1 Sep, 2022

Kommunen hjälper alla företag...eller inte

 

Förbud mot sparkcyklar

Idag 1 september startar det nationella parkeringsförbud mot sparkcyklar som vi nog alla läst om. Det finns dock möjlighet för kommuner att göra undantag från förbudet och det har Göteborgs stad valt att göra. Anledningen är att kommunen anser att det finns "ont om lediga utrymmen  att skapa parkerginsplatser på". Nu vill kommunen ha lite mer tid på sig för att identifiera nya typer av parkeringsytor. Det här är intressant ur flera perspektiv. Vår egen uppfattning är att detta mycket väl kan bli dödsstöten för hyrsparkcyklarna då hela verksamheten bygger på att man kan ta en cykel där man är och sen lämna den där man vill kliva av. Men framförallt stör detta oss som företagare en aning. Det finns säkert en del verksamheter där kommunen aktivt letar upp, och vad vi får tolka det som, avser upplåta utrymme för verksamhet så här men vi kan inte komma att tänka på någon just nu. Allra minst kommunens företagare, alltså företag som tilhandahåller bostäder, givetvis hyresreglerade så att alla ska ha råd att bo i dem, till kommunens invånare. Företag vars ägare och anställda bor i kommunen och betalar skatt och bidrar till kommunens ekonomi. Dessa har kommunen istället valt att "straffa" så fort de vill använda trottoarer.

Regler för fastighetsbolag

När Aktiepappa som företagare ska bygga om fastigheterna och måste resa ställning utanför huset så finns det en hel del regler och det är bra. Speciellt när det kommer till säkerhet mm. Bygger vi ställning på en trottoar måste vi ska möjlighet för de gående att kunna fortsätta använda trottoaren, det ska finnas skydd för fallande saker och nät mm men det ska också finnas tak så det inte droppar vatten (i de flesta fall vatten) från bygget. Det ska med andra ord gå att passera på trottoaren som vanligt och det är som sagt okej även om det är fördyrande. Men sen ska vi också betala hyra för trottoaren. Och det hade jag tyckt varit okej om det var så att jag faktiskt hyrde den men jag har ju krav på att de gående, eller rullande, inte ska påverkas. Då ska jag alltså hyra en trottoar som jag inte får bruka som jag vill och där börjar jag bli lite trött. 

Orättvis behandling

Sparkcykelföretagen däremot, dom får bedriva hela sin verksamhet på trottoaren och sen när dom förpestat trottoarerna allt för mycket då ska kommunen hjälpa dem att plocka fram alternativa platser för dom att bedriva sin verksamhet på. Jag är säkert missunsam nu men det känns faktiskt inte jättebra. Dessutom kan man faktiskt fråga sig vad de här företagen och deras ägare bidrar med till såväl kommun som till landet i stort. Det verkar inte ske någon direkt vinst i bolagen som beskattas och så många anställda har dom inte men kanske missar vi något. Hur som helst så känns det återigen som ett hån mot oss andra fastighetsägare att de här leksaksföretagen får all hjälp från kommunen medan vi som bidrar med något riktigt och besående mervärde hela tiden "straffas" av kommunen.

 

Läs mer om sparkcyklar och fastighetsägare

 

Elsparkcyklar är ett hån mot oss fastighetsägare

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.