Redaktionen
18 Sep, 2022

MilDef Group | Förvärv & Emission

TradeUpdate MilDef Group

Den gångna veckan har varit intensiv för MilDef Group med en riktad nyemission och ett förvärv. Med bakgrund av den nyligen publicerade analysen på MilDef har vi tillägnat detta en kortare kommentar.

Förvärv Handheld Group 12/9-22 

MiLDef Group förvärvar Lidköpingsbolaget Handheld Group för en prislapp på 350 MSEK med en EV/EBITDA-värdering på ca 10x för helårsprognosen för 2022. Förvärvet finansieras av bolagets kassa (70 MSEK), nyemitterade aktier (80 MSEK) samt av befintliga kreditfaciliteter (200 MSEK). Till detta kommer även en tilläggsköpeskilling på 100 MSEK givet att överenskomna lönsamhetsmål uppnås.

 

Förvärvet är en del av bolagets tillväxtstrategi och förväntas ge årliga intäktssynergier om 50-100 MSEK inom en treårsperiod samt kostnadsbesparingar till 0-5 MSEK på årsbasis. Kostnader för transaktionen och integrationen av bolaget väntas belasta resultatet om ca 1 MSEK under kommande år.

 

Handheld är likt MilDef specialiserade inom rugged teknik. Bolaget har dock gjort ett större avtryck på den amerikanska marknaden och stärker därmed MilDefs försäljningskanaler tillsammans med att komplettera, och i viss mån överlappa, det nuvarande produktsortiment. 

 

I relation till MilDefs “ultra rugged” elektronik inom försvarsindustrin erjuder Handheld “rugged” smarttelefoner och skärmar till kunder inom kritisk infrastruktur såsom gruv-, hälso, produktions- och säkerhetsindustrin. Vidare har bolaget en mer lean och skalbar värdekedja från att vara strukturerad enligt en OEM-modell tillskillnad från MilDefs större beroende av partneravtal.

 

Handheld Group

Grundat: 1997 

Omsättning: 191 MSEK

EBITDA (%): 15

Riktad emission 13/9-22

MilDef genomför en riktad nyemission till ett antal nämnvärda institutionella investerare, bland annat Andra AP-fonden, Swedbank Robur, Svolder AB, Carnegie Fonder och Grenspecialisten Förvaltning. Emissionslikviden om 150 MSEK är tänkt att användas för fortsätta strategiska förvärv. Med en teckningskurs om 64 SEK per aktie innebar detta en rabatt på sex procent sett till tisdagens stängning. 

 

Sett till hur skakig börsen är i dagsläget var rabatten nödvändig men kapitalmarknaden mottog ändå detta positiv då kursen trots utspädningen nästan är uppe på tidigare nivåer. Vi menar att dessa välrenommerade aktörer ger ett stort signalvärde till MilDef Group.

 

TradeUpdate

Vi har med emissionen fått stöd till våra tidigare identifierade signaler på hur den politiska pendelns svängningar har påverkat förvaltarnas attityder att exponera sig mot den här typen av bolag. Samtidigt ger förvärvet, som tickar i många boxar i MilDefs M&A-kompass, bättre förutsättningar att ta sig in på den amerikanska marknaden med intressanta synergier mellan “rugged” elektronik inom försvarsindustrin och samhällskritisk infrastruktur.

 

Vi har från tidigare estimat adderat en nivå-effekt på omsättningen på 200 MSEK med en tillväxttakt om 10 procent. Till detta kommer intäktssynergier i mitten av spannet 50-100 MSEK, kostnadssynergier om 2,5 MSEK samt jämförelsestörande poster om 2 MSEK för år 2023e. Vi har för Handheld antagit en EBITDA-marginal i linje med fjolårets samt en växande EBT.

 

Mildef analys


 

Av tabellen ovan framgår att nyckeltalen ser betydligt bättre ut för MilDef. Samtidigt tillkommer 150 MSEK och 30 MSEK från emissionen respektive nyligen inlösta teckningsoptioner. Bolaget växer så det knakar och bevarar sina förutsättningar att ta sig an ytterligare förvärv. Vi håller fast vid att MilDef är ett exceptionellt bolag i en oerhört intressant sektor med en attraktiv värdering.

 

→ Ta del av vår analys på MilDef här

 

Ta del av våra andra bolagsanalyser

 

analys mildef group

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.