20 Aug, 2022

Veckans fråga: Om utdelande ETF:er

Fråga:

Jag är en investerare som nyligen har nått upp till nivån där portföljen kan stå för mina levnadsomkostnader, om än ett enkelt liv. Jag avser fortsätta arbeta och investera ett tag till för att ha mer marginaler i livet när jag börjar leva på portföljen. 

Jag investerar framförallt i vanliga indexfonder (globala, emerging, svenska) då jag inte kan eller är intresserad av att analysera och följa upp enskilda bolag. Dock är jag övertygad om att om jag haft en utdelande portfölj hade det underlättat rent psykologiskt (är medveten om att ekonomiskt är det ett nollsummespel), inte minst när börsen rasar.

Den bästa lösningen jag hittat är utdelande ETF:er såsom xact norden högutdelande och xact sverige. Jag skulle dock vilja ha större geografisk diversifiering motsvarande global och emerging marketfonder men upplever ETF marknaden som en djungel även om jag hittat några via vanguard och ishares.

Vilka utdelande ETF:er hade du funderat på att investera i om du varit i min sits?

Svar:

Här är en fråga som verkligen inte ligger inom ett område där jag har några jättebra svar då jag inte grubblat så mycket på det här. Men jag tänkte jag kan komma med lite grundläggande fakta och egna tankar och några tips att titta vidare på, den med större intresse och kunskap får gärna komplettera svaret i kommentarsfältet.

Själv har jag valt att inte investera i börshandlade fonder (ETF:er) utan i stället valt en metod med direktägande i aktier med utdelning och sen indexfonder utan utdelning. Men jag förstår att ETF:er är ett bra alternativ och håller helt med om att utdelning har en psykologisk fördel jämfört med att själv behöva sälja en viss procent av fondens värde varje år. Det som ändå gjort att jag valt att avstå är att man i aktier får ett courtage vid köp och sälj och vid fonder får en förvaltningsavgift. I ETF:er får man bägge två, och när det kommer till utländska ETF:er i annan valuta även en växlingsavgift. Jag personligen tycker helt enkelt inte den psykologiska fördelen med en kontant utdelning väger upp för detta.

Men åter till frågan. Många ETF:er finns i två varianter, en där utdelningen återinvesteras och en där det betalas en kontant utdelning. Vill man hitta de med kontant utdelning ska man leta efter förkortningen (dist) som betyder distribuerande som ofta står inom parentes efter namnet, ibland står det ”dis” och ibland bara ”d”. Alternativet är (acc) som står för ackumulerande, alltså att utdelningen återinvesteras.

Så grundtipset som svar på frågan blir helt enkelt att leta efter breda ETF:er inom de regioner som önskas med så låga avgifter som möjligt med (dist), dist, dis eller d i namnet.

Bloggaren Petrusko är duktig på mycket, så även ETF:er och skriver regelbundet om olika alternativ som han investera i. Ska man tro på honom, vilket jag gör, så är följande tre ETFer bra förslag.

  • - Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis (ca 50 bolag på amerikanska S&P som historiskt visat låg volatiltet)

- Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div Yld UCITS ETF USD D (bred riskspridning med stora globala bolag med utdelning)

- Franklin LibertyQ European Dividend ETF (ca 50 europeiska bolag med god utdelningshistorik)

Vill man ha något mot tillväxtmarknader tror jag följande kan vara vettig (det hittade jag på själv och inte från Petruskos blogg).

  • - iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD Dist (gått likt de största tillväxtmarknadsindexfonderna när jag jämförde)

I många exempel på utdelande ETF:er fokuserar man på bolagens utdelningar. Det är så klart egentligen inte nödvändigt, det går att skapa en ETF som investerar i bolag utan utdelning, men där ETF:en ändå delade ut pengar som frigjordes genom försäljning. Men då börjar vi ändå närma oss någon form av att man lurar sig själv kring psykologin i att en börhandlad fond med utdelning är en fördel jämfört med en fond där man själv säljer en viss procent varje år. Skulle jag köpa en ETF med utdelning skulle jag föredra att det fanns en koppling mellan underliggande bolags utdelning och utdelningen i min ETF. Då får man ändå hjälp av bolagets styrelse att avgöra hur mycket pengar som långsiktigt kan skiftas ut utan att äventyra bolagets framtid.

Har ni några förslag på bra alternativ som jag missade så får ni som sagt gärna fylla på i kommentarerna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.