26 Aug, 2022

Tillbaka till kontoret

Jag har sett i media senaste dagarna att det verkar råda upprörda känslor hos de anställda på H&Ms huvudkontor i Stockholm. Från 1 december ska de tillbaka och tillbringa i snitt 4 dagar i veckan på kontoret vilket verkar uppröra de anställda. Jag fattar inte riktigt vad facket ska förhandla om? Det låter ju inte som helt orimliga krav att man ska tillbaka till kontoret om arbetsgivaren vill det. Förutsatt att man inte har något personligt upplägg som är tydligt överenskommet om att man ska få jobba hemma i större utsträckning för evigt.

Det är så vitt jag förstår ovanligt att det går runt den här typen av listor med så stor spridning, men själva grunden verkar ganska vanlig. Jag har hört flera exempel på personer som inte vill börja jobba på kontoret igen från kompisars arbetsplatser. Folk har skaffat hund och "har inte råd med hunddagis" eller har helt enkelt vant sig vid att slippa resa 60 minuter enkel väg till ett kontor.

Visst förstår jag känslan. Jag var på kontoret 5 dagar i veckan i långa perioder utan att reflektera speciellt mycket över det och att det var synd om mig. Men nu när jag inte varit på ett kontor på 4,5 år skulle det så klart minst sagt ta emot att stämpla in 08.00 på måndag. Så de anställda på H&M har väl precis som mig blivit bortskämda helt enkelt. Hoppas de har byggt upp en privatekonomi som gör att de kan sluta eller byta jobb om de inte trivs med förutsättningarna, för att skicka runt listor där man vägrar jobba på kontoret som man är anställd för att göra tycker jag låter som fel väg att gå. Och det säger jag inte bara för att jag äger aktier både i H&M och fastighetsbolag med kontorslokaler.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.