Veckobrev
19 Aug, 2022
Veckobrev och aktienyheter v.33

Veckobrev och aktienyheter v.33

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

De makroekonomiska indikatorerna tar ett allt större utrymme i nyhetsflödet tillsammans med det annalkande riksdagsvalet i september. I tider när börsen är lite extra orolig är det en bra tid att se över sin riskexponering och diversifiering vilket Mi30 behandlar i ett av sina senaste blogginlägg. Att spå i makrostatistiken är svårt i sig men för den som känner sig mer självsäker på det politiska utfallet kan man dock passa på att ta en position i några av de välfärdsbolag som huserar på börsen. Ett av dessa bolag som kommenterats på DI av poddaren Johan "Dr. Baisse" Isaksson och Ulf Petterson de senaste veckorna är Attendo där man dels sett till bolagets långsiktiga förutsättningar dels den senaste tidens värderingstapp. 

Veckans bästa aktiebloggare 

Diversifiering skyddar mot mycket | Valrörelse, inflation och energikrisen är några av de faktorer som skapar oroligheter på börsen. När en stor del av ens ekonomi riskerar att bli drabbat är det viktigt att se över vad som faktiskt går att skydda sig mot. Tänk om allt sker samtidigt? Miljonär Innan 30 ser över vilka faktorer och risker man kan skydda sig mot, samt hur!

bästa aktiebloggare

Läs blogginlägget här

Bra läge att göra exit?

I veckan har vi fått bevittna konsekvenserna av vad många investeringsprospekt listar som risk för beroende av nyckelpersoner. Personifierat av Pernilla Nyrenstens plötsliga avhopp från Revolution Race (RVRC Holding) och ekonomiskt konkretiserat i aktiekursen svarade kapitalmarknaden med ett kraftigt kursfall om 34%. Efter fredagens stängning och beskedet fått andas låg aktiekursen ($RVRC) kvar på ca 30 SEK vilket kan sättas i relation föregående veckas nivåer om ca 50 SEK. Nyheten kom i början av veckan inför offentliggörandet av kvartalets siffror och har kastat nytt ljus på ledare som är starkt förknippade med sina bolag.

Ingen VD sitter kvar för evigt och inte heller vill man väl ha en VD som "dör vid rodret" men det tål att tänka på hur inprisade ledarfigurerna är. Detta framförallt i många av de starkt entreprenörsdrivna bolagen där grundare kan framstå som direkt avgörande för värdeutvecklingen. Sedan är väl Elon Musk extremfallet när en plötslig Tweet eller podcast-medverkan spiller över i kursras. På den svenska börsen finns det flera exempel på bolag där oväntade VD avhopp (troligtvis) inte hade välkomnats av kapitalmarknaden. För att nämna ett fåtal sådana aktörer har vi New Waves VD Torsten Jansson (som för övrigt kom med en väldigt stark rapport i veckan), Embracers VD Lars Wingefors eller Bonzuns VD Bonnie Roupé (bevakat av TradeVenue). 

Det ligger i ordets definition att plötsliga avhopp är svåra att förutspå men det som går att göra proaktivt är att följa bolagens insynshandel. Om insynspersoner lämnar stora aktieposter inför den tysta perioden kan det vara en signal om att något inte står rätt till. Sedan måste vi även sätta detta fenomen i relation till fjolårets rekordår för börsintroduceringar samt flödet av företrädesemissioner som bara i år överstiger 100st. Dessa skulle kunna motsvara ett rekordantal av lock-up-avtal på marknaden. Dessa avtal kan användas som en potentiell trygghet för dina investeringar men även en markering för när det är dags att öka  bevakningen (ifall de håller på att löpa ut).

→ Ta del av TradeVenues insynsregister

C2 Capital förlänger teckningserbjudandet

Nyfiken på decentraliserad finans och valutavadslagning peer-to-peer? Investmentföretaget C2 Capital tar in nytt kapital för att fortsätta hjälpa unga snabbväxande FinTech- och Gaming-bolag. Med fokus på Europa och Nordamerika säkrar C2 Capital kritisk finansiering med notering som slutgiltig exitstrategi för dotterbolagen.

Ta del av erbjudandet här

c2 capital företrädesemission

→ Se alla emissioner

Bär utdelningsstrategier frukt?

Cristofer Andersson kommenterar utvecklingen på sin aktieportfölj som år 2015 kom att fokusera allt mer på utdelningsgivande aktier. Ta del av Cristofer utdelningsresa här samt det tankar och spaningar han har tagit med sig på vägen.

utdelningar

Läs blogginlägget här

→ Ta del av samtliga aktiebloggare


Inför nästa vecka väntar många spännande delårsrapporter och rykande het makrostatistik! Från och med den 24e augusti går det även att realisera sina medborgerliga rättigheter och förtidsrösta i många av de röstningslokaler som finns utplacerade i landet.

→ Se de senaste aktieanalyserna


 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.