10 Sep, 2022

Om året, innehav och kommande tid(er)

Jag vet att jag inget vet. Jag är ödmjuk och vet att saker och ting kan – och kommer att – hända. Jag fokuserar på det jag kan kontrollera, nämligen hur jag förhåller mig till mig själv och att ständigt se till att arbeta för att få in mer pengar att investera för. Jag fortsätter även att läsa på om samt analysera bolag, såväl de jag redan äger som de som eventuellt kan göra övriga i portföljen sällskap. Det är ett maratonlopp och för att mäkta med det krävs inte så lite. Har jag vad som krävs? Hittills har jag haft det, men kommer det hålla även i morgon, nästa vecka, nästa månad, år et cetera? Jag vet inte, men förbereder mig så gott jag kan på att överleva.

Jag investerar för att skapa och sätta mig i en situation där jag äger min tid. Jag siktar inte på FIRE och som jag vid ett flertal tillfällen återkommit till älskar jag mitt jobb och min nuvarande livssituation. Emellertid vet jag att vad som gäller idag inte nödvändigtvis gäller i morgon. Således ser jag till att skapa mig alternativ, trygghet och ro. Därtill ger allt kring investerarlivet mycket kunskapsanskaffande och kanske är det just det jag finner mest givande med att vara en nettoköpare år in och år ut(?). Det – och utdelningarna.

”To be prepared is half the victory” (Miguel Cervantes)
 

Jag och många andra har klarat av flera hostattacker på börsen och ännu en gång tycks vi ha satt i halsen. När kommer kycklingbenet att lämna halsstrupen? Jag har ingen aning, men vet att det förr eller senare kommer att ske. Exakt när vet jag inte och således vet jag bättre än att försöka tajma marknaden. Det blir frekventa köp för alla de summor som jag varje månad lyckas spara. Jag fortsätter att bygga i befintliga innehav, men har även tagit in några nya spelare – spelare jag länge tittat på och önskat äga, men som jag gång på gång funnit vara för högt värderade.

Några av de bolag som gjort övriga sällskap detta räkenskapsår är:

Brdr. A & O Johansen B

Inwido

Tokmanni

JM

Kesko

Deutsche Post

Thule

Jag har just nu en liten övervikt mot fastigheter och byggrelaterat, men är inte orolig. Detta då övervikten kommer lösa sig av sig självt i takt med att andra sektorer skalas upp (jag utgår från investerat/”insatt” kapital, inte på dagsvärderingen av varje enskilt innehav).

Innan jag och många andra hann säga ”vad f*n händer?” i januari hade jag en relativt stor viktning (ca 55 %) mot andra valutor i allmänhet, men dollarn i synnerhet. Även detta har ”löst sig av sig självt” då det i samband med många bolags aktiekurser och kronanförsvagningen skapats möjligheter att handla nationellt noterade bolag.  

“The First and greatest victory is to conquer yourself; to be conquered by yourself is of all things most shameful and vile.” (Platon)
 

Jag kommer fortsätta vara nettoköpare. Idag, i morgon, nästa vecka, månad och år. Jag kommer köpa på lite högre kurser och värderingar, men också på lite lägre sådana. Över tid tenderar detta förfarande vara mycket tacksamt – inte bara för magen, huvudet och vardagslivet, utan även för avkastningen.

Jag är beredd på att den fortsatta hösten kommer bli skakig och jag är inställd på allt mellan en eskalering av kriget i Ukraina via nya och hemska utbrott av Corona till att Kina attackerar Taiwan. Eller att Ingves skapar en sådan hemsk, inhemsk tillvaro att det kommer få mellankrigstidens Tyskland att framstå som rena rama barnsagan. Jag hoppas såklart inte på något av dessa eventuella händelser, men jag förbereder mig mentalt, men även ekonomiskt, för dem. Jag finner stark ro och tillit i stoicismen, den lära jag sedan länge följt och känt mig hemma i.

”Begin each day by telling yourself today I shall be meeting with interference, ingratitude, insolence, disloyalty, ill-will, and selfishness- all of them due to the offenders ignorance of what is good or evil”, skrev Markus Aurelius och passande till detta blir Senecas “Nothing happens to the wise man against his expectation, nor do all things turn out for him as he wished but as he reckoned—and above all he reckoned that something could block his plans”.

Till mig själv, men även till dig vill jag avsluta med att påminna om att en narr alltid tror sig vara vis, medan en vis man vet sig vara en narr. Ödmjukhet, fokus på vad du kan kontrollera, långsiktighet och investera aldrig för pengar du inte kan vara utan de närmaste +5 åren.

Med hopp om att du är med i morgon, nästa vecka, månad och år!

OBS: Inget av nämnda bolag ska ses som någon köp.rek. VIKTIGT att du läser på och gör DIN EGEN analys. Det är dina pengar, ditt liv och således DITT ansvar!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.