17 Sep, 2022

Veckans fråga: Om valutaexponering

Fråga:

Läste en artikel på DI om att globalfonder (som ofta har ~70% exponering mot USD) har gått bra i år delvis på grund av att dollarn stärkts så mycket mot kronan och att det framöver, när kronan stärks på nytt kan bli tvärtom, att dessa fonder kan ge dålig avkastning i SEK även om marknaden går upp.

Jag har själv pausat mitt sparande i globalfonder till fördel för sparande i svenska indexfonder. Men jag funderar även på om det skulle vara en idé att sälja av globalfonder nu när dollarn är stark och placera dessa pengar i en svensk eller nordisk indexfond för att sedan köpa tillbaka globalfonder när kronan stärkts.

Vad är dina tankar om att spekulera i valuta på det sättet? Ni har väl rätt stor exponering mot USD via globalfonder? 

Svar:

Om vi börjar med det lätta så stämmer det att vi har rätt stor exponering mot USD med drygt 25% av vårt kapital i global indexfond. Och att det här har varit en broms i nedgången då globalt index mätt i svenska kronor bara gått ner runt 4% hittills i år.

Nästa del av frågan är lite lurigare tycker jag. Ska man tänka att dollarn egentligen alltid borde kosta tex 9 kr och varje gång den kostar 7-8 eller 10-11 kr så är det något extremt som inom kort ska leta sig tillbaka till 9. Eller kan dollar kosta allt mellan 7 och 15 kr om 20 år?

Det är ju ändå så att om en US-dollar kostar 10,60 kr vid ett givet tillfälle så är det just då (enligt marknaden) det korrekta värdet. Visste man med säkerhet att dollarn skulle kosta 9 kr inom 2 år vore det ju enkelt att tjäna grova pengar på detta. På ett enklare och mer direkt sätt än att sälja Globalfonder och köpa Sverigefonder. Så jag antar att det korrekta sättet att tänka är att det är ungefär lika sannolikt att dollarn ska bli en krona dyrare som en krona billigare i framtiden.

Och det finns exempel på valutor, som schweizisk franc, som har gått i en enda riktning mot svenska kronan i årtionden. Att då tänka att den borde gå tillbaka till ”normala 5 kr” när den kostade 7 kr hade blivit en dyr affär, eftersom den nu kostar runt 11 kr.

Men visst känns det rimligt att ändå tänka lite på valutakursen för den som är intresserad och vill vara lite aktiv i sitt sparande. Själv är jag till exempel inte speciellt sugen på att köpa aktier som handlas i dollar just nu, utan gläds i stället åt att globalfonderna har stått emot bra och att utdelningen från Johnson&Johnson blir lite extra hög räknat i svenska kronor. Och att som dig spara lite mer i en Sverigefond och mindre i en Globalfond nu under en period tycker jag låter rimligt.

Däremot vill jag själv inte gå så långt att jag säljer globalfonden i syfte att köpa tillbaka om/när dollarn blivit 10-20% billigare, för den kan också bli ännu dyrare. Och över lång tid kommer börsens uppgång på förhoppningsvis 5-10% om året slå hårdare än valutan som oftast spelar roll på lite kortare sikt. Om globalt index om 15 år står tre gånger så högt som idag räknat i USD spelar det mindre roll om dollarn kostar 10 eller 11 kr.

-------------

TradeVenue genomför just nu en undersökning bland er besökare. Genom att svar på några snabba frågor hjälper ni till att utveckla plattformen och kan dessutom vinna biobiljetter. Så toppen om ni vill ta några minuter och svara på frågorna här.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.