14 Sep, 2022

Nära nytt månadssparande

Med undantag för några enstaka köp de senaste åren, främst i samband med våren 2020, så har vi inte haft något nysparande på rätt länge nu. Vi har däremot hela tiden återinvesterat alla utdelningar och klarat våra löpande kostnader utan att ta från vårt kapital.

I grova drag har det sett ut så att vi de senaste åren spenderat runt 25 000 kr varje månad. Här ingår den typen av kostnader som inte kommer varje månad till exempel resor och att vi stoppar undan lite pengar varje månad inför kommande bilbyte. Så en normal månad går det mindre pengar än 25 000 kr, men utslaget på längre tid så är det mest rättvist att räkna så. De senaste åren har våra inkomster varit högre än 25 000 kr per månad efter skatt via min frus deltidsjobb och min firma. Det har vägts upp av att vi haft några lite större projekt med vårt hus som vi flyttade till för 1,5 år sedan. Nu är de större planerade grejerna med huset gjorda så om inkomsterna ligger kvar på den här nivån finns det anledning att misstänka att vi kommer få lite pengar över varje månad.

Detta i kombination med att jag tycker mycket på börsen känns köpvärt gjorde att jag igår kväll var väldigt nära att sätta upp någon typ av nytt sparande. Jag satt och försökte få en bild av hur mycket pengar det skulle kunna handla om genom att titta på historiken (vi har ingen budget och följer inte upp våra kostnader varje månad), hur mycket vi lagt på huset, hur en högre elräkning kommande år skulle kunna bli jämfört med förra året, om avsättningen till bilbyte ligger i fas och massa annat. Tanken var att jag skulle ha underlag för att ta fram en bra pitch till min fru som gjorde att hon inte skulle tycka förslaget att sätta igång ett autogiro på tex 3-5 000 kr i månaden som jag får köpa aktier för skulle låta så dumt. Men jag kom aldrig så långt. När jag satt där och klurade på hur jag skulle övertala henne så lyckades jag istället övertala mig själv i att inte dra igång något månadssparande till aktier. 

Motiveringen till att jag landade i att inte dra igång ett nysparande i aktier var:

- Vi lever idag på runt 25k per månad och kan ta ut 40k enligt 4% regeln. Då vi inte kommer ta ut något kapital i närtid motsvarar alltså de pengar som vi inte tar ut att vi sparar 40k per månad. Dessutom kan våra kostnader stiga rätt mycket samtidigt som inkomsterna från tjänst skulle kunna nollas. Dvs vi har redan god marginal och borde inte behöva trycka in varenda möjlig krona på börsen för att i framtiden få ännu större marginal.

- Sett till ovanstående gör inte ett nysparande på 3 000 eller 5 000 kr i månaden under en begränsad period någon avgörande skillnad. Och jag tänker alltid att inkomsten av tjänst kommer minska i relativt snar framtid. Även om det lär dröja innan den blir 0.

- Om börsen skulle vända upp i närtid så skulle det så klart vara trist att missa vad jag ansåg vara ett bra köpläge i vissa aktier. Men då jag redan är exponerad mot dessa bolag med belopp mycket större än vad jag kan stoppa in så är det inte så hemskt om aktierna skulle stiga i värde.

- Om börsen däremot fortsätter ner eller sidledes kommer det löpande in utdelningar som kan återinvesteras till attraktiva priser. Då är inte några enstaka månadsköp med hjälp av nysparande under en kort period vintern 2022/2023 avgörande.

- Med ökad inflation och boränta är det inte helt fel att se på andra alternativ än spara på börsen. Det vill säga om vi för 1 år sedan skulle ha 100 000 kr i buffert kanske vi borde ha 110 000 kr nu? Samtidigt bör vi kanske räkna med att månadskostnaderna nu blir 27 500 och inte 25 000 kr med tanke på inflationen. Märker vi om ett år att det blivit pengar över och köpläget på börsen inte längre känns lika hett så finns alltid möjligheten att betala av på bolånet. 

Trots allt ovanstående ska jag erkänna att det så klart fortfarande lockar att köpa aktier. Det finns ju andra personer som i betydligt större utsträckning än mig har sitt på det torra ekonomiskt som tar chansen och köper. Till exempel Rutger i Castellum och Sven- Olof i SBB. Men just nu sitter vi still i båten så får jag fundera lite mer och kanske väcka frågan om jag tänker om. Ni som jobbar heltid och har ett högt sparande i förhållande till kapitalet tror jag går en gyllene period till mötes.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.