18 Aug, 2022

Diversifiering skyddar mot mycket

I dessa tider av valrörelse, osäker börs, inflation och räntehöjningar har det återigen blivit uppenbart för mig hur skönt det är att ha en ekonomi som vilar på väldigt många olika faktorer där varje faktor dessutom har goda marginaler. För egen del kan jag inte komma på en enda rimlig händelse som skulle skapa problem för oss ekonomiskt. Och knappt ens om flera rätt orimliga saker skedde samtidigt.

Det är så klart intressant att följa debatten och samhällsutvecklingen. Och visst kan man ha åsikter om kärnkraft, skatter och bidrag. Men personligen tycker jag det är rätt skönt att veta att det för egen del spelar mindre roll vilka ekonomiska beslut som tas. Om jag hamnar i koma i 10 år och sen vaknar upp och får gå runt och kolla hur många poliser det finns på stan, hur värdet på min aktieportfölj utvecklats under de 10 åren, vilken skatt jag betalar på kapitalet, vad förra månadens elräkning landade på etc så tror jag att jag omöjligt skulle kunna gissa om riksbankschefen varit bra eller dålig eller vilken sida som vunnit de 3 valen som jag missat.

Vilka faktorer och risker kan man då skydda sig mot och hur?

Skydd mot högre ränta:
Bo inte dyrare och ha inte högre bolån än att du skulle ha råd med 7% boränta. Välj sen rörlig ränta och lita på att den över tid kommer ligga långt under 7% i snitt. Troligtvis blir den tvingande amorteringen låg så du slipper grubbla på vilka regler kring amortering som någon annan tvingar på dig i olika tider.

Skydd mot återinförd fastighetsskatt:
Bo inte dyrare än att du skulle ha råd med att fastighetsskatten enligt gamla systemet återinfördes. Men gå samtidigt inte runt och var bitter bara för att de med 15 miljonersvilla just nu betalar samma fastighetsavgift som du med ditt billiga hus. Tänk att det finns ett värde i att veta att skatten inte går upp nämnvärt oavsett vilka som vinner valet i år. Eller om 4, 8 eller 12 år.

Skydd mot högre skatt på arbete:
Se över dina kostnader och investera det som blir över så du så snabbt som möjligt kan få en kombination av skatt på kapital och på arbete. Om du tjänar 30 000 kr i månaden på kapital och 30 000 kr i månaden på arbete kommer du redan med befintliga regler betala mycket lägre skatt än den som tjänar 60 000 kr på enbart arbete. Det är också mycket mindre risk att skatten höjs när "de allra rikaste" ska bidra mer.

Skydd mot högre kapitalskatt:
Ha enbart pengar som är exponerade mot aktiemarknaden på ISK/KF och följ hela tiden upp skattereglerna och byt till vanlig depå om schablonskatten blir för hög. Man behöver heller inte välja antingen eller utan kan ha pengar på olika depåer med olika skatteregler eftersom ingen vet exakt vad som är mest lönsamt då det beror på framtida avkastning.

Skydd mot höjda elpriser:
Ha en stark ekonomi som gör att du kan investera i saker som kan minska din elförbrukning, tex bergvärme, solceller, luftvärmepump eller isloering. Eller ännu bättre har råd att köpa ett hus med bättre uppvärmning från början. Om det i framtiden skulle komma politiker som inte stöttar de stackare som har högst elförbrukning.

Skydd mot ökad inflation:
Se över dina kostnader redan innan inflationen blir ett problem. 10% inflation slår dubbelt så hårt i kronor om du spenderar 30 000 kr i månaden jämfört med om du spenderar 15 000 kr.

Skydd mot bolagshändelser:
Ha en bred aktieportfölj med minst 10-15 olika bolag. Då är det inte hela världen om ett eller två av bolagen går riktigt dåligt under en längre period.

Skydd mot din egen förmåga:
Även om du har 10-15 olika bolag i portföljen och du har slagit index de senaste 5 åren finns alltid en risk att du gör flera dåliga beslut eller en strategi som funkat historiskt slutar fungera. Komplettera därför gärna dina aktier med lite indexfonder, gärna med global exponering om aktierna till stor del investerar i bolag i Sverige.

Skydd mot slopat flerbarnstillägg:
Skaffa inte fler barn än du klarar att försörja utan bidrag.

Skydd mot minskad arbetsinkomst:
Försök skapa flera olika intäktsströmmar. Innan du hunnit bygga upp passiva inkomster av en storlek att räkna med kanske du kan jobba lite extra eller försöka tjäna pengar på en hobby.

Man kan givetvis under perioder i livet ha en mer skakig ekonomi och att uppfylla alla punkter ovan kan kanske mer vara ett långsiktigt mål. Bor man långt ute på landet och måste åka bil till jobbet varje dag kommer drivmedelspriserna slå hårt. Är man ung och ska in på bostadsmarknaden i en storstad är det svårt att jobba med låg belåning. Är man singel blir kostnaderna ofta högre än för den som kan dela på vissa fasta kostnader. Har man just behövt sätta firman som man jobbat 150% med i 4 år i konkurs så är det här och nu inte så lätt att följa rådet att ha flera olika arbetsinkomster. Jag förstår det.

Men viktigast av allt och något som gäller alla oavsett individuella förutsättningar. Förmågan att uppskatta det enkla i livet som att träna utomhus, vara i naturen, plocka svamp och bär för egen konsumtion och umgås med personer du tycker om kan aldrig någon beskatta eller höja priset på.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.