20 Aug, 2022

Vinster i välfärden- lätt att kringå!

 

Det har diskuterats en del kring begreppet "vinster i välfärden" och vi har egentligen inte brytt oss så mycket om det men vi kan ju kostatera att det är väldigt sällan staten eller kommunen driver de mest framgångsrika verksamheterna. Sen är det såklart svårt att säkerställa att ingen verksamhet snålar in på kvaliteten för att öka vinsterna. Det är dock ett dilemma som vi inte tänkt beröra i detta inlägg. 

Det vi däremot ska beröra är en tanke kring hur vinster i välfärden skulle kunna påverka ett företag som har stor exponering mot just välfärd. Vi använder Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) som exempel. SBB:s verksamhet går i största utsträckning ut på att hyra ut samhällviktiga fastigheter till kommun, stat och regioner. Välfärdsfastigheter skulle man kunna kalla dem. Och SBB tjänar bra med pengar på att göra det. Det som är lite svårt är att veta vart man ska dra gränsen för vilka bolag som får tjäna pengar på välfärden. Låt säga att vi får en ny lag som säger att ingen vinst från göras eller att ingen utdelning får plockas ut från bolag som jobbar i sektorn. I det läget skulle de noterade välfärdsbolagen antagligen rasa ganska rejält på börsen och då ser vi definitivt en möjlighet för ett bolag likt SBB att köpa dem. Sen driver man helt enkelt verksamheten med nollresultat och ökar på hyran en del istället och tar hela vinsten i SBB. Det är enkelt att kringgå de begränsningar som våra politiker hela tiden tycks vilja snåra in alla typer av verksamhet i. 

Detta ger med andra ord ett företag som SBB möjlighet till ytterligare ett ben att stå på men frågan är om de är intresserade av detta och om de ens har de finansiella musklerna till det just nu. Det är dock ingen tvivel kring om det finns andra som är intresserade av att göra liknande affärenr. Den som driver skolan eller vårdcentralen eller vad det kan tänkas vara kan ju enkelt köpa loss fastigheten som verksamheten bedrivs i. Även fastighetsvärdet skulle ju minska rejält om befintlig hyrsgäst skulle få svårt att tjäna pengar. Ett bra läge för den som driver verksamheten att köpa fastigheten till vettiga pengar med andra ord. Sen tar dom helt enkelt en lite högre hyra för att alltid ligga på nollresultat. Det borde till och med gå att skriva ett avtal om att hyran skall vara del av vinsten och sätta den delen på väldigt stor del så man landar i noll resultet. Finurliga företagare kommer komma ur ett eventuellt vinstförbud med fyllda fickor, var så säkra!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.