har även fjärrvärme och mer eller mindre alla andra fastighetsrelaterade kostnader. För att inte tala om räntorna som stigit med nära på 100 % sedan i höstas.

Hyresgästföreningens förslag

Hyresgästföreningen (som är motparten i förhandlingen) går nu ut via en artikel på SVT och meddelar att det sannolikt kommer bli höjningar av hyrorna för nästa år pga att fastighetsbolagens kostnader gått upp mycket. Men enligt Hyresgästföreningen ”är det inte självklart att man ska ha full kompensation i alla sammanhang, utan det finns vinnare och förlorare också när priser och kostnader ändras”. Såklart tänker hyresgästföreningens chefsekonom att fastighetsägarna ska bli förlorarna. Vad de inte förstår är att detta kommer leda till minskade satsningar på hyresfastigheter vilket kommer öka segregering och med den följande problem ytterligare. Det kommer dessutom locka fastighetsägarna att sälja sina fastigheter till bostadsrätter då det är enda sättet att få marknadsmässigt betalt för lägenheterna. Och då kommer Hyresgästföreningen snart inte ha några medlemmar kvar och Sverige kommer vara ett sämre ställe för alla.

Hyresavdrag

Ett intressant förslag som ovan nämnde chefsekonom vädrar är att han tycker att hyresgäster ska få göra ett avdrag för 30 % av hyran på samma sätt som de som äger sin bostad får göra. Det här är egentligen inget förslag som jag motsätter mig. Avdrag är bra medan bidrag är dåligt i min bok. Dessutom skulle det driva folk till att jobba istället för att gå på bidrag. Bidrag får man inga avdrag på om jag förstått det rätt.

De 30 procenten kan vi dock diskutera. Tror den gode chefsekonomen att de som äger sin bostad får avdrag för alla kostnader relaterade till sin bostad? I hyran ingår ju mycket mer än bara fastighetsbolagens räntor. Om man skulle använda samma retorik på hyresförhandlingen så borde hyran öka med 100 % sedan i höstas när räntan var ungefär hälften av vad den är idag. Extra intressant att SVT journalist skiriver om avdrag för räntekostnader ”nu när räntan går upp går det ut mer pengar från staten”. Verkligen? Går det ut pengar från staten när folk gör avdrag? Det Kan väl inte vara så svårt för en statligt anställd, och säkert högutbildad, journalist att förstå skillnaden mellan avdrag och bidrag? Men om man driver vänsteraktivism så förstår man denna skillnad men väljer att försöka hjärntvätta läsarna genom att medvetet pränta in felaktigheter.

Aktiepappas hyror

För egen del räknar jag inte med några direkta hyreshöjningar i mitt bolag utan försöker spela spelat så som det är upplagt men det är egentligen helt sjukt hur vårt system fungerar. Upplägget är utformat som en facklig förhandling med kollektivavtal och det funkar dåligt på arbetsmarknaden och ännu sämre på bostadsmarknaden. Jag tackar dock och tar emot för de ca 200.000 extra kronorna som trillar in i bolagen och jobbar på för att skapa mer värde i bolaget och på att hjälpa fler människor få ett trivsamt hem att bo i.

 

Läs mer om fastigheter

Elsparkcyklar är ett hån mot oss fastighetsägare

Hyersgäster är ett speciellt släkte

Hur gör man för att (inte) få hyra en lägenhet?

Förhandla matpriserna

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.